Veckans Lag …
Veckans Lag

Veckans Lag #6

ANNONS

SHL-klubbarna har tagit landslagsuppehåll men innan dess avverkades tre omgångar under veckan som gått. Det har därför blivit dags att ta ut den sjätte upplagan av Veckans Lag.

Christopher Nihlstorp, Växjö
31-åringen har hittat formen på allvar och varit en av de stora anledningarna till Växjös lyft på slutet. Nihlstorp storspelade i samtliga av veckans tre matcher och var så när att dessutom plocka med sig tre segrar – men i lördagens match mot HV71 blev det en snöplig strafförlust. Målvakten har under veckan bjudit på flertalet fantomräddningar, motat 72 av 75 skott och haft en räddningsprocent på 96 – det skojar man inte bort i första taget.

Linus Hultström, Djurgården
Hultström inledde veckan med att skjuta två poäng för Djurgården i 2–0-segern mot HV71, då han gjorde ett mål och en assist. Efter en poänglös match borta mot Linköping studsade 22-åringen tillbaka med två assist när Djurgården i lördags mötte Karlskrona. Med veckans fyra poäng och totalt 13 poäng på 15 matcher skuggar han nu Henrik Tömmernes i toppen av backarnas poängliga.

Almen Bibic, Rögle
Almen Bibic blev något oväntat huvudrollsinnehavare i Rögles respektingivande vändning från 1–3 till 6–3 i tredje perioden mot Örebro i fredags. Bibic, som dessförinnan hade spelat 113 seniormatcher i SHL och HockeyAllsvenskan utan att göra något mål, hängde plötsligt två puckar och bidrog dessutom med en assist inom loppet av en spelad period. Av bara farten fixade han sedan veckans fjärde poäng i returmötet mellan de båda lagen dagen därpå.

Andrew Gordon, Linköping
I skadade succéförvärvet Garrett Roes frånvaro var det dags för någon annan kliva fram – en uppgift som ett annat transatlantiskt nyförvärv, Andrew Gordon, tog på sig med glädje. Först sköt han både 1–0 och 2–0 när Linköping besegrade Luleå med 3–2 – och två dagar senare ordnade Gordon det matchavgörande målet i fighten mot Djurgården. Linköping gjorde bara två matcher i veckan, då mötet mellan Modo och Linköping i omgång 16 kommer att spelas senare i november.

Greg Scott, Brynäs (3)
Greg Scott och kedjekamraten Anton Rödin har näst intill abonnerat på platser i Veckans Lag och den här upplagan gör inget undantag då ena hälften av den dynamiska duon tar plats. Efter 0–1-förlusten mot Växjö revanscherade sig Brynäs med ett målkalas mot Modo – en match där 27-årige Scott hade en målgivande passning och var inne på isen vid fyra av lagets sju mål framåt. När Brynäs sedan lyckades med konststycket att ta en ny, tung skalp mot Frölunda på lördagen var det just Greg Scott som blev stor matchvinnare med tre poäng och makalöst bra spel. Dessutom hade kanadensaren en bortdömt mål.

Johan Sundström, Frölunda
Efter utflykten till Nordamerika har Johan Sundström haft en lyckad återkomst i Frölunda och presterat bra som center mellan Andreas Johnson och Spencer Abbott. Den här veckan gjorde Sundström mål nummer sex, sju och åtta för säsongen – ett i varje match. Han öppnade målskyttet i segern mot Modo, sköt det matchavgörande målet när Frölunda slog HV71 och gjorde därefter 1–1-målet i förlusten mot Brynäs. En imponerande jämnhet i målproduktionen.

Veckans

  

… avslöjande #1: Att Skellefteås GM Lasse Johansson är en fena på att bygga lag har vi i Sverige varit medvetna om ett bra tag. Att han har gjort sig ett namn också internationellt är det knappast någon som höjer på ögonbrynen för. Men när tidningen Norran i veckan slog på stora trumman med att ryska ishockeyförbundet försöker locka över arkitekt Johansson med en topptjänst och är beredda att köpa loss honom från Skellefteå, då kunde vi snacka bomb. Det har talats om svindlande summor för affären och om det nu skulle bli verklighet så lär såväl Lasse Johansson som Skellefteå dra in en rejäl peng på hela faderullan.

… avslöjande #2: Du känner säkert till bakgrunden: Mikael Wikstrand lämnade Ottawa Senators camp och flög hem till Sverige utan att meddela klubben, varpå NHL-lagets GM Bryan Murray röt om att Wikstrand minsann inte skulle få spela hockey någon annanstans heller och stängde av honom från spel. Därefter var det knäpptyst i en månad – fram tills nu i veckan då Wikstrand, i en intervju med Värmlands Folkblad, bröt tystnaden och förklarade att anledningen till att han hade korsat Atlanten var för att han ville tillbringa tid med sin cancersjuke bror. Om den nya informationen kan innebära någon lösning på Wikstrands spelförbud återstår att se, men det satte hur som helst historien i ny dager.

… övertramp: Klappornas vara eller icke vara har blivit en het potatis i Växjö. Först bestämde sig klubben för att ta bort dem – men det dröjde inte länge förrän de var tillbaka igen i Vida Arena. Beslutet att återinföra klapporna rörde upp känslor och supporterföreningen Lakers Lakejer protesterade öppet i en match mot Brynäs eftersom de anser att ljudet från klapporna förstör deras sånger. Situationen fick stora proportioner och konflikten eskalerade i veckan till den grad att Växjö Lakers presschef Elisabeth Anderberg hotades via mejl och sociala medier med kommentarer om att hon skulle våldtas med klappor – och Anderberg har såväl polisanmält händelsen som tagit bort sitt privata twitterkonto. Lakers Lakejer har med bestämdhet tagit avstånd från trakasserierna.

… sågning: Modo åkte i torsdags på sin sjunde raka förlust efter att ha tappat ledningar på både 3–0 och 4–1 till slutresultatet 4–7 mot Brynäs. Den annars så karismatiske tränaren Larry Huras sparade inte på krafterna utan sågade lagets mer ärrade herrar kring fotknölarna på den efterföljande presskonferensen. ”När ett lag har det tufft måste de rutinerade spelarna kliva fram, men det gör de inte. Jag räknar med att de unga spelarna gör misstag, men de äldre kan inte ta så dåliga beslut som de gör. De kan inte slå en tremeterspassning blad till blad”, dundrade Huras. Ouch!

… tröjor: Oktober är slut, November har blivit Movember och SHL-klubbarna kommer under den närmaste månaden att samla pengar till forskning i kampen mot prostatacancer. Hela projektet sparkades i gång på lördagen då fem av sex matcher var officiella Movember-matcher med särskilt framtagna tröjor i kampanjens tecken. Alla hemmalag i svart och alla bortalag i vitt – kanske inte ett koncept som skulle kännas särskilt originellt i längden men för en kväll var det läckert att se SHL-lagens klubbmärken i kombination med lite andra färger. Personligen var jag svag för Växjö och Skellefteå med tröjor i svart och guld, samtidigt som HV71 kanske kunde ha tänkt ett varv extra kring de knallgula siffrorna på vit bakgrund. Vilken tröja var din favorit?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch