Johanna Lagus.
SDHL 1

Damstjärnan som har spelat med Filip Forsberg: ”Vi har spelat ihop en hel del”

ANNONS

21 år gammal har hon hunnit spela i fotbollsallsvenskan, och nu blivit assisterande lagkapten i ett Riksserielag. Johanna Lagus har gjort snabb karriär, efter att bland annat ha spelat ihop med Filip Forsberg under ungdomsåren.

DJURSHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Johanna Lagus, 21, är kullan som lämnade Leksand för att spela fotboll i Djurgården. Det blev några inhopp i Fotbollsallsvenskan innan hon bestämde sig för att skippa gräset och dobbarna då längtan tillbaka till hockeyn blev för stark. Ny klubbadress blev AIK där hon fick med om att vinna SM-guld 2012/13 och silver i Europacupen 2013/14. Men inför förra säsongen valde hon att lämna AIK för spel i SDE Hockey.

Hockeysverige.se reste ut till Djursholm norr om Stockholm där hon idag jobbar som personlig assistent på en skola. När vi sätter oss ner i ett av skolans konferensrum berättar Lagus att planerar att plugga idrottspsykologi i Halmstad framöver, men att det får bli på distans eftersom hon verkligen brinner för hockeyn och SDE Hockey. Men, som sagt var, det var för fotbollen hon lämnade Leksand för att söka sig till Stockholm.
– Jag spelade både hockey och fotboll fram till nian i Leksand. Sedan ville jag gå på engelska gymnasiet som ligger på Södermalm. Jag sökte dit och kom in. Då gjorde jag ett aktivt val, tyvärr, att sluta spela hockey för att enbart spela fotboll i Djurgårdens F20-lag, men jag provade även på Damallsvenskan lite grann, säger Johanna Lagus och fortsätter:
– Jag spelade fotboll fram till 2012, men sedan började jag spela hockey igen fast i AIK.

Leksands IF var ändå inte Johannna Lagus moderklubb på fotbollssidan.
– Jag spelade fotboll i Leksand, var med i Dalalaget både på elit och norrlandslägret, men moderklubben för mig är Tällbergs IF.

Det var inget direkt enkelt val för Lagus att välja bort fotbollen.
– Jag ville egentligen fortsätta med båda sporterna. Först valde jag fotbollen eftersom jag hade kommit längre där med dalalaget och allt det där.
– Sedan saknade jag hockeyn så pass mycket samtidigt som jag kanske ångrade mig lite i mitt val. Då bestämde jag mig, eftersom jag hade testat på det här med fotboll på elitnivå ville jag nu testa på hockeyn igen. Dessutom hade jag redan då fått en del kontakt med AIK Hockey.

Spelar du någon fotboll idag?
– Inte någonting faktiskt, men jag har pratat lite med Enebyberg. Tyvärr finns det inte så mycket tid över för det eftersom jag satsar helhjärtat på hockeyn.

Idrott och ledarskap är annars en stor del av den 21-åriga SDE-backens liv. Vid sidan av spel i Riksserien är hon tränare inom föreningen.
– Idrotten är verkligen en stor del av mitt liv. Jag tränar idag SDE:s 02:or tillsammans med Krister Falk.

Det har jag gjort i ett och ett halvt år nu. Det tar upp mycket av min tid eftersom det är mycket cuper och träning. Nu ligger deras träningar, som tur är, nära inpå våra. Det här med att vara tränare för det här laget är något som jag verkligen tycker är kul.
– Dessutom är jag dam och flick- rekryteringsansvarig i SDE, men även marknadsföringsansvarig för damsektionen, säger Johanna Lagus med ett skratt och fortsätter:
– Jag åker runt i Danderyd på olika skolor och har informationsträffar för tjejer. Vi har jättemånga flicklag i SDE, men det finns inte ett jättestort intresse hos tjejerna i Danderyd för att börja spela hockey.

Vad bottnar det här stora idrottsintresset i?
– Det sitter i sedan jätteung ålder. Jag har nog provat på det mesta, bland annat har jag spelat baseboll…

Självklart, du kommer ju från Leksand.
– Ja, precis, haha…, men jag vet inte vart intresset för just hockeyn kommer ifrån. Pappa spelade hockey, men Leksand är en hockeybyggd och dom flesta börjar spela hockey där någon gång. Sedan har det där bara hållit i sig.
– Fotbollen har jag också hållit på med så länge jag kan minnas men även alltid idrottat mycket i skolan.

Vad söker du i ditt ledarskap?
– Jag var lagkapten i Dalalaget redan från sjuan upp till första året i gymnasiet. Det här tyckte jag var väldigt givande. I högstadiet gick jag också ledarskapsutbildningar genom Skol IF.
– Sedan har jag varit på hockeyskolan i Leksand som ledare och instruktör under många år. Jag har även drivit fotbollsskolor i Djurgården och jag gillar att jobba med barn och ungdomar. Det är också därför som jag även jobbar här på skolan.
– Min fästman (Oscar Dahlgren, tränare i AIK J20) var ledare i SDE förra säsongen och genom honom kom jag egentligen in som ledare i SDE samtidigt som jag började spela i Riksserielaget.

Johanna Lagus a

Johanna Lagus inledde alltså sin hockeykarriär i Leksand. Som född 1994 hade hon en av NHL:s stora framtida stjärnor som lagkamrat.
– I Leksand spelade jag från början med killar, vilket jag är tacksam för. Jag har trivts enormt bra i deras 94:a lag. Sedan har jag spelat i Dalalaget, men det var egentligen i AIK som jag fick mitt stora genombrott den säsongen då jag var med och vann SM-guld 2012/13. Jag var även med och vann Europacupsilver 2013/14, vilket är det största jag har gjort.
– Sedan ville jag prova på något nytt. Jag tog ett eget beslut att gå till SDE. Dels för att Oscar hade berättat mycket bra saker om föreningen samtidigt som jag hade haft lite kontakt med Daniel Broberg. SDE skulle verkligen satsa på damverksamhet. Nu har jag fått chansen att vara en ledande spelare i laget och dessutom assisterande kapten, så den här säsongen känns verkligen kul och inspirerande.

BB150510JM016

Filip Forsberg.

Det är väl Filip Forsbergs årskull i Leksand som du är fostrad i?
– Ja, vi spelade tillsammans upp till U16. Sedan spelade han ofta med äldre lag också. Om vi har spelat i samma kedja? Det har varit lite till och från. I pojklagen har man inga bestämda kedjor, men jag har spelat en hel del med honom.

Precis som alla andra är Johanna Lagus imponerad över sin forne lagkamrats ödmjukhet.- Filip är fantastiskt duktig. Han är en väldigt ödmjuk kille, vilket nog dom allra flesta säger om honom. Vi gick även i hockeyklass tillsammans mellan sjuan och nian. Det var jag och tio killar som hade is på morgonen två dagar i veckan.
– Han har alltid varit träningsvillig, den som varit drivande och självklart alltid fått mycket uppmärksamhet. Men det har han ändå tagit väldigt, väldigt bra och alltid varit en lagspelare.

Nu är Johanna Lagus assisterande lagkapten i ett lag som av många tippas hålla till i nedre delarna av Riksserietabellen.
– Det där kan man ta på två olika sätt. Antingen tar man åt sig och applicerar det på sig själv eller så använder man det som lite tändvätska, vilket vi försöker göra.
– Vi vet att vi kanske inte har ett lika bra lag på pappret som resten av riksserielagen, men vi är nya och vet att det tar tid att etablera sig. Nu har vi dessutom en väldigt bra tränarstab med Kristian Falk, Daniel Broberg och Erik Lektorp. Dom ger oss väldigt bra förutsättningar samtidigt som gruppen den här säsongen är väldigt driven. Vi är underdogs utåt, men i gruppen har vi ett väldigt tydligt mål, att gå till slutspel, och alla jobbar mot det målet varje dag. Vi har också sagt att vi inte ville vara som bäst nu utan det får ta ett tag att jobba sig in i ligan.

Hur ser du på inledningen av säsongen?
– Bra, tycker jag.

Utveckla det med tanke på att ni bara tagit en poäng.
– Det känns bra eftersom det har varit jämna matcher. Mot Brynäs var det jämnt i två perioder och det stod 0-0. Skotten var jämna, men i tredje hittar vi inte tillbaka till den här fina pressen som vi hade i andra. Vi förlorade med 2-0. I den matchen var vi stundtals bättre än Brynäs.
– Mot Sundsvall borta gör vi en fruktansvärd förstaperiod, vilket gör att vi ligger under med 4-0. Sedan hämtar vi upp det underläget, men förlorar ändå med 5-4, vilken givetvis inte kändes bra. Jag tror ändå den här matchen var den som fick alla att förstå vad det krävs av varandra.
– Mot Modo hade vi i första matchen 0-0 i två perioder, men torskade med 3-0. Dagen efter slutade det 0-0 och sedan förlorade vi på straffar. Vi har hela tiden höjt oss, vilket också är det vi får kolla på nu i början istället för siffrorna. Trots att vi förlorat har vi haft ett hyfsat bra spel.

Idag väntar match för SDE Hockey mot Johanna Lagus gamla klubb, Leksand.
– Det är speciellt att möta Leksand och det har så varit sedan jag mötte dom med AIK 2012, vilket var första säsongen efter att jag lämnat Leksand. Det är ändå många som har koll och mina gamla tränare brukar komma och kolla när jag är där och spelar.

Vad blir nyckeln till att vinna över Leksand idag?
– Leksand har ett ganska ungt lag och har tappat många nyckelspelare. Kan vi verkligen ligga nära, pårätt sida, åka mycket skridskor, Leksand är väldigt skridskostarka, och ta bort deras nyckelkvalitéer så tror jag att det kan bli en jämn match. Sedan måste vi jobba på vårt målskytte.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch