Mike Helber.
SHL

Talar ut om wild card-soppan: ”Vi tänkte kommersiellt och inte föreningsmässigt”

ANNONS

Wild card-debatten vållade starka känslor i hockeysverige när den blossade upp för två år sedan. Nu talar en av förespråkarna för att ge vissa allsvenska lag en gräddfil upp i SHL ut om förslaget. Linköpings tidigare klubbdirektör Mike Helber förklarar att man hade SHL:s bästa för ögonen när man diskuterade förslaget.
– Vi tänkte kommersiellt och inte föreningsmässigt, säger han i C More Hockeys senaste podcast.

Det är snart två år sedan som wild card-ryktet spred sig som en löpeld genom hockeysverige. Uppgifter gjorde gällande att SHL hade planer på att ge några mer ekonomiskt attraktiva allsvenska klubbar ett wild card när man utökade ligan från tolv till 14 lag. Idén slopades i slutändan, men den hann skapa en hel del upprörda känslor som utmynnade i rena hot mot vissa av de inblandade.

En av dem som hamnade i skottgluggen var Linköpings dåvarande klubbdirektör Mike Helber. Nu talar han ut om turerna med Björn Oldéen i C More Hockeys podcast och berättar hur tankegångarna gick när förslaget kom fram.

Han är noga med att påpeka att wild card-diskussionen var en av många punkter som avhandlades av SHL-klubbarna och ishockeyförbundet, men blev den hetaste potatisen eftersom den på så många sätt strider mot det mesta av vad svensk idrottskultur traditionellt har stått för.

”SKA SVERIGE TÄVLA MED RYSSLAND MÅSTE MAN SKAPA MER PENGAR”

– Vi hade vad vi trodde var en stängd förhandling mellan SHL och förbundet, men på 24 eller 48 timmar kom det här ut i massmedia och då var vi inte förberedda eller hade talat igenom det här för att kunna bemöta det, säger Mike Helber och förklarar kulturkrocken som låg bakom upproret i hockeysverige.
– Vi tänkte kommersiellt och inte föreningsmässigt. Föreningarna tyckte att det handlade om en gräddfil för vissa klubbarna för att de inte skulle behöva kvala och vi möttes av extrema motargument. Det gjorde att vi var tvungna att backa.
– Jag vet inte hur det hade blivit om vi hade fått chansen att lägga fram det här på ett annat sätt med ordentliga argument.

Helber var en av klubbföreträdarna som gillade wild card-förslaget och argumenterade för dess fördelar.
– Jag var positiv och drivande i det här. Utifrån ett kommersiellt perspektiv var det bra att få in till exempel Malmö med sin arena för SHL:s bästa.
– Jag inser att det här är en av de mest rotade delarna i svensk idrott. Å andra sidan, ska svensk hockey tävla med Ryssland, Schweiz, Tyskland och andra länder måste man hitta sätt att skapa pengar. När man skapar mer pengar åt högsta serien blir det en ”trickle down effect” där mer pengar går nedåt i systemet och de ligorna växer uppåt.
– Resonemanget vi hade var mer finansiellt och ekonomiskt. Men vi fick tidigt klart för oss att nej, svensk idrott accepterar inte detta och då backade man ganska snabbt.

På frågan om hur han ser på förslaget i dag svarar Mike Helber:
– I det här läget finns det ett ganska enkelt svar på det: det skulle inte accepteras av medlemmarna i svenska ishockeyförbundet. Därmed är det inte ett bra förslag.

C More Hockeys podcast går bland annat att finna på Libsyn, iTunes och Acast.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch