Sök
ÅRETS ELITE PROSPECT. Axel Holmström var SHL:s bästa junior 2015.
Skellefteå AIK

Han är Årets Elite Prospect 2015: ”Jag har världens bästa jobb”

”För ett genombrott som gav utslag på Richterskalan. Axel Holmström gick in i säsongen 2014/15 som en doldis och klev ut ur densamma som en hyllad stjärna. Blott 18 år gammal tog han SHL med storm och bevisade framför allt i slutspelet att han är en spelare som går en glimrande framtid till mötes. Spelsinnet, intelligensen, inställningen och det brådmogna uppträdandet utanför isen gör honom till en värdig mottagare av Elite Prospect Award 2015.”

Med den motiveringen blir Skellefteå AIK:s center Axel Holmström den tredje vinnaren av Elite Prospect Award, priset som går till den bästa junioren i SHL. Bakom priset står redaktionen på hockeysverige.se samt eliteprospects.coms grundare Johan Nilsson. Tidigare har William Karlsson (2013) och Alexander Wennberg (2014) tagit emot utmärkelsen.

Årets Elite Prospect 2015 – priset framtaget av Edvardssons i Bredbyn AB.

Det var en virvelvind till säsong för Holmström. Spelarflykten som brandskattade Skellefteå inför säsongen öppnade utrymme för yngre förmågor att kliva in i A-truppen. Ingen utnyttjade den möjligheten bättre än Holmström.
– Det gav lite motivation. Visst var det surt för klubben att gå miste om så många bra spelare, men jag insåg samtidigt att det gav mig en stor chans att ta en plats, säger Årets Elite Prospect när hockeysverige.se får en pratstund med honom.

Att det skulle gå så bra som det gjorde hade Axel Holmström inte vågat drömma om, men samtidigt fanns det aldrig tid att slå sig till ro. Det fanns 15 forwards i Skellefteås trupp som slogs om speltid.
– Någonstans hade jag en förhoppning om att de skulle kunna gå så bra som möjligt. Vad det skulle innebära i poäng hade jag inte räknat på. Det handlade om att ta en plats och behålla den.
– Från början tänkte jag bara att ”nu jävlar kör vi”. Sedan hade jag någon dipp under säsongen där jag hamnade utanför laget vid några tillfällen. Då var det inte lika kul, men känslan var hela tiden att de som presterade bäst fick spela. Det var en trygghet för oss med lägre lön. Det var prestationen som avgjorde om man fick kliva ut på isen, ingenting annat.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

GRÄT I DIREKTSÄND TV: ”JAG BRÖT IHOP TOTALT”

44 SHL-matcher och 20 poäng i grundserien. Lägg därtill sju poäng på sju matcher i JVM och inte minst de 18 poängen på 15 matcher i slutspelet. Ju mer som stod på spel, ju bättre presterade Axel Holmström.
– Jag har fått många frågor om slutspelet och varför det gick så bra där. Sanningen är att jag inte har något bra svar där. Det enda jag gjorde annorlunda var att jag försökte skjuta mer. Lasse Johansson (general manager) hade tjatat på mig hela säsongen att jag skulle gå på skott mer, så jag försökte lyda honom, skrattar han.
– Den stora skillnaden var nog ändå att jag vågade ta för mig mer. Det började väldigt bra och sedan flöt det bara på. Det var en otroligt häftig upplevelse.

Sånär som på slutet i alla fall. Skellefteå tog sig hela vägen till final och hade siktet inställt på sitt tredje raka SM-guld, men föll på målsnöret i en otroligt jämn serie mot Växjö. Den sjätte och sista finalen i Vida Arena gick till förlängning efter att gästerna tappat ledningen. Väl där slog Tuomas Kiiskinen in det förlösande målet som gav Växjö sitt första SM-guld – och skickade hem Skellefteå till Västerbotten med en besk smak i munnen.
– Man satt där i båset och plötsligt var det över på en sekund… Jag bröt ihop totalt.

Förlustintervjun med Axel Holmström som TV4:s reporter Björn Oldéen gjorde minuterna efter slutsignalen är smått legendarisk vid det här laget. Tårarna strömmade ned för kinderna på Holmström när han uttryckte sin besvikelse över nederlaget.
– Man brukar ju säga att det sista som försvinner är hoppet. Det enda man tänker i det där läget är att man ska göra ett mål och vinna matchen, för det enda som finns framför dig är guldet. Men helt plötsligt blir det mål, publiken jublar och det faller ned guldkonfetti på isen… Då känner man att allt var förgäves, att man hade misslyckats. Det var tungt.

Holmströms reaktion på förlusten kan sättas i stark kontrast till Peter Forsbergs ilska efter Modos finalförlust mot Malmö 1994. Episoden där ”Foppa” blir så arg att han har lust att ge domaren Börje Johansson en smäll på käften.
– (Skratt) Ja, det hade ju varit skönare att skylla på domaren, men Växjö gjorde det otroligt bra. När jag ser tillbaka på det nu så är jag ändå stolt över vad vi åstadkom med laget efter att ha tappat så många bra spelare.

DETROIT ELLER SKELLEFTEÅ: ”INGET SKRIVET I STEN”

Foto: Bildbyrån

Efter säsongen har Axel Holmström fortsatt att få kvitton på sin storhet. Utöver att prisas på flera sätt har han inte minst blivit belönad med ett NHL-kontrakt – bara ett år efter att ha draftats av Detroit Red Wings först som 196:e spelare i sjunde och sista rundan.
– Från det att säsongen tog slut har jag haft flera samtal med Detroit. Någonstans var jag tvungen att ta ett beslut. Då handlade det om att antingen skjut på det, eller att skriva på nu och kanske bli utlånad. I slutändan har det varit min barndomsdröm att skriva NHL-kontrakt, så det var svårt att tacka nej och det kändes rätt i magen, säger Axel som fortfarande inte vet om det blir Detroit eller Skellefteå till hösten.
– Inget är skrivet i sten, men på tongångarna låter det som det blir en utlåning och det är nog det bästa alternativet för mig också. 

Blir det en säsong till i Skellefteå kommer Axel Holmström att tvingas spela med helt andra krav på sig. Men det är något han känner sig bekväm med. Efter en säsong där han fick provsmaka på drömmen hungrar han efter mer.
– Pappa spelade i Skellefteå när han var yngre, men han berättar alltid att han blev för nöjd och för tjock så jag får försöka lära mig av det. Jag försöker påminna mig om att jag har världens bästa jobb och att man ska njuta av det så länge det bara går.

Fortsätter Axel Holmström i samma stil kommer det där jobbet bara att bli roligare och roligare.

FOTNOT: Tack till Edvarssons i Bredbyn AB för att ha tagit fram priset som Axel Holmström tagit emot.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten