ÅRETS ELITE PROSPECT. Axel Holmström var SHL:s bästa junior 2015.
Skellefteå AIK

Han är Årets Elite Prospect 2015: ”Jag har världens bästa jobb”

ANNONS

”För ett genombrott som gav utslag på Richterskalan. Axel Holmström gick in i säsongen 2014/15 som en doldis och klev ut ur densamma som en hyllad stjärna. Blott 18 år gammal tog han SHL med storm och bevisade framför allt i slutspelet att han är en spelare som går en glimrande framtid till mötes. Spelsinnet, intelligensen, inställningen och det brådmogna uppträdandet utanför isen gör honom till en värdig mottagare av Elite Prospect Award 2015.”

Med den motiveringen blir Skellefteå AIK:s center Axel Holmström den tredje vinnaren av Elite Prospect Award, priset som går till den bästa junioren i SHL. Bakom priset står redaktionen på hockeysverige.se samt eliteprospects.coms grundare Johan Nilsson. Tidigare har William Karlsson (2013) och Alexander Wennberg (2014) tagit emot utmärkelsen.

Årets Elite Prospect 2015 – priset framtaget av Edvardssons i Bredbyn AB.

Det var en virvelvind till säsong för Holmström. Spelarflykten som brandskattade Skellefteå inför säsongen öppnade utrymme för yngre förmågor att kliva in i A-truppen. Ingen utnyttjade den möjligheten bättre än Holmström.
– Det gav lite motivation. Visst var det surt för klubben att gå miste om så många bra spelare, men jag insåg samtidigt att det gav mig en stor chans att ta en plats, säger Årets Elite Prospect när hockeysverige.se får en pratstund med honom.

Att det skulle gå så bra som det gjorde hade Axel Holmström inte vågat drömma om, men samtidigt fanns det aldrig tid att slå sig till ro. Det fanns 15 forwards i Skellefteås trupp som slogs om speltid.
– Någonstans hade jag en förhoppning om att de skulle kunna gå så bra som möjligt. Vad det skulle innebära i poäng hade jag inte räknat på. Det handlade om att ta en plats och behålla den.
– Från början tänkte jag bara att ”nu jävlar kör vi”. Sedan hade jag någon dipp under säsongen där jag hamnade utanför laget vid några tillfällen. Då var det inte lika kul, men känslan var hela tiden att de som presterade bäst fick spela. Det var en trygghet för oss med lägre lön. Det var prestationen som avgjorde om man fick kliva ut på isen, ingenting annat.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

GRÄT I DIREKTSÄND TV: ”JAG BRÖT IHOP TOTALT”

44 SHL-matcher och 20 poäng i grundserien. Lägg därtill sju poäng på sju matcher i JVM och inte minst de 18 poängen på 15 matcher i slutspelet. Ju mer som stod på spel, ju bättre presterade Axel Holmström.
– Jag har fått många frågor om slutspelet och varför det gick så bra där. Sanningen är att jag inte har något bra svar där. Det enda jag gjorde annorlunda var att jag försökte skjuta mer. Lasse Johansson (general manager) hade tjatat på mig hela säsongen att jag skulle gå på skott mer, så jag försökte lyda honom, skrattar han.
– Den stora skillnaden var nog ändå att jag vågade ta för mig mer. Det började väldigt bra och sedan flöt det bara på. Det var en otroligt häftig upplevelse.

Sånär som på slutet i alla fall. Skellefteå tog sig hela vägen till final och hade siktet inställt på sitt tredje raka SM-guld, men föll på målsnöret i en otroligt jämn serie mot Växjö. Den sjätte och sista finalen i Vida Arena gick till förlängning efter att gästerna tappat ledningen. Väl där slog Tuomas Kiiskinen in det förlösande målet som gav Växjö sitt första SM-guld – och skickade hem Skellefteå till Västerbotten med en besk smak i munnen.
– Man satt där i båset och plötsligt var det över på en sekund… Jag bröt ihop totalt.

Förlustintervjun med Axel Holmström som TV4:s reporter Björn Oldéen gjorde minuterna efter slutsignalen är smått legendarisk vid det här laget. Tårarna strömmade ned för kinderna på Holmström när han uttryckte sin besvikelse över nederlaget.
– Man brukar ju säga att det sista som försvinner är hoppet. Det enda man tänker i det där läget är att man ska göra ett mål och vinna matchen, för det enda som finns framför dig är guldet. Men helt plötsligt blir det mål, publiken jublar och det faller ned guldkonfetti på isen… Då känner man att allt var förgäves, att man hade misslyckats. Det var tungt.

Holmströms reaktion på förlusten kan sättas i stark kontrast till Peter Forsbergs ilska efter Modos finalförlust mot Malmö 1994. Episoden där ”Foppa” blir så arg att han har lust att ge domaren Börje Johansson en smäll på käften.
– (Skratt) Ja, det hade ju varit skönare att skylla på domaren, men Växjö gjorde det otroligt bra. När jag ser tillbaka på det nu så är jag ändå stolt över vad vi åstadkom med laget efter att ha tappat så många bra spelare.

DETROIT ELLER SKELLEFTEÅ: ”INGET SKRIVET I STEN”

Foto: Bildbyrån

Efter säsongen har Axel Holmström fortsatt att få kvitton på sin storhet. Utöver att prisas på flera sätt har han inte minst blivit belönad med ett NHL-kontrakt – bara ett år efter att ha draftats av Detroit Red Wings först som 196:e spelare i sjunde och sista rundan.
– Från det att säsongen tog slut har jag haft flera samtal med Detroit. Någonstans var jag tvungen att ta ett beslut. Då handlade det om att antingen skjut på det, eller att skriva på nu och kanske bli utlånad. I slutändan har det varit min barndomsdröm att skriva NHL-kontrakt, så det var svårt att tacka nej och det kändes rätt i magen, säger Axel som fortfarande inte vet om det blir Detroit eller Skellefteå till hösten.
– Inget är skrivet i sten, men på tongångarna låter det som det blir en utlåning och det är nog det bästa alternativet för mig också. 

Blir det en säsong till i Skellefteå kommer Axel Holmström att tvingas spela med helt andra krav på sig. Men det är något han känner sig bekväm med. Efter en säsong där han fick provsmaka på drömmen hungrar han efter mer.
– Pappa spelade i Skellefteå när han var yngre, men han berättar alltid att han blev för nöjd och för tjock så jag får försöka lära mig av det. Jag försöker påminna mig om att jag har världens bästa jobb och att man ska njuta av det så länge det bara går.

Fortsätter Axel Holmström i samma stil kommer det där jobbet bara att bli roligare och roligare.

FOTNOT: Tack till Edvarssons i Bredbyn AB för att ha tagit fram priset som Axel Holmström tagit emot.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL