TV-pucken

Efter kritiken mot TV-pucken – förbundsbasen lovar åtgärder: ”Barn ska få vara barn”

ANNONS

För tidigt utslagning och hetsande föräldrar. Kritiken mot TV-pucken har stundtals varit stark mot alla negativa saker som turneringen representerar. Förbundsbasen Anders Larsson är medveten om problematiken och bedyrar att förbundet jobbar på att skapa en bättre miljö runt ungdomshockeyn.
– I min värld handlar inte det om TV-puckens vara eller icke vara. Snarare om att dom utbildade ledare vi har inom svensk ishockey får i lugn och ro jobba med våra barn och ungdomar. Att barn får vara barn, säger Larsson till hockeysverige.se.

TV-puckshögen var i vanlig ordning en glad syn när slutsignalen gick i finalen mellan Ångermanland och Stockholm Nord. Men även om helgens slutspel i Örnsköldsvik på många sätt var en succé fanns det också en underton av kritik mot turneringen och de bieffekter den har på ungdomshockeyn i Sverige.

Hockeysverige.se hade under helgen intervjuer med talangscouten Anders Hedberg, som ifrågasatte TV-puckens syfte, och Frölundas back Lukas Bengtsson, som själv inte blev uttagen men ändå tagit sig till SHL. Båda påpekade att turneringen på intet sätt är avgörande för hur bra en spelare blir i vuxen ålder och att det är en poäng som måste tydliggöras på ett bättre sätt så att unga spelare inte ger upp efter att ha missat turneringen.

Anders Larsson är nytillträdd ordförande för Svenska Ishockeyförbundet och tidigare även ordförande för Gästriklands Ishockeyförbund. Hockeysverige.se bad att få hans syn kring frågor som att vissa distrikt börjar gallra ut TV-pucklag väldigt tidigt, föräldrarnas inverkan på barnen men givetvis också om klubbarna och ledarnas roll i det här.
– Först och främst vill jag säga att TV-pucken som sådan är en väldigt fin tradition och hockeyfest. Egentligen är den en manifestation för ungdomsishockeyn i vårt land.
– Sedan är det precis som du säger i den frågan du tar upp. På sina håll finns det väldigt ambitiösa förberedelser. Vi stöter också på utmaningar med föräldrar som verkligen är på och bidrar till den här hetsen. Jag tror att det är viktigt att vi inom hockeyförbundet gör vad vi kan för att bidra till så bra förutsättningar som möjligt.  
– I min värld handlar inte det om TV-puckens vara eller icke vara. Snarare om att dom utbildade ledare vi har inom svensk ishockey får i lugn och ro jobba med våra barn och ungdomar. Att barn ska få vara barn. Vi upplever en hets inom ishockeyn men även inom samhället i stort. För oss är det då viktigt att då på alla möjliga vis, och då främst genom ledarutbildning, göra vad vi kan för att ledarna ska få jobba med barnen på det sätt som det är tänkt.

Hur ska vi få ungdomar, föräldrar, ledare och så vidare att ”bara” se TV-pucken som en turnering och inte något slutmål för hockeykarriären?
– Många spelare ser TV-pucken som ett delmål istället för ett slutmål, hoppas jag. Vi vill att ishockey är något som man ska hålla på med hela livet oavsett om man går hela vägen till Tre Kronor, spelar rekreationshockey eller annat. Då kan TV-pucken vara ett delmål, men jag tror det är viktigt att vi inte gör TV-puckens betydelse för stor.
– Det är en rolig tävling när den väl äger rum. Men raden av spelare som ändå tagit sig vidare utan att spelat TV-pucken är väldigt lång. Jag tänker på Dick Axelsson, Kristian Huselius, ”Challe” Berglund, Joakim Nordström, Mattias Norström, Jimmie Ericsson… Den listan går att göra ganska lång.
– Jag tycker att vi har en ganska viktig pedagogisk uppgift att å ena sidan lyfta fram TV-pucken som tävling men också vara tydliga med att den inte har så stor betydelse som man kanske kan tro.


Anders Larsson och Ångermanlands Jesper Östman. Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

Finns det något belägg för att många killar slutar med ishockey för att man inte kommer med i TV-pucken?
– Min bild är att det här är en ålder där man kommit en bit i tonåren och det snart är dags att rikta blickarna mot gymnasier samtidigt som det händer mycket i livet. Vi ser inom flera idrotter att det finns en tendens inom den åldersgruppen att många slutar.
– För oss är det viktigt att titta på det här, men jag tror inte att TV-pucken enskilt står för hela den delen av tappet som vi har. Klart att vi måste vara ödmjuka och titta på om vi kan göra saker annorlunda och framför allt se vad vi kan göra för att behålla så många som möjligt i svensk ishockey.

Kan man från förbundshåll påverka utbildningen av spelare tiden innan TV-pucken, då menar jag i åldern 12-15 år?
– Det här är en fråga som har lyfts och diskuterats. Min bild är att situationen är väldigt olika i distrikten. Bara för att ta några exempel så finns det distrikt, stora som små, som inte har elitverksamhet. Med den menar jag lag i Hockeyallsvenskan eller SHL. Ett exempel på det är Västergötland som är ett stort hockeydistrikt. Du har även Hälsingland och så vidare.

BEREDD ATT TA TILL HÅRDHANDSKARNA

– Sedan har du andra distrikt där flera klubbar är med och påverkar, men du har även ytterligare distrikt där man kanske har en elitklubb vilket då gör det lättare att koordinera och samarbeta. Situationen ser så otroligt olika ut.
– Det jag har sett och som jag är bekymrad över är att det på flera håll har förberedelserna varit överambitiösa. Vilket har fått till följd att distriktlagsverksamheten har tagit så stort utrymme att verksamheten föreningarna för dom spelare som är kvar hemma och inte med i distriktslaget blivit lidande. Det är någonting vi behöver titta på.

Här är Anders Larsson tydlig med att Svenska Ishockeyförbundet är beredd att ta till hårdhandskarna för att få till en förbättring.
– Visar det sig när vi analyserar det här noggrant att vi behöver tydligare centrala riktlinjer från Svenska Ishockeyförbundet kring förberedelserna kommer vi ta fram det.


Tomas Thelin och Jan-Erik Silfverberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

I en intervju med Tidningen HOCKEY berättade Jan-Erik Silfverberg och Thomas Thelin att man i Brynäs vill se att varje spelare är kvar i sitt lag ute i distriktet. Sedan tar man ut en trupp på 35-40 spelare när man kommer upp till U16. Den truppen bantas sedan till en 22-mannatrupp som kommer spela i Brynäs U16 för att sedan byta tröjor och bli Gästriklands lag i TV-pucken. Det är alltså Brynäs U16 som spelade i årets TV-puck.

Den här grundtanken är något som Anders Larsson tror kan vara rätt, i alla fall för Gästrikland.
– Nu har jag själv en bakgrund som distriktsordförande i just Gästrikland. Med förutsättningarna som finns där tror jag att det är en modell som är väldigt bra. Det handlar om att barnen ska stanna i sina klubbar så att många lag finns i seriespel på nära håll och det blir roliga matcher på rätt nivå, så att säga.
– Riktar vi blickarna mot vårt lands största hockeydistrikt, Stockholm, så har dom sedan en tid inlett ett arbete som är egentligen samma typ av inriktning. Man kallar den för ”Den gemensamma avsiktsförklaringen”. Där jobbar alla föreningarna, från dom stora elitföreningarna till dom små barn och ungdomsföreningarna, med dom här frågorna. Det bygger på att man ska spela där man hör hemma, där man börjat spela och där man bor. Då är det viktigt att elitklubbarna inte värvar för tidigt.
– Jag tror att den här typen av lösningar är viktiga på distriktsnivå. Samtidigt ser behoven olika ut runt om i landet. Här är det viktigt att respektive distriktsförbund som har lokalkännedom och förstår ungdomsishockeyn i sitt område känner mandatet och ansvaret att hantera frågan. Gästrikemodellen är ett bra exempel liksom den modellen som är i Stockholm, men det finns också flera goda exempel.

Du kommer just hem från slutspelet i Örnsköldsvik, hur ser du som TV-pucken som turnering?
– Det är en tradition sedan Sven Tumba 1959 var med och bidrog till att den kom igång. Tack vare SVT:s fina och professionella arbete runt turneringen så är det verkligen en hockeyfest och ett fint sätt att lyfta fram positiva delar i svensk ungdomsidrott.
– TV-pucken har en väldigt fin historia samtidigt som det i dag är en väldigt fin manifestation och hockeyfest. Den kommer av allt att döma vara det under många år till. TV-pucken är här för att finnas kvar, avslutar Anders Larsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL