PEST OCH PINA. Joe Thornton har det tufft i San José.
San José

San José: En missriktad satsning som förstör framtiden

ANNONS

San Josés GM Doug Wilson har länge påpekat att Sharks är inne i en ombygnadsfas, utan att faktiskt ta steget in i den själv. I stället för att under sommaren spränga upp ett lagbygge som visat att det inte har vad som krävs valde han att satsa stora pengar på två 34-åringar, vilket är något som sannolikt slår rejält bakut inom en snar framtid.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Martin Jones, mv, Los Angeles, Paul Martin, b, Pittsburgh, Joel Ward, fw, Washington.
Förluster: Antti Niemi, mv, Dallas, Matt Irwin, b, Boston, John Scott, fw, Arizona.

S9

S1Marc-Édouard Vlasic
En av ligans mest underskattade backar som alltid gör ett stort jobb i det tysta. Är inte flashig på banan, men löser sina uppgifter i båda ändar av isen på ett fläckfritt sätt. Tog en plats i Kanadas OS-trupp 2014 och var +12 i plus- och minusstatistiken under en fjolårssäsong där de flesta övriga Sharks-spelare låg på klara minus, vilket säger en del om hans stabilitet.

S2Brent Burns
Mannen med ett av Nordamerikas läckraste skägg är också en av ligans skönaste karaktärer. Ägnar stor tid åt välgörenhetsarbete och är ett föredöme utanför isen, samtidigt som han också fortfarande hör till världstoppen på densamma. Besitter fantastiska offensiva egenskaper, vilket han inte minst visade när han blev utsedd till turneringens bästa back under VM i våras. Gör sig fortfarande bäst på den positionen, även om han också spelat forward med framgång under de senaste åren.

S3Joe Pavelski
En av ligans mest mångsidiga forwards. Har skjutit 78 mål över de två senaste åren och tagit klivet in som en av ligans mest pålitliga målskyttar. Är samtidigt oerhört pålitlig i defensiven och en skicklig tekare som kan spela såväl i mitten som på kanten. Har spelat de två senaste OS-turneringarna för USA och kommer att vara en nyckelspelare i det amerikanska laget i World Cup nästa sommar.

S4Joe Thornton
Han må vara långt ifrån den spelare han en gång var, men när det gäller att servera mackor till sina lagkamrater finns det få spelare i ligan som slår veteranen på fingrarna. Trejdryktena kring 36-åringen har varit ihärdiga då han haft en öppen konflikt med GM Doug Wilson sedan han blev av med C:et förra sommaren, men som det ser ut i nuläget lär kanadensaren bli kvar i San José.

S6
Lagets poängkung:
Logan Couture
Har tagit kliv framåt för varje säsong som gått de senaste åren och svarade i fjol för sin poängmässigt bästa säsong hittills i NHL-karriären. Har fortfarande potentialen att växa ytterligare om han hittar en bättre jämnhet, men kan redan nu räknas in i elitskiktet bland ligans spelare. Det är på intet sätt omöjligt att 26-åringen snittar en poäng per match kommande vinter.

S5Tomáš Hertl
Efter ett succéartat debutår i ligan säsongen 2013-2014 gick det betydligt tyngre för den unge tjecken i fjol. Han hade långa stunder svårt att komma till sin rätt och svarade för två mål färre än under rookiesäsongen, trots 45 matcher fler spelade. Är det någon av Sharks unga spelare som på sikt har potentialen att utvecklas till en stjärna är det dock 21-åringen och det skulle förvåna om han inte kommer tillbaka med ett starkt år i år.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

San José har gradvis försämrats de senaste åren och missade i fjol slutspelet för första gången sedan 2003. I stället för att ta sitt förnuft till fånga och inse att man är ett lag i oerhört stort behov av en generationsväxling valde då GM Doug Wilson att skriva flerårskontrakt med 34-åringarna Paul Martin och Joel Ward för dyra pengar. I ett läge där trejder av flera av lagets meriterade veteraner framstod som den enda riktiga lösningen fortsatte klubbens general manager sin satsning på en sedan länge förlorad dröm. Sharks är ett av de lag som har det klart sämst ställt när det kommer till framtidslöften sedan tidigare och i stället för att ta chansen att förbättra klubbens framtidsutsikter kan Wilson mycket väl ha försenat klubbens resa tillbaka till toppen med flera år genom sina aktioner. I den tuffa konkurrensen som är i den västra konferensen just nu får Sharks svårt att ens ta sig till slutspel, Martin och Wards ankomst till trots, och man kommer definitivt inte räcka särskilt långt om man på något sätt lyckades snubbla till sig en av de åtråvärda platserna. Nej, framtiden är verkligen mörk för en av det senaste decenniets verkliga toppklubbar.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Martin Jones
32) Alex Stalock

BACKAR:
4) Brenden Dillon
7) Paul Martin
41) Mirco Müller
44) Marc-Édourad Vlasic ”A”
61) Justin Braun
80) Matt Tennyson
88) Brent Burns

FORWARDS:
8) Joe Pavelski ”A”
12) Patrick Marleau ”A”
13) Raffi Torres
18) Mike Brown
19) Joe Thornton ”A”
21) Ben Smith
39) Logan Couture
42) Joel Ward
48) Tomáš Hertl
50) Chris Tierney
57) Tommy Wingels
68) Melker Karlsson
83) Matt Nieto
89) Barclay Goodrow

COACH: 
Peter DeBoer (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL