HYLLAR GRÖNBORG. Tommy Boustedt tycker att det fanns mängder med anledningar till att Rikard Grönborg är rätt man att ersätta Pär Mårts.
World Cup 2016

”Förmodligen den mest välutbildade coachen i svensk ishockey”

ANNONS

Över hundra namn fanns med på förbundets lista när man inledde jakten på en efterträdare till Pär Mårts. I slutändan valde man att göra en internrekrytering och satsa på Rikard Grönborg – enligt generalsekreteraren Tommy Boustedt ett naturligt val.
– Rikard är extremt välutbildad, förmodligen den mest välutbildade coachen vi har i svensk ishockey i dag, säger Boustedt till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var inte många som höjde på ögonbrynen när Svenska Ishockeyförbundet presenterade Rikard Grönborg som ny förbundskapten från och med World Cup 2016 och tre säsonger framåt. Till sin hjälp som assisterande coacher får Grönborg Peter Popovic och Johan Garpenlöv.

Hockeysverige.se var på plats under förbundets presskonferens på Sjöfartshotellet i Stockholm. När övrig media hade lämna lokalen slog sig Tommy Boustedt ner för en pratstund och började med att förklara varför just Rikard Grönborg är lämplig som förbundskapten.
– Han har jobbat i vår landslagsorganisation sedan 2006 då han började som scout för U20-landslaget. Han har sedan gått vidare och scoutat för U18-landslaget och Tre Kronor. Efter det har han varit head coach i U18- och U20-landslagen. Dessutom har han varit assisterande coach i Tre Kronor under många VM-turneringar. Rikard har även varit en bra utbildare för våra elittränare, men även skrivit utbildningsmaterial och dessutom jobbat som spelarutvecklare på våra russincamper.
– Det här blir nionde säsongen han är hos oss. Vi känner Rikard väl och har också ett långt samarbete med honom. I det samarbetet har vi alltid varit nöjda med hans insatser men även sett att han har haft mer att ge. Det är därför som han också hela tiden har fått vara med och ta klivet uppåt.
– Rikard är också extremt välutbildad, förmodligen den mest välutbildade coachen vi har i svensk ishockey i dag. Bland annat har hans sex års studier på college i USA. Dessutom pratar han och skriver engelska perfekt så han är en mångfacetterad person och extremt vinnarinriktad, vilket är extremt viktigt i elitidrott. Dessutom har han ett stort intresse för bredd, ungdomsishockey, tjejhockey och egentligen allt som har med ishockey att göra samtidigt som han är totalt prestigelös.

Vad ser du att Rikard Grönborg tar in för typ av ledarskap som head coach i Tre Kronor?
– Rikard är väldigt mycket inriktad på det personliga samtalet. Att varje dag utvärdera och bolla. På så sätt är han väldigt kommunikativ med spelarna. I den här rekryteringsprocessen som vi haft under sex månader så finns det nog inte en spelare som inte lyft Grönborg som ett föredöme då det gäller personlig kommunikation.   
– Som spelare är det väldigt viktig att få veta vad man gör bra, vad man gör dåligt, vad man kan göra bättre och så vidare. Den rollen klarar Rikard väldigt bra.

Det är tre killar med nära band till USA och eller NHL, fanns det någon baktanke med det då ni rekryterade den här staben?
– Till viss del, men inte bara. Vi tittade väldigt mycket på kompetensen, kunnandet, hur dom uttrycker sig, bakgrund och så vidare. Naturligt är att man också tittar på vart man har spelat och vad man gjort som ledare.
– Det viktigaste, som vi tycker, är att man har en bred erfarenhet av internationell landslagshockey. Det har alla tre genom Tre Kronor. Alla tre vet hur en stor turnering går till. Det är lite speciellt att först spela gruppspel och sedan är det utslagningsmatcher direkt. Man får inte ”game seven” på sig eller en serie. Vinner man inte så är det finito.
– Sedan är det internationella klimatet lite annorlunda jämfört med det nationella. Man har inte den här tiden på sig, det är mycket tuffare, allt går snabbare och det är ett aggressivare spel i den internationella ishockeyn. Det gör att man måste ha en vana från det här och inte blir överraskad när man ställs inför den här situationen.

Var Rikard Grönborg med och valde Peter Popovic och Johan Garpenlöv?
– Nummer ett är att styrelsen har valt alla tre. Nummer två, det är Peter Forsberg (vice ordförande) och jag som föreslagit alla tre namnen till styrelsen. Innan vi föreslagit två assistenter till Grönborg så har vi givetvis stämt av det med honom, men han har inte aktivt medverkat i valet. Däremot har han sagt att det är bra.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”BRA ATT HA COACHER MED FÖRSTÅELSE FÖR MEDIAS SITUATION”

Johan Garpenlöv var tidigare, under Pär Mårts ledning, team manager för Tre Kronor. Då Mårts nu kliver av väljer alltså Svenska Ishockeyförbundet att återinstallera honom i landslagsledningen.
– Han har varit med tidigare fast i en annan roll. Vi tycker även att han gjort ett bra jobb senaste åren då han har jobbat med tv men även skrivande journalist.
– Det är viktigt för oss att ha ett gott samarbete med media. Då är det bra att ha coacher som har en förståelse för medias situation. Många gånger kan det vara så att man som spelare eller tränare kan tycka att det är negativt med media, men det är tack vare media vi kan hålla på. Därför är det viktigt att vi behandlar media med respekt. Därför tror jag att Johans förståelse kan vara viktigt att få in i ledarteamet.

Hur många namn har ni bollat fram och tillbaka innan ni blev klara över att det var den här trion ni ville ha?
– Mellan tummen och pekfingret skulle jag väl säga att det varit hundra namn.

Blir målvaktstränaren Stefan Ladhe kvar?
– Det tycker vi är upp till Rikard och coacherna att diskutera. Vi är väldigt nöjda med det jobb Stefan gjort för oss under alla år i U20 och i Tre Kronor, men även i vår målvaktsutbildning.
– Stefan och Thomas Magnusson har byggt upp en målvaktsutbildning som är unik i Sverige men även i hela världen. Jag tror inte att det blir på något annat sätt, men jag vill ändå låta våra coacher ta det beslutet.
– Jag vet att alla tre är förtjusta i Stefan, det kan jag i alla fall avslöja, säger Tommy Boustedt med ett leende innan vi avslutar med lite prat kring ”bollplanken” Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson och Mats Sundin.
– Av dom förväntar vi oss att få sportslig rådgivning av hög kvalité till laguttagningar, träningar, planering av verksamheten, alltså när man ska träna och inte träna. Det kan även handla om att ge råd när man ska utse lagkaptener till en viktig turnering som World Cup.
– Då det gäller rent sportsliga frågor tror jag att dom kan vara ett väldigt bra bollplank. Det här med att ha bollplank, eller rådgivare, var något som jag saknade under alla mina år som tränare. Under dom 20 år som jag var elittränare hade man sällan någon att diskutera sådan frågor med, förutom sin assisterande.
– Det här tror jag kommer hjälpa våra coacher ett ännu bättre jobb än vad dom hade kunnat göra annars.

Alla tre är starka affischnamn, fanns det också med i bilden med tanke på att få ännu mer fokus på Tre Kronor medialt?
– Det finns nog med, men framför allt så har vi har ett tiotal svenska killar som har slutat spela nu. Kan vi använda deras kunskap för att utvecklas svensk hockey framöver så tror jag att det här är ett bra sätt att få deras kompetens och kunskap in i matchen igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL