Klas Dahlbeck.
Nyheter

Tålamodet betalade sig – nu är Klas en NHL-spelare: ”Till slut känns det inte orimligt att spela där”

ANNONS

Han tillbringade drygt två säsonger i AHL innan han ens fick debutera i NHL. Nu har tålamodet betalat sig för Klas Dahlbeck. Den tidigare Linköpingsbacken håller som bäst på att etablera sig på uppstickarlaget Arizona Coyotes blålinje.
– Det var en bit till NHL när jag kom över, men man kommer närmare och närmare och till slut känns det inte orimligt att spela där, säger Dahlbeck till hockeysverige.se.

Ett av lagen som inlett årets NHL överraskande bra är Arizona Coyotes. I laget finns svenskarna Oliver Ekman Larsson, Nicklas Grossmann, Anders Lindbäck och Klas Dahlbeck. I natt svensk tid nollade Arizona storfavoriterna Anaheim på bortaplan. Efter storspel av Mike Smith i Arizonamålet vann man till slut med 4-0.
– Vi fick en kanonstart på matchen med tre snabba mål. Sedan kunde vi spela lite på den ledningen. Mike Smith storspelade igen där bak samtidigt som jag tycker att hela laget kämpade hårt hela matchen. Det var kul att få vinna, säger Klas Dahlbeck till hockeysverige.se från flyget på väg att lyfta hem mot Arizona där man kommande natt möter Minnesota.

Tre av Arizonas mål gjordes av 20-årige Anthony Duclair som kom till organisationen New York Rangers i våras. Förra säsongen var han dessutom med och spelade hem JVM-guldet till Kanada.
– Det är fantastiskt att se honom och (Max) Domi spela ihop. Vilka ”skills” och vilken fart dom har båda två.

Klas Dahlbeck.

Klas Dahlbeck spelade drygt 16 minuter, men svarade inte för några poäng den här kvällen. Han var ändå nöjd med sin match och inledningen av säsongen.
– Jag tycker att det gick bra och jag försöker bidra med mitt spel, spela enkelt, hjälpa till i boxplay och så vidare. Det har funkat bra.
– Min säsongsinledning har varit lite liknande. Jag börjar bakifrån. Sedan får jag väl försöka spela lite mer med pucken också. Jag tycker att vi har spelat bra försvarsmässigt i alla tre matcherna. Sedan är det klart att jag vill växa och vara mer aktiv i spelet med puck, men jag tycker ändå det känns bra så här långt.

24-åringen från Katrineholm debuterade för Chicago i NHL redan förra säsongen. Sedan dess tycker han själv att han utvecklats en hel del som spelare.
– Jag lärde mig mycket då jag fick komma till Arizona i slutet av förra säsongen. Jag fick känna att jag klarade av att spela på den här nivån och med det bygga upp ett självförtroende, lära känna alla spelare, ledare och ett nytt spelsystem.
– Det här gjorde det enklare att komma in till campen det här året och sedan har jag bara byggt vidare på det jag började förra säsongen.

Du lyckades inte riktigt etablera dig i Chicago. Vad har flytten till Arizona betytt för dig.
– Flytten hit har verkligen fått det att lossna för mig. Jag har fått spela på en ordinarie plats, vilket jag är väldigt glad för mig.   


Foto: Frank Jansky/Icon Sportswire

”ÅREN I AHL VAR VÄRDEFULLA FÖR MIG”

Givetvis har det betytt en hel del för Dahlbeck att ha flera svenskar på plats även om han inte spelar i samma backpar som Ekman Larsson eller Grossmann.
– Det gör allting runt omkring lite enklare. Det är jättekul att det är ett gäng svenskar här. Vi håller ihop och är ganska tajta. Allting blir dessutom lite enklare med Oliver och Grossmann på backen. Det är ju två som man kan snacka och diskutera situationer lite extra med. Det tycker jag har fungerat väldigt bra.
– Nu spelar jag med (Zbynek) Michalek. Jag tycker att det också funkar bra. Han är väldigt rutinerad, har varit med länge och jätteduktig försvarsmässigt. Vi snackar mycket på isen och försöker hjälpa varandra. Vi har spelat bra tillsammans.

Med facit i hand, du gjorde två säsonger i AHL för Rockford innan du fick chansen i NHL, vad betydde den här tiden för dig?
– Det är lite annat spel här jämfört med Sverige. Självklart var den här acklimatiseringen, att få komma över hit tidigt nyttig. Jag tror att organisationerna tycker att det är bra att man kommer över och får bevisa sig här borta. Visa att man håller och gå igenom hela processen med allting här borta. Det är annorlunda.
– Åren i Rockford var värdefulla för mig och jag tror att det hjälper mig väldigt mycket i dag. Det var en bit till NHL när jag kom över. Det är något som man känner att man kommer närmare och närmare för varje säsong som går. Till slut känns det inte orimligt att spela i NHL länge och sedan är man där.

Senaste säsongen var Arizona ett bottengäng i NHL, men efter tre omgångar är laget fortfarande obesegrat. Det ska man ännu inte dra för stora växlar av, enligt Dahlbeck, även om han tycker att laget ser väldigt bra ut den här säsongen.
– Det är alldeles för tidigt på säsongen för att börja titta på det där. Vi har spelat bra, men vi måste fortsätta vara ödmjuka och jobba hårt.
– Nu har vi haft en bra effektivitet framåt samtidigt Smith har spelat bra för oss där bak. Det har gjort att vi kunnat vinna några matcher. Trots allt är det ändå 79 matcher eller något kvar.

En av spelarna som Dahlbeck tycker har lyft Arizonas försvarsspel så här långt är Nicklas Grossmann som kommit till klubben inför årets säsong från Philadelphia.
– Grossmann bidrar med en väldig närvaro på isen. En stor och fysisk kille. Hans typ av spel smittar av sig på alla backar i laget. Vi andra i hans omgivning växer av det, avslutar Klas Dahlbeck.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch