Mats Waltin.
Södertälje SK

Den långa vägen tillbaka: ”Vi är ingen storklubb, men vi har fortfarande SSK-märket på tröjan”

Det har varit tunga månader i Södertälje efter SSK:s degradering från Hockeyallsvenskan till division 1. För tränaren Mats Waltin handlar mycket om att få både spelare och omgivning att förstå och acceptera de nya omständigheterna – att man numera är en division 1-klubb.
– Jag tycker att det är viktigt att vi, spelare och ledare, som ska göra det här är medvetna om vart vi är någonstans. Då blir det lättare att ta oss dit vi ska, säger han i en lång intervju med hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Södertälje i division 1, alltså motsvarande tredje divisionen i svensk ishockey. För många låter det som ett ganska uselt skämt, men nu är det en realitet. Sedan ”Calle Aber”, ”Jompa” Nilsson och gossarna drog igång hockeyn i Södertälje SK 1924 har man aldrig befunnit sig så långt ner i seriesystemet.

Chocken efter degraderingen i våras håller på att klinga av och både ledare, spelare och fans försöker se framåt, mot det som komma skall. Den som ska leda klubben till upprättelse är den gamla storspelaren Mats Waltin. När hockeysverige.se träffar honom i Axa Sports Center pratar han om en stolthet att få vara en del av en klubb som har en alldeles speciell plats i hans hjärta.
– Södertälje har betytt väldigt mycket för mig. Det var här jag började min elitsatsning som spelare i början på 70-talet. Jag kom från IK Göta till Södertälje Sportklubb, till spelare som spelade i Tre Kronor och man sett upp till. Plötsligt var jag en i gruppen, berättar Waltin.
– Jag har följt Södertälje på distans under många år samtidigt som jag alltid har haft boendet kvar någon mil här ifrån. Jag tycker mig kunna den här branschen rätt bra och vet vad man kan hamna i för situationer. Hela tiden har jag hoppats att dom, som var innan jag kom in, skulle reda ut det. Sedan fick jag möjligheten att komma in i slutskedet av förra säsongen, men vi lyckades tyvärr inte hålla oss kvar. Det slutade med nedflyttning till division 1 och det är där vi är nu.

Mats Waltin klev på SSK-tåget då det var fem kvalmatcher kvar att spela förra säsongen. Det var ett lag i disharmoni han fick ta över.
– Av naturliga skäl var laget väldigt mentalt tilltufsat. Ett lag som på sommaren gått ut med att man skulle ta sig upp till SHL. Man hade satsat mycket och hade varit väldigt tydliga med vad man ville. När sedan poängskörden uteblev undan för undan vart naturligtvis pressen hårdare och hårdare precis som det är i alla klubbar när det inte blir som man har tänkt sig.
– När jag kom in bestämde jag mig för att inte ha någon form av tillbakablick och kände att det skulle vara fånigt att lägga någon värdering i det som har varit. Jag var, och är fortfarande, mån om att jobba med här, nu och framåt. När man inte har tillräcklig insyn ska man passa sig för att tycka saker. Jag är inte sådan så det får andra ägna sig åt.
– Det jag uppskattade med den tiden är att jag fick en ganska bra insyn och känsla för var laget stod någonstans. Det har ett värde nu när vi kommit igång med att försöka studsa tillbaka så fort det går. Jag tänker inte bara på det mentala utan även vart fysiska statusen är. Där fick jag en känsla som jag idag har en väldig nytta av.

Var killarna utbrända fysiskt då du klev in?
– Ett lag som gått igenom så mycket sett över tid är naturligtvis mentalt väldigt tilltufsade. Risken är att man då inte kan få ur sig kraften när man hamnar i det där. Det blir ett grubblande samtidigt som man blir påmind varje dag från fans och så vidare. Kommer man i det där och inte kan värja sig är det jäkligt lätt att det övergår till att man är så hämmad att man inte får loss någonting. I stället blir man hela tiden försiktigare och kanske inte pressar sig själv lika mycket för man börjar tänka att jag ska spara krafter till matcherna.
– Jag är av den motsatta uppfattningen, att man kanske ska vända på det där och träna ännu hårdare så man får tillbaka den mentala styrkan. Det kan vara ett stort problem att veta vilka knappar man ska trycka på i just det läget för att få tillbaka energin och kraften.

Kom du in lite sent för att bygga upp det mentala i gruppen?
– Jag visste om förutsättningarna, men så här är det alltid för ledare som kommer in och ska jobba under en så kort tid. Det är svårt att hinna sätta den prägeln på gruppen som du själv vill ha. Det var jag medveten om så det var inga konstigheter.
– Man bär på en övertygelse och sedan kör man i en förhoppning att man tillsammans med laget ska lösa det. Nu lyckades vi inte.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Mats, Södertälje i division 1, hur låter det i dina öron?
– (Mats tystnar lite och skakar på huvudet innan han fortsätter) Nu är vi där och jag kände att det var jäkligt viktigt att placera oss där vi hör hemma. Att vi är tydliga mot varandra och omgivningen att vi är en division 1-klubb. Därmed också skrapar vi av det kosmetiska runt omkring och verkligen hittar kärnan i det här vi ska och måste göra men också att vi alla ska göra allt för att ta oss tillbaka. Då måste man inse vart vi står någonstans med dojorna…

Och det är?
– Vi står i gyttjan. Gör vi fel saker kan det nästan bli kvicksand utav det. Det är ett läge som är spännande för det gäller att hitta fästet i den här gyttjan för att ta det vidare.
– Jag tycker att det är viktigt att vi, spelare och ledare, som ska göra det här är medvetna om vart vi är någonstans. Då blir det lättare att ta oss dit vi ska. Vi är ingen storklubb, men vi har fortfarande SSK-märket på tröjan och det ska vi vara rädda om, men vi har så jäkla mycket att bevisa nu som division 1-klubb. Vi vill inte vara kvar där utan vi vill ta oss upp, men vi måste också förstå svårigheterna med det.

Hur viktigt är det att gå upp på en gång?
– Det där är en väldigt bra fråga. Det är lätt att svara på instinkt att det är jätteviktigt. Jag ska uppriktigt säga att jag inte är där. Jag har fått ett uppdrag på tre år och vet att man i slutändan kan förlora den felaktiga matchen.
– Skulle det bli så får inte det förhindra någonting i den plan som finns att ta sig upp. Då gäller det att gå på det igen. SSK:s verksamhet får inte stå och falla med att vi måste upp till varje pris direkt annars lägger vi oss ner och dör. Vi måste ha en plan B, att om det inte sker så måste vi jobba oförtrutet vidare. Det är viktigt att man har det klart för sig.
– Sedan vill jag betona att vi ska verkligen göra allt för att skapa förutsättningarna för att kunna ta oss upp så fort det bara går. Helst studsa tillbaka direkt, inget snack om något annat.

Hur tror du hockeyintresset i stan påverkats av att klubben degraderas?
– Jättemycket. På vissa håll har det nästan varit som ett sorgearbete och stor besvikelse. Många har också varit förbannade.
– Jag kan känna ett ansvar och en stor förståelse för dom känslor som råder. För många betyder SSK väldigt mycket.

Vilka reaktioner har du personligen mött på stan efter det att ni åkt ur Hockeyallsvenskan?
– Jag personligen, vilket jag ska vara tacksam för, har mest möts av nyfikenheten om vad händer nu och vart ska vi. Jag vet också att det finns andra känslor runt omkring där hela tiden. Det kan vara så att jag kom in så pass sent och då har jag på något vis kommit undan mycket av det där. Det kan man tycka vad man vill om.

Förra säsongen var Robert Carlsson, 37, den som skulle leda laget. Han debuterade redan 1996 i elitserien för SSK, men nu tycks hans resa i klubben som spelare vara över.
– Jag har haft en jättebra dialog från dag ett med Robban. Tiden har gått och vi håller på med lagbygget och det känns som att han har andra planer. Vi får se vad som växer fram där, men det får ta sin tid.
– Jag tror också att Robban har vissa möjligheter att ge sig på saker i slutet av hans karriär som inte har med SSK att göra. Det är lite av dom vibbarna som jag bär på.

Just nu tycks Södertälje SK vara Mats Waltin, men man jobbar på att sätta en ledarstab inom kort.
– Vi vet att vi kommer få en ny ordförande den 16:e juni. Vi har en relativt ny klubbdirektör sedan december, Mats Pernhem. En ny A-lagstränare i form av mig. Vi får en ny J20 och J18 tränare samt att vi har ett nytt fys-team som kör.
– Det säger rätt mycket om vart vi befinner oss just nu. Det är ett nytt gäng i ledarstaben på rätt många håll som också försöker dra våra strån till stacken från många olika håll. Där är jag en av dom.
– Grundplanen var en kombo där vi skulle ha en sportchef som även var assisterande till mig. Nu är vi i division 1 och då gäller det att vi blir effektiva men ändå kan utmana sportsligt. Vi är också igång och pratar med en målvaktstränare nu efter att Janne Öhman lämnat för Djurgården.
– Det är inget satt på dom positionerna ännu, men det är där vi är nu tillsammans med lagbygget som nu börjar ta form ordentligt. Vi börjar närma oss att kunna gasa på med alla inblandade spelare och ledare, avslutar Mats Waltin.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten