Patrick Galbraith.
SHL

SHL-jumbon har motsvarat nederlagstipsen: ”Vi kan mycket mer än vad vi presterat”

ANNONS

Bara fyra inspelade poäng på de inledande åtta matcherna i SHL. Nykomlingen Karlskrona har motsvarat förhandstipset och ligger sist i tabellen. Målvakten Patrick Galbraith menar att jag har mer att ge – mycket mer.
– Vi vet att vi kan mer än vad vi presterat så här långt. Vi har mer hockey i oss, säger Galbraith till hockeysverige.se.

Att Karlskrona är en färgklick i årets SHL råder inget tvivel om trots att laget bara tagit fyra poäng på inledande åtta matcherna. På upptaktsträffen under sensommaren tippade mer eller mindre alla att laget kommer att hamna sist i ligan när man summerat ihop 52 omgångar. Efter åtta omgångar ligger också laget sist.
– Att vi skulle vara tippade att komma sist visste vi redan dagen efter att vi vunnit mot Västerås oavsett hur vi hade värvat. Nykomlingar blir alltid tippade i botten, säger Patrick Galbraith till hockeysverige.se och fortsätter:
– Rögle och Malmö har varit med tidigare och han kanske lite mer cash och erfarenhet än vad vi har. Med tanke på det tror jag inte någon är förvånad att vi är tippade att komma på 14:e plats. Det är inte många i klubben som bryr sig om det förutom dom som sitter på marknad, vilket jag förstår.
– Nu ligger vi sist. Jag ska inte säga att det inte är rättvist, men vi har bara spelat åtta omgångar och vi vet att vi kan mer än vad vi presterat så här långt. Vi har mer hockey i oss.

Hur jobbar ni i gruppen för att titta mer på prestationen än resultatet?
– Det är något som är jätteviktig. Det vi gör är att titta mycket på video men framför allt har vi en bra kommunikation spelare och tränare emellan om vad vi ska göra bättre helt enkelt. Sedan kommer matcherna väldigt snabbt. Nu är det matcher torsdag och lördag. Efter det är det väldigt kort tid till vi även har nästa match.
– Vi tittar på detaljer och letar hela tiden en bra känsla. Det börjar med träningen. Nu låter det som klyschor, men den är veckan har vi jobbat extra mycket med det, haft väldigt bra träningar, bra fokus, bra känsla och bra inställning. Känslan inom laget blir bara bättre och bättre. Det gör att jag tror att resultaten också kommer snart.

Hur mycket sneglar du på tabellen?
– Ingenting alls. Utan att ljuga så kan jag säga att jag bara tittade på tabellen en gång förra säsongen. Att titta på tabellen blir man inte en bättre hockeyspelare av. Man blir inte sämre heller, men absolut inte bättre.
– Det du kan påverka är det du själv gör och bidrar till laget med. Därför tittar jag inte på tabellen och kommer inte göra det heller.

”FARSAN VAR RÄDD ATT HAN SKULLE JINXA MIG”

I våras var det klang och jubel i Karlskrona när laget för första gången i klubbens historia tog steget upp i SHL. Patrick Galbraith minns tillbaka till då slutsignalen gick i matchen mot Västerås som kom att avgöra avancemanget.
– Just slutsignalen hörde man ju inte. Det första jag såg var mina lagkamrater som jublade och då jublade jag med.
– Det var helt fantastiskt att få vara med om något som man på något sätt nästan kan kalla för att vinna ett mästerskap. Det är en speciell känsla att få vara med om och något vi snackade om efteråt. Det är inte alla som får vara med om att vinna ett mästerskap.

Galbraith själv fick också mycket beröm för sitt spel i både serien och matchserien mot Västerås.
– Man speglar ju ofta målvakterna med hur laget ser ut och det nu speglade det ganska bra. Jag fick ihop det precis när det gällde som mest. Det var ingen tillfällighet utan något vi jobbade emot hela säsongen.
– När det gick lite tufft var det aldrig någon panik. Det var bara att jobba hårt och se fram emot nästa match. Jag tycker att det fungerade på ett riktigt bra sätt.

Vad var det galnaste som hände i Karlskrona den natten ni gick upp?
– (Skratt) Nu var det mitt i veckan så det var många i stan som var tvungna att jobba dagen efter. Det var mer fest inom laget, alltså Karlskrona Hockey, sponsorer, flickvänner och familjer. Det var jättebra eftersom man då får fira ihop med dom som varit med om hela resan och människorna i sitt liv som betyder mest.
– Jag hade turen att ha morsan där. Farsan vågade inte komma eftersom han var rädd för att jinxa, så det var bara morsan som kom. Det var helt fantastiskt att hon var här. Den här natten är något som jag kommer komma ihåg ganska länge, fast ölen stör minnet lite, säger Patrick Galbraith med ett skratt och fortsätter:
– Det finns ju bilder jag kan gå tillbaka och titta på om 15-20 år om jag skulle behöva.

Årets säsong innebär inte SHL-debut för Patrick Galbraith. Säsongen 2012/13 fick han chansen i fem matcher med Frölunda.
– Åren i Frölunda var kanske inte kaos för egen del, men det stämde aldrig. Matcherna jag gjorde gick bra till 98 procent, men inte 100. Jag fick resultaten med mig. Det beror givetvis på laget framför, men det beror även på min egen insats. Sedan lärde jag mig mycket där och hade också en bra målvaktstränare i Jonas Forsberg. Jag hade även bra målvaktskollegor i Julius Hudacek och Linus Fernström, som jag spelar med nu.
– Motgång gör ofta att man lär sig mer än vad man gör i medgång. Så jag lärde mig mycket den säsongen. Sedan dess har jag fått spela riktigt många hockeymatcher. Inte bara i KHK utan även i landslaget på en hög nivå. Det här har gjort att jag i dag har mycket mer erfarenhet, lugn och ro och en tro på mitt eget spel, avslutar Patrick Galbraith.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch