Uffe Bodin
Johan Franzéns comebackförsök – en ekonomisk fråga?
ANNONS

Johan Franzén lider fortfarande av sviterna efter hjärnskakningen han fick den 6 januari. Ändå är han inriktad på att göra comeback i NHL. Jag undrar om det verkligen är hela sanningen.

Ni har förhoppningsvis läst vår re-write om Johan Franzéns comebackförsök. I en intervju med mlive.com säger 35-åringen att han har stora förhoppningar på att kunna göra comeback för Detroit Red Wings den här säsongen – trots att han fortfarande drabbas av så pass stora bakslag att det finns dagar när han måste avbryta all träning och lägga sig och sova resten av dagen.

Det är givetvis Franzéns fullständiga rätt att göra precis som han vill och jag förstår att hans sug efter hockey fortfarande är stort. Men det låter ändå som galenskap i mina öron. Inte minst efter Franzéns känslosamma berättelse i våras, där han vittnade om hur han stundtals varit så illa däran att han inte kunde leka med sina barn:

”Att se besvikelsen i deras ögon får hjärtat att brista”, sa Franzén bland annat.

Vi har sett hur hjärnskakningar inte bara ödelägger karriärer utan även liv – vilket inte minst aktualiseras i den nya filmen ”Concussion” med Will Smith i huvudrollen – och tanken på att Franzén ska fortsätta spela ishockey efter alla smällar han har fått mot huvudet gör mig illa till mods. Jag vill inte ens tänka på vad konsekvenserna skulle kunna bli om han får ännu en hjärnskakning.

Johan Franzén säger i intervjun att han över huvud taget inte har tänkt på att sluta, men jag undrar om så verkligen är fallet. Med tanke på hur det senaste halvåret har artat sig så måste han ha skaffat sig tillräckligt med självinsikt för att förstå att comebackförsöket han ger sig in på är ett minst sagt farofyllt uppdrag.

Men nu finns det en helt annan sida av det här också. Den ekonomiska. I grund och botten kan det mycket väl vara så att Johan Franzén inte har något annat val än att säga som han säger eftersom en pensionering skulle innebära att han inte får ut de försäkringspengar som ersätter lönen han har kvar på kontraktet.

Och det är mycket pengar det handlar om. Totalt 12,5 miljoner dollar – över 100 miljoner svenska kronor – innan kontraktet går ut efter säsongen 2019/20.

Vi har sett många andra spelare i samma situation som Franzén undvika att skriva på sina pensionspapper. Mattias Öhlund har inte spelat hockey sedan 2011 på grund av sina kroniska knäproblem, men är fortfarande uppsatt som en Tampa Bay Lightning-spelare eftersom han har kontrakt till 2017. Ringer en journalist upp Öhlund och frågar vad som händer är det inte omöjligt att han hävdar att han fortfarande rehabar i hopp om en comeback. Chris Pronger blev i somras trejdad från Philadelphia Flyers till Arizona Coyotes – trots att han inte spelat en enda match sedan säsongen 2011/12 och till och med tackat ja till att börja jobba för ligan. Allt för att försäkra sig om att han får ut pengarna som han är berättigad till innan kontraktet går ut om två år. Trejden? Den handlade bara om lönetaksutrymme. Det är bara två av flera exempel där spelare tvingas mörka att de inte kommer att spela mer för att kunna ta emot en lönecheck.

Om Johan Franzén inte får grönt ljus av läkarna under Detroit Red Wings träningsläger gissar jag att han kommer att fortsätta att jaga en comeback till dess att kontraktet löper ut.

Åtminstone är det så det kommer att låta när han uttalar sig i media.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch