Andreas Lilja.
SHL

Långt kvar till comeback för Andreas Lilja – ger ändå inte upp hoppet

ANNONS

En av de som jublade högst när Rögle blev klara för SHL i våras var lagets kapten Andreas Lilja. Men han gjorde det från ett par kryckor, efter en smärtsam skada i säsongens näst sista match. Ett halvår senare har den klubblöse 40-åringen fortfarande långt kvar till spel – men han ger inte upp ännu. 

Det var i förra säsongens näst sista match för Rögle som Andreas Lilja gick omkull, helt utan kontakt. Efter ett täckt skott i slutet av matchen innan hade han fått en spricka i knäskålen, och när han tog ett ordentligt skär gick den rätt itu. Kapten Lilja fick se sitt Rögle avancera till SHL på kryckor.

Nu har den 40-årige veteranen, som gjort 580 NHL-matcher i karriären och vunnit en Stanley Cup-titel, åkt på ett ordentligt bakslag i kampen för en comeback. Nyligen visade en röntgen att en skruv från operationen har gått in i skelettet. Det har gjort att han inte kunnat spänna sin lårmuskel, och därmed tappat all styrka, skriver Helsingborgs Dagblad.
– Jag trodde att smärtan skulle släppa efter ett tag, men så blev det inte. Egentligen hade jag velat att läkaren skulle ta ut skruven, men med tanke på hur det ser ut var det inte aktuellt. Nu har jag givit honom helt fria händer, säger Lilja till tidningen.

Prognosen just nu är att Lilja hoppas kunna stå på skridskor igen i januari. Men trots att han har långt kvar till en eventuell comeback vill han inte ge upp. Han öppnar till och med upp för ytterligare en sejour utomlands, något som han med tydlighet uteslöt för knappt ett halvår sedan.
– Jag vill inte ta beslutet att sluta när jag är skadad, det känns inte rättvist. Jag vill fortfarande spela, frågan är bara var och när. Jag förstår att det inte kommer att bli i Rögle, men det finns tusentals andra klubbar och jag är öppen för att exempelvis flytta utomlands, säger han.

Men även om Lilja vill spela hockey igen så utesluter han inte att det var hans sista framträdande i karriären, den där kvällen i Lindab Arena när han spräckte knäskålen.
– Jag tycker fortfarande att hockey är jäkligt roligt. Om det inte fungerar när jag testar på att åka skridskor i januari måste jag kasta in handduken, men det är ett beslut jag vill ta när jag är frisk.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch