NYA TONGÅNGAR. Mikael Karlberg, Christer Siik och Fredrik Jax är trion som ska få Leksand på fötter.
Nyheter

Här är treklövern som ska få fason på Leksand: ” Vill skapa en identitet som är väldigt tydlig”

ANNONS

Sportsliga motgångar och ekonomiska bekymmer. De senaste månaderna har slitit hårt på självkänslan i Leksands IF. Men efter en omorganisation och installationen av det nya sportråd som ska leda klubben har optimismen börjat spira i föreningen.
-År 2019 ska vi vara redo för att nosa på att gå upp. Vi ska ha ett så pass bra lag att vi ska kunna gå upp. Gör vi det innan så är det bara bonus, säger Mikael Karlberg, som tillsammans med Fredrik Jax och Christer Siik utgör sportrådet.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter Leksands trassliga inledning av Hockeyallsvenskan valde klubben att ändra om på ledarsidan. Sportchefen Tore Jobs fick kliva in i sysslan som vice vd och in i ett sportråd klev i stället tidigare Leksandsspelarna Mikael Karlberg och Fredrik Jax samt tidigare assisterande sportchefen Christer Siik.

Hockeysverige.se begav sig till Tegera Arena i Leksand för att träffa dom två nya namnen i seniorverksamheten, Karlberg och Jax, för att bland annat fråga hur dom tänker kring att Leksands IF har hamnat i den situation som man nu gjort då det gäller sporten.
– Klart att vi hade hoppats att ha mer poäng, det är väl inget snack om något annat. Ska jag vara helt ärlig så har jag inte, sedan jag hoppade på det här jobbet, hunnit tänka på det här eftersom det gått i ett hela tiden, säger Mikael Karlberg och fortsätter:
– Däremot tycker jag, vilket både Fredrik och jag har pratat om, att det känns som att det är på väg åt rätt håll i alla fall. Jag tyckte att det även syntes mot Vita Hästen. Det var ingen jättehöjdarmatch, men det kändes ändå stabilt på något vis.

Mikael Karlberg.

Ni båda har en ganska gedigen bakgrund inom Leksands IF, hur känns det i era Leksandshjärtan att laget inledde med att ligga på sämsta placeringen sedan 1949?
Karlberg:
– Är det så illa? Jag har inte tänkt på det heller. Det är väldigt mycket kvar av säsongen även om det du säger inte känns något roligt. Samtidigt så vann vi precis en match och helt plötsligt är vi nästan bland topp åtta. Jag tror att med någon justering här och var men också lite lugn och ro kring laget så kommer det här bli bra.

Nu gjorde ni en justering med att Johan Porsberger kom in i laget och Lars Bryggman lämnade. Kan ni se att med resurserna som Leksand haft kunnat göra lagbygget annorlunda på något vis redan från början?
Karlberg:
– Arbetsuppgiften vi har fått är egentligen för nästa säsong. Det är mer så vi har tänkt samtidigt som jag tror att det är svårt att ändra för mycket i hur laget spelar och så vidare.
– Den här grejen med att Lasse försvann och Johan kom in var något som kändes bra och som vi diskuterade sedan vi kom in i stort sett. Vi behövde lite mera speed och fart.
Jax:
– Om det finns möjligheter att finjustera och göra laget bättre utan att röra om alltför mycket så har vi sagt att vi kommer göra det. Men det går inte, i det läget Leksand är ekonomiskt, att göra några stora drag. Det är inte något vi tror på heller.
– Det kanske kan handla om lån av spelare, men det blir inte tal om någon satsning där en massa stora namn kommer in. Så blir det absolut inte.

Nu bytte ni mer eller mindre spelare med Asplöven, finns ytterligare sådana tankar för att förändra truppen?
Karlberg:
– Den här möjligheten dök upp vilket var mer av en slump. Jag och Fredrik funderade kring det här i flera dagar. Sedan är det människor i det här och vi måste göra det här rätt väg.

Hur har dialogen med Tore Jobs varit efter den här förändringen?
– Vi träffade Tore i går och hade ett jättebra snack, säger Karlberg och fortsätter:
– Vi har förståelse för hans situation och han för vår. Det kanske inte skulle vara så lätt för oss gentemot honom, men han har varit väldigt schysst och rak. Det var som vanligt, vi stod här igår och skämtade lite med varandra och så vidare. All heder åt Tore. Han har var schysst mot oss och har ställt upp för klubbens bästa.

JOBBAR SOM NHL-SCOUT PARALLELLT MED NYA JOBBET

Mikael Karlbergs uppgift är att vara 50 procent på hockeygymnasiet, se på vilka killar man tar in och att vara med på is. Resten av tiden ska han lägga på lagbygget kring A-laget. Christer Siik ska vara med i den dagliga verksamheten och jobba med bitar som kan dyka upp som boende, bilar, mat, resor och så vidare. Fredrik Jax ska jobba i första hand med scoutingen av spelare på ungefär samma sätt som han idag gör i St. Louis.
– Jag jobbar fortfarande för St. Louis men kommer också sköta scoutingbiten här i Leksand. En sak som kanske varit så utvecklat tidigare i Leksand är att man jobbar med scouting. Det har varit mer spontana idéer om vilka som ska in och så vidare.
– Nu ska vi jobba utefter ett scoutingprogram där vi lagrar spelare och skriver rapporter så vi får lagra alla på ett ställe och det inte bara blir massa namn som flyger runt i luften och sedan glöms.

Är det fler än du som kommer att vara involverade i scoutingen?
– Det handlar inte om att anställa någon grupp utan det bygger på kontakter. Redan imorgon kommer det ett företag från Göteborg som ska visa sitt system som ska vara väldigt lätt att använda. Är du datakunnig så kan du mer eller mindre bara starta upp och köra på.
Karlberg:
– Det är viktigt att veta så pass mycket om spelarna som kommer hit att vi känner oss säkra på att det kommer bli bra. Sen är ju det givetvis ingen garanti för att det ska bli bra i alla fall.

Fredrik Jax.

Fredrik, vad har St. Louis sagt om att du scoutar även för Leksand?
– Dom såg det som att det var en utvecklingsmöjlighet för mig att jobba med ett lag här i Sverige. St. Louis kanske får nytta av en bättre scout i och med att jag lär mig logistiken bakom ett lag, vara nära ett lag och få bitar som man kanske inte får om man enbart sitter på läktaren som en scout. Då kanske du får ett gap mellan lagen, spelarna och scoutingen.
– Det kanske hade varit lätt för St. Louis att säga nej och att jag ska fokusera på mitt. Nu såg dom det ur en annan vinkel, att det kunde hjälpa dom också. 

Även om det inte blir några direkta förändringar under säsongen som återstår så ser både Mikael Karlberg och Fredrik Jax en vision i klubben som båda två kan skriva under på.
Karlberg:
– Vi vill skapa en identitet för laget som är väldigt tydlig. Vi ska vara ett spelande lag med mycket fart där vi också är kreativa med puck. Vi har fått väldigt tydliga direktiv om att vi ska få tillbaka den stämpeln, alltså hur man ser på laget.
– Vi har en spelidé som vi redan i dag kör på juniorlagen. Den kommer vi på sikt vrida om så att den fullföljs över hela sporten i Leksand.
Jax:
– Vi vill ha ett ungt och utvecklingsbart lag, killar som vill formas och är på väg uppåt i karriären. Killarna ska inte vara nöjda med att bara vara i Hockeyallsvenskan. Vi vill ha killar som ser möjligheten att få spela i SHL.

Det här måste ni ju fostra ner i juniorleden om ni inte bara ska plocka in folk utifrån, hur ska ni lyckas med det? Har dom redan den här inställningen?
– Absolut! Dom lever med hockeyn dygnet runt, säger Mikael Karlberg med ett leende.
Jax:
– Vårt J18-lag är fantastiskt duktiga. Målet är att slussa in dom här unga grabbarna som kommer från det egna ledet. Så många som möjligt ska vara fostrade i det här systemet så det blir lätt att slussa in dom i A-laget. Juniorverksamheten är källan och den får vi inte tumma på.

När kommer vi se effekten av det här arbetet?
Karlberg:
– Det är svårt att sätta en tidpunkt och det kommer att ta tid. Det man har sagt är att det inte är någon stress och att nu gör vi om och framförallt riktigt. År 2019 ska vi vara redo för att nosa på att gå upp. Vi ska ha ett så pass bra lag att vi ska kunna gå upp. Gör vi det innan så är det bara bonus.
– Den här stressen och paniken som varit här tidigare har man sagt att så är det inte nu.

Hur långt har ni kommit i nästa säsongs lagbygge?
Jax:
– Vi har börjat bolla namn. Nu var vi ner till Norrköping och såg första matchen efter uppehållet. Under hela resan hem satt vi i bilen och bollade namn, säger Fredrik Jax med ett leende och fortsätter:
– Planeringen håller på för fullt. Sedan får vi se på killarna i laget som vi har nu, hur det går för dom under resten av säsongen. Hur dom tar sig an den här uppgiften och hur dom reder ut det.

FICK TUMMEN UPP AV KOMPISEN TOMMY SALO

Christer Siik.

I flera andra klubbar finns det tidigare spelare som bland andra Fredrik Händemark, Patrik Norén, Martin Janolhs, Robin Johansson, Almen Bibic, David Åslin, Erik Hanses och så vidare. Just tidigare Leksandsspelare är också något som både Jax och Karlberg kan tänka sig att titta lite extra på.
Karlberg:
– Att man tittar på spelare som varit här tidigare tror jag att man gör automatiskt. Sedan ska det stämma in med hur vi vill spela ishockey. Klart att duktiga killar som varit i Leksand tidigare tycker vi känns aktuellt att titta på.

En av Mikael Karlbergs bästa kompisar är den tidigare sportchefen Tommy Salo. Givetvis hade Karlberg ett kort snack med honom om hur han såg på ”Challes” nya roll i klubben.
– Jag har inte pratat med honom så mycket om det. Jag sade det till honom någon dag innan det kom ut, att vi har fått frågan. Han tyckte det var kul och han vet hur mycket jag brinner för Leksands IF. Tommy sa också att det var en bra chans som han tyckte att jag skulle hoppa på.

Det här jobbet medför ett ganska rejält utökat massmedialt tryck på er båda, hur ska ni hantera det?
Karlberg:
– Vi pratade om det innan vi gick in i det här. Klart att det blir annorlunda mot var vi är vana med, helt klart. Det är också därför som det är skönt att vi är flera som kan dela på det jobbet och man kan prata med varandra om det.
– Sedan är vi mer eller mindre från den här byn och har också spelat hockey här. Vi vet att det svänger fort så det är bara göra sitt bästa och vara beredd på allt.
Jax:
– Det kommer bli ett väldigt tryck, men vi måste också få det dagliga gjort. Man skulle kunna tillbringa all tid i telefon med folk som vill veta saker, men man får sortera. Givetvis är det viktigt att ställa upp för media, men dom måste också respektera att vi har ett stort jobb framför oss.
Karlberg:
– Vi tycker inte heller att det hamnar om oss. Det är Leksands IF som ska stå i framkant och inte vi. Vi kommer inte hålla intervjuer dag ut och dag in, utan vi kommer hålla en låg profil. Det är Leksand som är det viktiga i det här.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL