Johan Lindbom.
SHL

”Gudagåvorna” som ska lyfta HV71: ”Det är mycket Johan nu”

ANNONS

Namnet Johan härstammar från hebreiska och betyder ”gudagåvan”. Om det finns någon symbolik där kommer HV71 att vara i goda händer den här säsongen. Laget leds nu av tre HV-ikoner med samma förnamn.
– Det är mycket Johan nu, vi raljerar själva om det, skrattar nye tränaren Johan Lindbom.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter många om och men stod det klart att HV71:s tränare säsongen 2015/16 heter Johan Lindbom. För många är han mest känd för att vara den som säsongen 1994/95 satte guldpucken bakom Lars Karlsson i Brynäskassen, men också för att han spelat en säsong med bland andra Wayne Gretzky i New York Rangers.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Processen har varit lång och bökig för HV 71 när det gällde att hitta en ny tränare efter Andreas Johansson. Det pyrde som bekant mellan HV-ledningen och Johansson, något som gjorde att förväntningarna och pressen på den som skulle ta över jobbet växte. När sedan den värsta krigsdimman lagt sig presenterade HV 71, sent omsider, just Lindbom som lagets nya coach.
– Från första maj var jag anställd som J20-tränare i HV 71. När det var klart att föreningen behövde en ny tränare fick jag en klapp på axeln av (Johan) Hult som ville snacka med mig lite. Han lade fram att HV71 behövde en ny tränare och att jag kunde vara en av dom kandidaterna samtidigt som han undrade hur jag ställde mig till det. Efter det har vi haft en dialog under hela sommaren egentligen, säger Johan Lindbom till hockeysverige.se.

Det är trots allt en ganska tuff roll du kliver in i, vad fick dig att tacka ja?
– Som spelare har man alltid velat bli så bra som möjligt. Då jag varit tränare senaste säsongerna har jag haft som mål att via J20 i HV 71 ta nästa steg upp till A-laget. Antagligen gjorde jag en bra försäsong så jag fick komma upp direkt, skrattar Lindbom.

Vad är det som gör att du just nu känner dig mogen att ta det här steget från HC Dalen i division 1, som du tränade förra säsongen, till SHL?

– Jag känner mig trygg i min hockey och kompetensen då det gäller den biten. Det som blir nytt är väl det runt omkring. Tillställningar som exempelvis den här upptaktsträffen som jag inte är riktigt van vid.
– Jag tycker också att jag visat under första månaden att hockey är hockey oavsett, men sedan är det på en högre nivå i HV71. Där är spelarna lite bättre och fullblodsproffs. I vissa avseenden är det faktiskt lättare att träna ett lag på en högre nivå än på en lägre nivå där du får ta dig an killar som kommer från jobbet och hela det pusslet.


Johan & Johan, Hult & Davidsson. Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

”HAR INTE VARIT I HV-FAMILJEN PÅ MÅNGA ÅR”

Många talar om HV71 på samma sätt som ”familjen” i Färjestad. Det vill säga att många av klubbens ikoner stannar kvar i föreningen och jobbar på olika positioner.
– Det är mycket Johan (Davidsson, Hult och Lindbom). Vi raljerar själv om det, skrattar Johan Lindbom vars förnamn härstammar från hebreiskan och betyder ”gudagåvan”.
– Jag tror att det här är en styrka att man behåller i organisationen många av dom tidigare spelarna. Sedan har jag inte varit i HV-familjen på jättemånga år eftersom jag varit i grannfamiljen, HC Dalen, under sju eller åtta säsonger.
– Senast jag var i HV 71 jobbade jag på marknadssidan. Det måste varit 2006 eller något liknande. Efter det har jag inte varit aktiv i HV71 samtidigt som det inte är så många av dom i organisationen som är mina privata vänner. Jag kanske har blivit lite inbjuden till familjen, om man kan kalla det så haha…

Att Johan Hult och Johan Davidsson fick mycket stryk i media efter säsongen för hanteringen av Andreas Johansson var inget som direkt skrämde Johan Lindbom när han skulle ta ett beslut om att tacka ja eller nej till tränarjobbet i HV 71.
– Vi hade en bra dialog hela tiden. Sedan vet jag inte allt som har hänt innan min tid och så vidare även om jag vet en del.
– Jag känner mig trygg i det hela och bara det att jag fick frågan är vågat av dom, att ge mig den som inte har erfarenheten tycker jag visar ett stort förtroende och att jag uppfyller deras kravkriterier.

Hur mycket hann du se HV71 under förra säsongen?
– Jag följer hockey i stort så mycket jag kan. I och med att jag var aktiv som tränare var jag inte jättemycket i Kinnarps Arena, men jag såg HV71 väldigt mycket på TV.

Dina intryck av det du såg?
– Jag tycker att dom hade något riktigt bra på gång, men sedan nådde man inte hela vägen.


Tim Brithén, t.v., är Johan Lindboms assisterande tränare.
Foto: Bildbyrån/Krister Andersson

”JAG HAR LÄMNAT DÖRREN ÖPPEN FÖR GRABBARNA”

Nu har Johan Lindbom varit tränare för HV71 sedan i slutet av juli och givetvis har det funnits en del tuffa bitar för honom att hantera under den så här långt korta resan.
– Allt gick väldigt snabbt. Innan det blev offentligt visste jag under två veckor att det skulle bli jag som blir tränare i HV71. På så vis hann jag förbereda mig. Men jag hade ingen assisterande tränare och så vidare så det var väldigt omtumlande i början.
– Jag hade en grundplan på hur man gör och så vidare. Vi rullade igång, men första två veckorna var lite kaos med planeringen efter träningar, förberedelser och så vidare. 

HV71 har Tim Brithén som assisterande tränare, men tanken är att det ska in ytterligare en till person i den rollen.
– Vi bollar namn hela tiden. Det viktiga är att det hamnar rätt. Sedan har jag aldrig jobbat med två assisterande så jag känner inte ett jättebehov att vi måste ha en just nu.
– Nu är vi lite sent ute och visst finns det lediga tränare, men det gäller att det är rätt person eftersom inkörs tiden blir väldigt kort. Då gäller det nästan att vi i organisationen känner personen eller att han tillför något som vi inte har.

HV71 kommer ha ett stort tryck på sig den här säsongen att gå längre en kvartsfinal, men det är något som Johan Lindbom inte ser några problem med att hantera.
– Jag sätter alltid höga krav på mig själv. Man hade det kravet på sig som spelare att presterar du inte så spelar du heller inte. Det är inget nytt för mig.
– Jag känner mig lugn som person och stressar inte upp mig eller ligger på nätterna och grunnar på vad media tycker och tänker. Jag är här för att göra ett jäkligt bra jobb. Sedan vet jag att det kommer dalar under säsongen. Så är det även för det bästa laget. Det får vi hantera då.

Hur har du jobbat, som rookietränare på den här nivån, under den här korta tiden för att få respekt hos grabbarna i laget?
– Jag har lämnat dörren öppen för killarna för att vara med på den här båten. Jag sa redan från början till grabbarna att det vore fel av mig att komma in till det här gänget, som har en så stor erfarenhet från alla olika ligor, och tala om hur vi ska spela hockey.
– Jag ger förslaget, ramarna och sätter sedan ihop allt, men jag vill gärna ta mig med dom på båten och låta spelarna vara delaktiga. Det kanske var lite nytt för många. Sedan har vi en del spelare som inte är från Sverige och vana att följa tränaren. Jag vill att det blir ett ”commitment” att så här gör vi och så här spelar vi. Då är det också lättare för mig att sätta press på laget när vi satt upp en gemensam kravbild.

Ni är vidare i CHL, men vad föredrar du, att vinna SHL eller CHL?
– Jag vill vinna båda, avslutar Johan Lindbom med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch