Thomas Fröberg.
Nyheter

Analysen av AIK:s fiasko: ”Det var många unga spelare”

ANNONS

Glädjen över att få coacha ett allsvenskt lag förbyttes till besvikelse när han fick sparken av AIK under säsongen. Med ett par månaders distans till tiden i AIK har Thomas Fröberg sin analys klar för sig – laget var lite för ungt.
– Spelarna får en press på sig när man spelar i en klubb som AIK, vilket är tufft för en 18-19-åring, säger Fröberg till hockeysverige.se.

I mars gick Peter Gradin ut i en intervju med hockeysverige.se och berättade om de märkliga turerna kring hans och kollegan Thomas Fröbergs avsked från AIK Hockey. Sedan tidigare står det klart att Gradin kommer att jobba i Sundsvall Hockeys medan Fröberg inte har bestämt sig för om han ska jobba med hockey kommande säsong.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Fröberg och första frågan var naturlig, varför fick inte han och Gradin bitarna i pusslet att falla på plats i AIK?
– Det hände en hel del småsaker. Bland annat blev Gradin skadad och det innebar att den planen som vi hade från början försvann lite grann och vi fick börja om på nytt.
– Sedan tycker jag att vi hade otroligt med skador i starten. Yared Hagos var in och ut i laget eftersom han i stort sett hade ett veckovist kontrakt. Dessutom kom ”Sampa” (Christian Sandberg) in ganska sent. När vi drog i gång var våra bärande spelare duktiga, men det var inte deras topp just då. Även om det låter illa att säga det så var det mycket skador.

Peter Gradins skada som Thomas Fröberg talar om är den då han föll med sin åkgräsklippare. Han ramlade ut för ett stup på tre och en halv meter ungefär och fick åkgräsklipparen över sig. ”Bröstkorgen var som ett plockepinn efteråt”, sa Gradin själv några veckor efter olyckan.
– Klart att min roll förändrades då eftersom han var det bollplanket jag hade och vi gjorde alltihop tillsammans. (dåvarande sportchefen Daniel) Rudslätt var grym på att hjälpa till, men han var inte med i båset.

”PACKA ERA SAKER OCH DRA HÄRIFRÅN”

Foto: Bildbyrån

”Det kommer ner en jeppe och säger att vi har fått sparken och att det kommer in nya tränare. Packa era saker och dra härifrån i princip”. Så sa Peter Gradin till hockeysverige.se om då han, Thomas Fröberg och även sportchefen Daniel Rudslätt fick lämna klubben.
– Det började med att Johan (Segui) kom in i vårt rum och sökte Rudslätt. Jag och Peter gick upp och käkade lunch ihop och då sa jag till Peter att nu händer det nog något i AIK. Det tyckte Peter var lite ofattbart eftersom han i stort sett bara fick göra 14 matcher som tränare i AIK, vilket man kan ifrågasätta givetvis. Dessutom hade han sju vinster och sju förluster på sitt konto.
– Sedan ringde Rudslätt och kallade ned oss. Då satt Johan där inne och han meddelade att vi inte skulle få vara kvar. Då var det bara att lämna.

Hur motiverade Johan Segui det?
– Det var resultatet som krävde en förändring. Det var vad han sa. Vi hade egentligen inte haft någon dialog med någon förutom Rudslätt innan. Det fanns en sportgrupp, men den hade jag aldrig kontakt med.
– Vi satt kvar på kontoret ett tag och förde en dialog, jag, Rudslätt och Gradin. Dessutom satt Stefan Persson, målvaktstränaren, med lite grann. Men det var snabba ryck därifrån och man vill heller inte vara kvar när det blir så här.

Vid det här läget hade AIK trots allt börjat hitta rätt i spelet och Thomas Fröberg och Peter Gradin hade en plan för hur man skulle hitta en väg ut ur lagets svacka.
– Vi var på väg att vända trenden och precis som Peter sa så visste vi att det skulle vända. Han hade varit på den nivån och då det gått upp och ner. Jag tycker att vi spelade en väldigt bra ishockey emellanåt, men vi hade inte riktigt turen på vår sida. Det var små, små grejer som gjorde att vi förlorade.
– Vi försökte hitta ljusglimtar, men det var ofta just små misstag som gjorde att vi ofta förlorade med uddamålet.

”AGENTERNA ÄR PÅ KILLARNA GANSKA KRAFTIGT”

Det har ryktats om att det funnits gnälliga spelare i AIK som klagat i stället för att ta ansvar, men den bilden håller inte riktigt Thomas Fröberg med om.
– Nej, jag upplevde inte att man gnällde, men det var många unga spelare. Jag satt på en sponsorgolf och då frågade jag runt hur många som var villiga att anställa en 20-åring i dag. Det var en av alla som skulle göra det. Då frågade jag varför man inte gör det och svaret blev att dom var för unga och oerfarna.
– I hockeyns värld går du direkt från skolbänken ut till ett hockeyliv där du har krav på dig att du tre gånger i veckan ska producera. Annars får du oerhört mycket kritik. På en vanlig arbetsplats fungerar det inte så. Då är du oftast lärling ett tag och får jobba dig in i nya jobbet. Här ska du in i hetluften direkt.
– Många får det svårt då eftersom agenterna är på killarna ganska kraftigt om speltid och så vidare. Helt klart fick spelarna en press på sig när man spelar i en klubb som AIK, vilket är tufft för en 18-19-åring.

Den som tog över AIK var en god vän till Thomas Fröberg, tidigare landslagsspelaren Peter Nordström.
– Vi hade pratats vid ganska ofta innan, men det kanske blev så att han tyckte att det var otrevligt att ringa mig. Jag har ingen aning egentligen varför vi inte hade kontakt efter tränarbytet, men jag känner inget speciellt och har inte haft någon dialog alls med honom.

Har du pratat med Peter Nordström nu efter säsongen?
– Nej, jag har inte gjort det. Dom han jobbade för i AIK är inte kvar idag, men dom jag jobbade för där är på väg tillbaka.

Har du någon relation till AIK idag?
– Jag pratar ofta med Stefan Persson, målvaktstränaren och även med ”Laffa” (Jan Samryd) som var lagledare. Dessutom pratar jag med Rudslätt emellanåt. Det som är roligt när man åker iväg sådär är att man träffar fantastiska människor.

Thomas Fröberg har inget tränarjobb klart inför nästa säsong, men det finns en del förfrågningar från olika klubbar.
– Jag har en firma, en butik där jag säljer kaminer och eldstäder. När jag hållit på med hockeyn har jag haft en äldre gubbe som hjälpt mig när det var som mest hektiskt. Nu har han gått i pension och där är jag idag. Han skulle säkert hjälpa mig om det hade behövts, men nu har han gått och blivit sjuk.
– Jag vill fortfarande satsa på hockeyn eftersom det är fantastiskt kul det också. Jag har fått en förfrågan från Finland och några division 1-lag, men ska jag ta ett jobb ska det kännas helt rätt precis som det gjorde med AIK. Jag har inte tackat ja till någonting, men det var fantastiskt roligt när jag och Björn Olsson, en gammal hockeyspelare i Färjestad, hade Färjestad J20 tillsammans. Vi hade otroligt kul ihop precis på samma sätt som jag och Gradin hade. Nu är Björn i Grums i division 2. Han frågade om jag ville hjälpa till ibland, så jag funderar lite på om jag ska vara med där lite grann.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan