Elin Lundberg.
SDHL 1

Lundberg har siktet inställt: ”Vi ska till final”

ANNONS

Hon fick sitt stora genombrott den gångna säsongen och fick chansen att debutera med Damkronorna. Efter framgången har nu Elin Lundberg ställt om siktet och för henne är målsättningen för Leksand självklar till nästa säsong.
– Vi ska till final, säger Lundberg till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Damkronornas back Elin Lundberg, 22, går nu in på sin nionde säsong med Leksands IF, men rötterna har hon i Malung. Trots att klubbar gett henne kontraktserbjudande, framförallt inför kommande säsong, har hon valt att vara Leksand trogen.
– Jag trivs bra här i Leksand. Det är på något vis som hemma för mig, eller rättare sagt så är det hemma, säger Elin Lundberg till hockeysverige.se när vi träffar henne på kvällen efter en dag på jobbet, Sportringen i Insjön.

Du hade chansen att gå till Luleå inför nästa säsong, varför har du valt att tacka nej till den flytten och även andra anbud?
– Det är många faktorer. Dels har jag jobb här vilket även min sambo Sebastian har. Dessutom bor familjen ganska nära. Jag trivs ju bra i Leksand och det är inte så att jag måste åka härifrån direkt, säger Elin Lundberg med ett leende.

När det gäller just övergångar inom damhockeyn så pratar vi inte några skyhöga löner direkt, eller rättare sagt så talar man i termer av hjälp till jobb och skola i första hand. Erbjudandet från Luleå handlade heller inte om någon ekonomisk ersättning för hockeyspeladet.
– Nej, det handlade inte om några pengar utan mer att dom som klubb vill satsa och valt att jobba på att få ihop en bra spelartrupp. Det var kul att dom hörde av sig.

Hur ska vi få in mer pengar i damhockeyn så ni kan avlönas, trots allt lägger ni ner lika mycket träningstimmar och kvalité som herrlagen?
– Ja, du… Jag hoppas det händer något snart. Vissa klubbar börjar komma igång, men det handlar inte om några stora ersättningar. Det kan vara då man är i väg på matcher, landslagsuppdrag eller att klubbarna hjälper till med halva hyran eller liknande. Trots allt är det en lång bit kvar.

Har ni ersättning från Leksand?
– Nej, eller rättare sagt så har vi allting betalt då vi är i väg. Vi behöver inte lägga ut några pengar i alla fall och det blir som en hobby eller vad man ska säga.

SPELADE MED KILLAR TILL 16 ÅRS ÅLDER

Foto: Ronnie Rönnkvist

Elin Lundberg kommer alltså från Malung som är ett ganska starkt hockeyfäste i Dalarna.
– Första dagen i Leksand? Oj, hur minns jag den… Vi spelade mycket med killarna mot Leksand eftersom vi var i samma serie. Sedan hade jag även varit på hockeyskola här två eller tre år, så allt var inte helt främmande.
– Jag var och provtränade med Leksand efter jul samma säsong som Riksserien drog igång. Det måste ha varit 2008. Jag minns att jag var nervös eftersom vi innan det hade varit på Regionsturnering och där hade jag fått hjärnskakning, men jag tänkte att jag åker till Leksand ändå.
– Det blev så att jag åkte hit och provtränade med hjärnskakning ha ha… Det var trots allt lite skillnad mot hemma. Vi hade ett damlag hemma i Malung, men vi spelade i Division 2.

Hur såg hockeyuppfostran i Malung ut?
– Vi blev skolade från grunden. Hockeyuppfostran där kunde knappast bli bättre. Jag spelade med killar och började då med 93-gänget. Sedan har jag följt dom ända från Björnligan upp till U16. Vi var vårt lilla gäng på en ungefär 15 stycken.
– I 93-gänget var det inga flera tjejer. Sedan började också några av mina kompisar spela hockey, men dom fick börja i en årskull under eftersom dom inte hade hållit på lika länge.

En av spelarna i Leksands herrlag som kommer från Malung är Jon Knuts, men just honom har inte Elin Lundberg spelat med.
– Jon och min bror (David Lundberg) är lika gamla och spelade i samma lag. Däremot spelade jag med Jons mittenbror, Emil. Min lillasyster (Anna Lundberg) spelade också hockey men lade av ganska snabbt. Nu är det mest fotboll för hennes del hemma i Malung.

Elin, du är från Malung, borde du inte vara på Dansbandsveckan nu?
– Jo, det borde jag vara (skratt). Vi ska faktiskt åka hem dit i morgon (läs: onsdag) så ”Sebbe” ska bli tuktad och lära sig vad dansbandsveckan är för något. Vi ska absolut hem och dansa.
– Dansbandsveckan i Malung är ungefär som midsommar i Leksand, den ska bara finnas där. Sedan är det kul då det är mycket turister som kommer dit under den här veckan. Hela Malung blomstrar upp.

Elin Lundberg gjorde sin kanske bästa säsong 2014/15 då hon svarade för fem mål och totalt elva poäng på 28 matcher. Dessutom plockade Leif Boork med henne i landslaget.
– Personligen kändes det som att det gick riktigt bra.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad var det som gjorde att du kunde ta det här steget i din utveckling just nu?
– Helt ärligt så vet jag faktiskt inte det. Man blir lite äldre och tar det lite mer lugnt på planen och stressar inte så mycket, vilket jag kanske haft lite problem med tidigare.
– Det känns som allt föll på plats den här säsongen. Jag vet inte varför det blev så just nu, men Jens (Nielsen) kom in som tränare vilket gav en kick. Jag tycker att det är synd att han slutar eftersom han är en bra tränare och har ett hockeytänk. Vi var kanske lite lika i just tänket. Då menar jag inget ont mot Christer (Sjöberg, nya tränaren i Leksand).
– Siik hade kommit in med farten. Sedan kom Jens in och byggde på det. Det ska bli intressant att se vad Christer kommer bygga på ännu mer på det vi har påbörjat.
– Jag har ännu inte träffat Christer speciellt mycket eftersom jag har jobbat en hel del i sommar, men mina intryck av honom så här långt är bara positiva.

Hur upplevde du steget in i Damkronorna?
– Det har varit roligt att få vara med för att se och lära lite. Jag ser det som en chans att få lära mig av dom bästa. Man spelar mot spelarna som är bäst i världen och med dom som är bäst i Sverige.

GILLAR TYDLIGHETEN I BOORKS LEDARSKAP

Det blev inget VM-spel för Elin Lundberg, men hon är idag ändå inte speciellt besviken över det.
– Jag var reserv och det var väntat. Det här var min första säsong i landslaget och jag var glad över att jag i alla fall fick vara med som reserv. Det var ingenting som jag hade räknat med. Sedan är det alltid tråkigt att man inte fick vara med eftersom man alltid vill spela.

Hur fungerar dialogen med Leif Boork?
– Den fungerar bra. Han är ändå ganska tydlig i sitt ledarskap, har tydliga ramar i spelet och med vad han kräver.

Vad krävs av dig för att ta steget in och ta en ordinarie plats i Damkronorna?
– Det är tuff konkurrens här hemma i Sverige, samtidigt som det är många duktiga tjejer som kommer hem från college i USA. För mig gäller det att fortsätta utvecklas och ta för mig.

Vilka förväntningar har du på kommande säsong med Leksand?
– Klart att med tanke på säsongen vi hade i fjol så känns det som att semifinal är det minsta vi ska till. Sedan är det klart att vi ska ha ett guld. Jag är inte klar här innan vi har fått ett guld, säger Elin Lundberg med ett leende och fortsätter:
– Det känns som vi hade något riktigt bra gång förra säsongen, vilket vi hade även säsongen innan det med Christer (Siik). Jag tror att det bara vi själva som sätter gränserna för hur långt vi kan nå.

Sofia Engström. Foto: Ronnie Rönnkvist

Lina Wester, Cecilia Östberg och Sofia Engström är ännu inte klara för Leksand, är det något som oroar dig?
– Dom kommer tillbaka…

Det är trots allt tre landslagsspelare.
– Jag hoppas verkligen att dom kommer tillbaka. Cissi jobbar på Clas (Ohlson) så hon tar jobbet i första hand. Det har hon varit tydlig med senaste åren. Lina har tagit sig en funderare och hon var osäker redan förra säsongen om hon skulle fortsätta. Därför är det nog extra viktigt att man tänker efter ordentligt innan man tar ett beslut.
– När det gäller ”Fia” vet jag faktiskt inte. Hon har varit i USA på semester, men vi får se vad som sker. Jag hoppas att det blir klart att hon också blir kvar för hon är en klippa där bak.
– Klart att det är tre viktiga spelare, men vi har även fått in några bra spelare ytterligare. Sedan har vi flera duktiga spelare från vårt andralag som kört på riktigt bra i sommaren som jag tror och hoppas kommer att få chansen i A-laget.
– Jag tror vi kan räcka hur långt som helst med det här laget. Vi ska i alla fall vara i final, avslutar Elin Lundberg.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL