Uffe Bodin
RANKING: Här är SHL:s tio bästa juniorer

Med ett par veckor kvar till den svenska säsongsstarten bläddras det febrilt mellan sidorna på EliteProspetcs.com. Vilket SHL-lag är mest förbättrat? Vilka har de fräsigaste nyförvärven? Och vilka vinner SM-guld? Frågorna är många, spekulationerna ännu fler.

Mitt i allt browsande fastnade jag för juniorerna i SHL. Jag har inte på fötterna för att hävda att det är ovanligt många bra juniorer i ligan i år, men i alla fall tillräckligt många för att det kändes intressant att ranka dem. Så sagt och gjort. Här är min alldeles personliga ranking över vilka juniorer jag tycker är mest intressanta inför säsongen 2015/16.

Jag har tagit hänsyn till flera parametrar när jag satte ihop den här rankingen. Först och främst hur bra jag tycker spelarna i fråga är, givetvis. Men också hur deras utsikter till att få speltid/en bra roll i respektive SHL-lag ser ut.

OBS! Att vara junior innebär den här säsongen att man är född 1996 eller senare.

10) Jacob Larsson, b, Frölunda
Tveklöst en av de mer talangfulla spelarna på den här rankingen. Larsson har skickligheten och spelsinnet för att gå en ljus framtid till mötes i NHL. Jag tror dock att han får vänta ytterligare ett år på SHL-genombrottet. Konkurrensen i Frölundas backbesättningen är minst sagt tuff och därför har jag i ärlighetens namn svårt att se att Larsson ska få den speltiden han behöver för att göra något större avtryck i SHL redan nu.

9) Andreas Englund, b, Djurgården
Stor, tuff och robust. Englund är ingen finlirare, men kan han vara aggressiv på rätt sätt och hittar rätt i positionsspelet blir han en defensiv nyckelspelare för Djurgården. Då Daniel Fernholms framtida förehavanden på isen fortfarande är höljda i dunkel kan 19-åringen räkna med stort förtroende i framför allt boxplay. Det blir även intressant att se om jämngamle parhästen Adam Ollas Mattsson också kan ta ett kliv framåt. I nuläget känns det som om Englund är ett par steg före honom.

8) Gustav Forsling, b, Linköping
Förra säsongens JVM-succé följdes av en tung vår för Forsling. En handledsskada har satt käppar i hjulet och det var först nu under försäsongen som han kunde göra comeback. Den långa frånvaron gör att jag sätter ett frågetecken för Forsling inför säsongen. Kan han lägga skadan bakom sig och fortsätta skjuta lika hårt och precist som tidigare lär han bli en stor tillgång för LHC. Inte minst i powerplay.

7) Gabriel Carlsson, b, Linköping
Det vore fel att påstå att Gabriel Carlsson kom från ingenstans, men genombrottet i SM-slutspelet var ändå lika plötsligt som välkommet. Den i Örebro fostrade backen visade prov på ett moget och välbalanserat uppträdande på isen. Är i första hand en stark defensiv kraft, men har visat att han är en skicklig passningsspelare med bra spelsinne. Har imponerande storlek och räckvidd.

6) Oskar Lindblom, fw, Brynäs
Ska vi kalla honom ”gubben i lådan”? Lindblom har förmågan att vara osynlig i stora delar av en match, men likväl lämnar han isen med ett par poäng i fickan. Är en smart spelare som ofta befinner sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Har dessutom ett fruktat skott som gör honom till något av en ”Jakob SIlfverberg light”. Förväntas ta en större roll i Brynäs i år och bör kunna göra fler än de 15 poäng han samlade ihop i fjol.

5) Kevin Stenlund, c, HV71
En personlig favorit som gick in och visade framfötterna rejält förra säsongen. Så pass att Columbus Blue Jackets överraskande valde att plocka honom redan som 58:e spelare i draften i somras. Den gänglige stockholmaren har en majestätisk spelstil och är trots sin storlek väldigt elegant på isen. Har lidit av en hel del skadebekymmer tidigt i karriären, men ser ut att ha fått rätsida på dessa nu. Jag blir inte alls förvånad om den här killen slår sig in i det svenska JVM-laget i slutändan.

4) Carl Grundström, fw, Modo
Svensk ishockey suktar efter målskyttar och här har vi en kille som har utrustats med sådana avundsvärda kvalitéer. Sköt 21 mål på 27 J20-matcher som 17-åring i fjol och visade under stundom att han hörde hemma i SHL. Nu tror jag att han tar ytterligare ett kliv i utvecklingen och blir en ännu mer pålitlig spelare för Modo. Tippas gå i första rundan av NHL-draften nästa sommar. Tvåsiffrigt i antal SHL-mål och JVM-spel känns inte uteslutet.

3) Sebastian Aho, b, Skellefteå
Spelsinnet och puckskickligheten kan ingen ifrågasätta. Det är storleken som har varit det återkommande temat när man pratat om Sebastian Aho och hans potential. Han har passerat NHL-draften orörd vid två tillfällen. Det lär han inte göra en tredje gång om han kan ta nästa steg i SHL. Aho har egenskaper som kan göra honom till en powerplay-specialist. För att sätta utropstecken bakom den här säsongen behöver han ta klivet och producera fler poäng – och dessutom göra ett jämnare JVM än vad som var fallet i Toronto i fjol. Alla förutsättningar för att lyckas finns där i ett ungt Skellefteå-försvar.

2) Joel Eriksson Ek, c, Färjestad
Orädd, rak och tuff. Joel Eriksson Ek imponerade i SHL i fjol och tog för sig på ett så där respektlöst sätt som man alldeles för sällan ser juniorer göra. Det föranledde Minnesota Wild att plocka honom som 20:e spelare och första svensk i draften. 18-åringen är bra över hela banan. Han kommer aldrig att bli den där riktigt stora poängsprutan på seniornivå, men komplett som han är kommer han att kunna bidra på olika sätt i alla spelformer. Den här säsongen är förhoppningen att han ska kunna få nödvändigt med speltid i SHL. Konkurrensen i Färjestad är betydligt tuffare än i fjol, men är det någon som har vinnarskalle nog att hantera det är det Eriksson Ek.

1) Axel Holmström, c, Skellefteå
Hur bra kan Axel Holmström egentligen bli? Jag tror att vi kommer att få en liten fingervisning på det den här säsongen. Genombrottet i SM-slutspelet, där han antagligen var Skellefteås bästa spelare, har höjt förväntningarna till nästan orimligt höga höjder. Tack och lov är Elite Prospect Award-vinnaren en kille med fötterna på jorden och huvudet påskruvat. Det borgar för en riktigt bra säsong där han har goda möjligheter att fördubbla fjolårets poängskörd (20 poäng) i SHL. Det här kan mycket väl vara det sista vi ser av det här jättelöftet i Sverige under en lång, lång tid framöver.

Har jag glömt någon?
Ja, det hoppas jag! Det allra roligaste är när det dyker upp något otippat namn som gör succé. Kanske kan den spelaren bli John Dahlström eller Anton Karlsson i Frölunda, Lukas Vejdemo i Djurgården eller Rasmus Asplund i Färjestad. Eller kan Jens Lööke, Brynäs, eller Filip Ahl, HV71, ta klivet och göra jämnare säsong än vad som var fallet i fjol ? Christian Jaros och Christopher Mastomäki i Luleå är andra spelare jag ser fram emot att få se. Samma sak med Jesper Lindgren och Axel Ottosson i Modo och Marcus Pettersson i Skellefteå. Listan på intressanta bubblare är lång.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten