Dustin Byfuglien.
Winnipeg

Winnipeg: Med tyngden som sitt främsta vapen

ANNONS

Winnipeg är NHL:s största och tyngsta lag och är som en svårstoppad maskin när man är igång på alla cylindrar. Om man lär sig att utnyttja sin fysik på ett mer effektivt och vägvinnande sätt är förutsättningarna goda för att Jets kommande vinter ska göra sin bästa säsong sedan flytten från Atlanta.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Alexander Burmistrov, fw, Ak Bars Kazan, Thomas Raffl, fw, Red Bull Salzburg.
Förluster: Jiří Tlustý, fw, New Jersey, Lee Stempniak, fw, New Jersey, Jim Slater, fw, Genève-Servette, Michael Frolík, fw, Calgary, T.J. Galiardi, fw, Malmö.

S9

S1Dustin Byfuglien
Har ofta kritiserats för sin dåliga arbetsmoral och pekats ut som både otränad och oengagerad. Även om påståendena att amerikanen ibland tenderar att njuta lite för mycket av livet under somrarna inte är utan grund kan dock ingen klaga på det amerikanen visat upp under vintrarna de senaste åren. Är ligans kanske bästa tacklare och har en grym tajming och känsla för när han ska kliva fram och plocka bort motståndare med sin enorma kroppshydda. Lägg därtill att han är extremt rörlig och puckskicklig för sin storlek och är en av ligans bästa offensiva backar så förstår alla att han betyder mycket för Winnipeg. Går in på sista året av sitt kontrakt och rapporter har förekommit om att 30-åringen sedan kan komma att vilja pröva vingarna någon annanstans.

S2Bryan Little
De två senaste åren har varit kanadensarens bästa i karriären och han har verkligen bevisat vilken tillgång han är för Jets. Är en mångsidig spelare som effektivt kan användas i alla spelformer och som lika väl kan producera framåt som att plocka bort några av motståndarnas stjärnor. Är också skicklig i tekningscirkeln och brukar därför spela en viktig roll för Winnipeg i slutskedet av matcherna, oavsett om det gäller att försvara en ledning eller jaga en kvittering. 27-åringen hör utan tvivel till den kategori av spelare i ligan som man måste betrakta som underskattad, då han sällan får de rubriker han egentligen förtjänar.

S3Andrew Ladd
Winnipegs 29-årige kapten är ingen glamourös spelartyp, men man kan lita på att han alltid gör sitt jobb till 110% och går i bräschen för sina lagkamrater. På många sätt är han således den ultimata kaptenen, som också har för vana att kliva fram när hans lag behöver honom som mest. Står ofta för viktiga och avgörande mål och poäng och verkar bara bli bättre med åren. Hans fjolårssäsong är hans poängmässigt bästa hittills i karriären och det finns inget som pekar på att utvecklingen skulle stanna av och gå åt motsatt håll än på ett bra tag.

S4Mark Scheifele
Den spelare i Winnipegs trupp som är närmast att få stämpeln offensiv storstjärna. Ända sedan han blev den första spelaren att väljas av Jets i draften efter klubbens flytt från Atlanta har förväntningarna varit skyhöga på kanadensaren och han har gjort det mesta i sin makt för att infria dem. Har varit etablerad i Winnipeg de två senaste säsongerna och ses nu som en av de bästa unga spelarna i ligan. Han är en otroligt skicklig playmaker som är bra på att sätta upp sina lagkamrater i lägen och om de utvecklingssteg han tog under sitt andra år i ligan är talande för 22-åringens fortsatta karriärsbana kommer han snart räknas in som en av de absoluta toppspelarna i NHL.

S6
Lagets poängkung:
Blake Wheeler
Här är ännu en spelare som inte får den uppmärksamhet han förtjänar, men som definitivt kan mäta sig väl med de bästa spelarna i ligan på sin position. Har tagit enorma kliv framåt under sina fyra år i Winnipeg och är en av ligans skickligaste skridskoåkare. När han får upp farten är han oerhört svår att få stopp på och de senaste åren har amerikanen lärt sig att utnyttja det på bästa sätt. Det skulle inte förvåna alls om 29-åringen når 30-målsplatån för första gången i karriären i vinter.

S5Nikolaj Ehlers
Många var av uppfattningen att dansken var tillräckligt bra för att ta en plats i Winnipeg redan förra säsongen, men då fick han i sista sekund stryka på foten och återvända till QMJHL. Väl där glänste 19-åringen i Halifax och svarade för starka 100 poäng på 51 matcher. Den här gången lär speedkulan ha kommit till Jets för att stanna och det skulle inte förvåna om han blandar sig i kampen om Calder Trophy som ligans bästa rookie i år.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

I våras spelades det slutspelshockey i Winnipeg för första gången sedan klubbens återkomst till den kanadensiska staden 2011 och mycket pekar nu mot att det kommer att bli en trend snarare än ett ovanligt undantag i fortsättningen. Jets har redan nu ett otroligt spännande lagbygge och med tanke på vad man kan förvänta sig av spelare som Trouba, Scheifele och Ehlers inom några år, med andra superlöften som Nic Petan och Josh Morrissey som understöd, ser framtiden onekligen ljus ut. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge brukar man säga, men för Jets är på många sätt framtiden redan här. Flera av de unga spelarna har redan hunnit presentera sig och tillsammans med veteraner som Byfuglien, Enström, Ladd, Little och Wheeler skapar de en spännande mix ämnad för stordåd. Det som framförallt talar för Winnipeg den här säsongen är sättet som laget är uppbyggt. Man är ligans klart största och tyngsta lag, men inte på ett negativt sätt. För trots att man har många kilo att ta av kombinerar man också det med en fart som gör att man är oerhört svårspelade. När Jets spelar som bäst sköljer man över motståndarna i våg efter våg och använder sin storlek för att trycka sig in på kassen. Kan man göra det mer frekvent och undvika djupare dalar kommande vinter har man alla förutsättningar att vara med och fajtas med de stora elefanterna.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Ondřej Pavelec
34) Michael Hutchinson

BACKAR:
2) Adam Pardy
4) Paul Postma
5) Mark Stuart ”A”
7) Ben Chiarot
8) Jacob Trouba
23) Jay Harrison
24) Grant Clitsome
33) Dustin Byfuglien
39) Tobias Enström
57) Tyler Myers

FORWARDS:
6) Alexander Burmistrov
12) Drew Stafford
14) Anthony Peluso
16) Andrew Ladd ”C”
17) Adam Lowry
18) Bryan Little
21) Thomas Raffl
22) Chris Thorburn
26) Blake Wheeler ”A”
42) Nikolaj Ehlers
55) Mark Scheifele
85) Mathieu Perrault

COACH: 
Paul Maurice (sedan 2014)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch