Winnipeg
McDavid och Eichel såklart – men de andra då?
ANNONS

Det är en dryg vecka kvar innan NHL-klubbar drar i gång sina rookieläger inför säsongen. Där kommer de två givna förhandskandidaterna till Calder Trophy, sommarens draftetta Connor McDavid och drafttvåa Jack Eichel, att få chansen att glänsa. Men även om de väldokumenterade båda superlöftena är huvudfavoriter till att göra upp om priset som årets rookie finns det givetvis en hel del andra spelare som också bli spännande att följa bland nykomlingarna.

Här är fem spelare jag tycker att ni ska lägga lite extra uppmärksamhet på om ni får chansen:

* Max Domi, c, Arizona
Ties son glänste rejält för Kanada i JVM och hade över huvud taget en riktigt bra säsong med London Knights i juniorligan OHL (102 poäng på 57 matcher), där han terroriserade motståndarförsvaren i en välkomponerad kedja med Christian Dvorak och sommarens draftfyra Mitchell Marner. Till skillnad från sin farsa, som hade över 3 500 utvisningsminuter på drygt tusen matcher i NHL, är Max Domi en spelskicklig center med bra handleder och ett vasst skott. Att han tar plats i Arizona Coyotes är mer eller mindre givet sett till hur dåligt ställt det är offensivt i laget. Räkna med att han får chansen att lämna ett avtryck redan nu. Kanske i sällskap med Anthony Duclair, som han hade bra kemi med när Kanada bärgade JVM-guldet i Toronto.

* Sam Reinhart, c, Buffalo
Det var Jack Eichel alla pratade om inför Buffalo Sabres talangläger i somras, men det var Sam Reinhart alla pratade om efteråt. Många ansåg nämligen att den intelligente centern överglänste Eichel under campen. Tanken var att Reinhart skulle spelat NHL-hockey fullt ut redan förra säsongen, men 2014 års drafttvåa hade svårt att hantera de större och starkare motståndarna. Sabres skickade därför tillbaka honom till juniorlaget Kootenay i WHL med klara direktiv om att han var tvungen att lägga fler timmar i gymmet. Det har Reinhart gjort och under JVM i Toronto visade han att det har betalat sig. Tillsammans med Max Domi och Anthony Duclair bildade han Kanadas mest produktiva kedja.

* Artemij Panarin, fw, Chicago
Chicago har tvingats ta avsked till spelare som Brad Richards, Brandon Saad och Patrick Sharp till en följd av lönetaksproblemen som uppstod när Patrick Kanes och Jonathan Toews nya kontrakt kickade in. In för att täcka upp tomrummet kommer bland annat den mycket sevärde ryske VM-stjärnan Artemij Panarin, som hade ett förträffligt fjolår med Gagarin Cup-mästarna SKA Sankt Petersburg. Panarin är hal som en ål och påminner till viss del om Pavel Datsiuk så till vida att han emellanåt är omöjlig att ta ifrån pucken. Har goda möjligheter att få en topp sex-roll i Chicago om han bara lyckas acklimatisera sig till det mer fysiska spelet i NHL.

* Sam Bennett, fw, Calgary
Förra årets draftfyra tvingades operera axeln inför förra säsongen och fick därför inte chansen att spela speciellt mycket ishockey under året. Men när han väl var tillbaka slog det gnistor om hans spel. Svarade för 24 poäng på elva OHL-matcher med Kingston innan Calgary kastade in honom i NHL inför slutspelet. Han övertygade så pass mycket att han var ombytt i alla lagets matcher under Stanley Cup-slutspelet och gjorde där flera viktiga mål. Nu kommer han med stor sannolikhet att få en framträdande laget från första början. Är tillsammans med spelare som Sean Monahan, Johnny Gaudreau och Dougie Hamilton anledningen till att Flames går en så spännande framtid till mötes.

* Nikolaj Ehlers, fw, Winnipeg
Han gjorde visserligen ”bara” fyra poäng för Danmark i JVM, men Nikolaj Ehlers betydelse för laget som sensationellt tog sig till kvartsfinal var så mycket större än så. Han var ett ständigt hot på isen tack vare sin fantastiska speed och förmågan att vara kreativ i högsta hastighet. Trots att han saknar en del centimeter var det enkelt att förstå varför han kom nära att stjäla en tröja i Winnipeg redan i fjol. Den här säsongen är jag övertygad om att han lyckas göra det. Om det mot förmodan inte skulle fungera pekar allt på att han drar till Schweiz och spelar hockey i NLA i stället för att återvända till Halifax i QMJHL, där han har gjort 204 poäng på 114 matcher de senaste två säsongerna och inte har något mer att bevisa.

Svenskarna då?
Jag sätter framför allt mitt hopp till William Nylander. Toronto har indikerat att de tänker ta det varligt med honom och att mycket tyder på att han får inleda säsongen i AHL. Det vore positivt om man tar JVM i beaktande, men tyvärr tror jag inte att Nylander kommer loss till turneringen i Helsingfors. Årets upplaga av Toronto Maple Leafs är otroligt klen och att Nylander inte skulle platsa i det laget tar jag för osannolikt. Det är möjligt att han får inleda i Toronto Marlies, men innan säsongen är över kommer han antagligen att vara en av lagets topp sex-forwards.

Vill ni läsa mer om de mest spännande nykomlingarna i NHL den här säsongen rekommenderar jag Pro Hockeys säsongsguide som dyker upp inom kort. Där har jag rankat de 15 främsta nykomlingarna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch