Hans Särkijärvi.
SHL

Tror på ett lyft för Djurgården: ”Vi har mer erfarna spelare nu”

ANNONS

Djurgården klarade sig över förväntan som SHL-nykomling i fjol. Efter att ha värvat flera namnkunniga spelare inför nästa säsong ökar förväntningarna på laget. Tränaren Hans Särkijärvi ser med tillförsikt fram emot säsongen.
– Jag tycker absolut att vi har mer spets framåt den här säsongen, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Som nykomling lyckades Djurgården hålla sig kvar i SHL med en relativt bred marginal. När man summerade serien hade man 14 poängs marginal till Leksand på elfte plats. Men i play-in spelet mot Luleå var energin slut och man åkte ut i två raka matcher.
– Det var en fantastiskt bra säsong från vår sida även om det gick i lite vågor, upp och ner. Totalt sett som nykomling och med tanke på det skadeläget som vi hade under stora delar av säsongen så tycker vi själva att vi gjort en fantastisk bra prestation, säger Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi när hockeysverige.se träffar honom på hans kontor i Hovets innandöme. 
– Vi började trevande första omgångarna men tog en del poäng trots att jag tyckte att vi mest låg i skyttegravarna. I den andra delen av fyra av serien spelade vi upp oss och frågan är om vi inte var seriens bästa lag i den perioden. Det gav oss en viss stabilitet och sedan kunde vi ta oss i kragen sista fem, sex omgångar.

Det Hans Särkijärvi var mest nöjd med under säsongen var defensiven.
– Försvarsspelet var bra vilket vi också byggde på från början, att det skulle vara stabilt och bra. Sedan tycker jag att vi var jämna och stundtals hade ett bra anfallsspel. Men vi hade kanske inte kraften och grabbarna som skulle vara våra tongivande spelare var borta lite för mycket för att vi skulle få det här kreativa och bra anfallsspelet.

Hans Särkijärvi.

Hur mycket påverkades du av att skadedrabbade Mikael Samuelsson åkte in och ut ur laget?
– Klart att det blir svårt när en så etablerad och duktig spelare har skadeproblem. Vi hade velat ha med honom i varje match, inget snack om den saken. (Sebastian) Lauritzen visade i slutet av säsongen, när han var frisk och hel, att han var ett tillskott till vårt lag.
Alexander Fällström, som vi fick in i slutet av oktober, var otroligt viktig för oss och väldigt bra. Han var borta uppåt 20 matcher. Anfallsmässigt blev vi klena tack vare att dom här inte kunde vara med och leverera hela tiden. Hade dom varit friska och skadefria hela vägen så kunde vi varit betydligt bättre.
– Dessutom var Daniel Fernholm inte med mycket. Han var borta över 40 matcher. Det var alla etablerade spelare som skulle vara det här tillskottet till laget. Tyvärr hade vi inte så stor nytta av dom som vi hade hoppats.

Om vi ser framåt, Hasse, hur ser dina ritningar på blocket ut där hemma för att ni ska ta nästa steg och etablera er i SHL?

– Vi kommer i stort sett ha samma grunder. Vi kommer fortfarande vara noggranna med defensiven, men samtidigt jobba med det offensiva spelet. Där ska vi bli bättre samtidigt som vi ska etablera oss och bli ett offensivt starkare lag, vilket vi också har på pappret.
– Vi har mer erfarna spelare nästa säsong och en bra åldersstruktur på laget. Förra säsongen tog vi in lite spelare fast vi visste att dom hade en skadehistorik, vilket man inte får glömma. Vi fick heller inte in vår förstacenter som vi ville ha utan fick jobba på med det materialet vi hade. Nu har vi fått in två ytterligare centrar och några ytterforwards. Jag tycker absolut att vi har mer spets framåt den här säsongen.

Djurgården är ett lag som skapar känslor, inte minst i media. Hur jobbar du för att hålla det här utanför omklädningsrummet?
– Det är viktigt för alla idrottsmän att hålla fokus på det man ska göra och inte det runt omkring. Jag tycker att vår grupp var väldigt fokuserade på sina arbetsuppgifter. Alltså fullt fokus på det man kan påverka och det är det som sker på isen varje träning, match och varje tillfälle man ska gå ut för att utvecklas. Det är också utveckling som vi vill ha.

Nu var det lugnt kring Djurgården förra säsongen, men innan ni gick upp i SHL så var ni stundtals inte mycket värda, hur hanterade gruppen det?
– Det är riktigt. Jag kom in i ett skede då laget var inne i en tyngre period. Jag hade följt Tony Zabel och Stefan Nyman på träningarna och tyckte att dom hade gjort ett jättebra jobb och med bra grunder.
– Jag såg ingen anledning till att göra några förändringar den dagen jag kom in. I stället tyckte jag att ett positivt ledarskap var det viktigaste som jag kunde komma in med. Grabbarna var nedtryckta av bland annat media och supportrar. Trycket utifrån var ganska tufft. Klart att det är jobbigt när det blir så i en storklubb. Det är stora krav på Djurgården. Vi är ett av Sveriges största hockeylag genom tiderna och man vill alltid vinna.

Vände det där i och med att ni gick upp?
– Ja, och då började man se en väldigt positiv syn på Djurgården Hockey både från supportrar och allmänhet. Klart att när man är djurgårdare vill man ligga i topp, men samtidigt måste man inse att det är en process att komma tillbaka till toppen. Det gör man inte på fem minuter, utan det är ett långsiktigt arbete som man måste göra.
– Jag vet av erfarenhet från då jag var i Skellefteå, det byggdes inte upp på ett, två eller tre år. Det behövdes fyra eller fem år för att man skulle komma tillbaka till toppen. Det gäller att ha ett visst tålamod och jobba långsiktigt för att allt ska bli så bra som möjligt.
– Samtidigt tycker vi själva att vi har en bra grundstomme och många etablerade spelare som vill komma hit och hjälpa oss och göra oss ännu bättre. Samtidigt har vi också en massa unga spelare som vill utvecklas och bli bättre. Det är en grogrund till att det ska bli något riktigt bra i slutändan.

Vad är det tuffaste drev du själv råkat ut för i media genom åren?
– Under tuffa perioderna undviker jag media, men det är så att när laget inte går bra så ligger media på och försöker hitta syndabockar och fel. Men det är inget speciellt som jag tänker på även om jag fått några smällar både som spelare och ledare.
– Jag jobbar just nu själv lite grann med ledarskapsutveckling tillsammans med Hans Junker. Vi pratar om det här med vad det är som gör att man håller sig lugn och sansad. Antagligen är det en viss erfarenhet och att man kanske fått lite smällar på näsan under resans gång.


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Förra säsongen såg tränarstaben ut att Hans Särkijärvi var huvudtränare medan Stefan Nyman och Tony Zabel var assisterande tränare medan Anders Persson var målvaktstränare. Det blir en del justeringar i tränargänget till nästa säsong.
– Jag och Nyman är i dagsläget klara. Även målvaktstränaren är klar och det blir Janne Öhman som närmast kommer från Södertälje. Han kommer vara på heltid vilket är nytt.
– Sedan är det Thomas Johansson och Joakim Eriksson som kommer vara sportchefer med lite olika arbetsområden.

Kommer det in ytterligare någon tränare?
– Inte i dagsläget. Det jobbas på det, men man har inte hittat den som man tycker ska ha det jobbet.

Och truppen, är den klar?
– Truppen är nog satt till närmare 100 procent. Alltså den vi startar säsongen med är den vi har idag.

Du kom till Djurgården första gången 1975, alltså för 40 år sedan. Kan du se något som fortfarande är detsamma i klubben?
– Ja, arenan, skrattar Särkijärvi.
– Klart att det finns en viss djurgårdsanda. Det är väl jag och (Johan) Kellerstam som är kvar sedan den tiden. Vissa saker sitter i väggarna, men vi kommer att jobba hårt för att få tillbaka den här riktiga djurgårdsandan. ”Tjomme” och Jocke kommer in och vi ska ta fram den här riktiga järnkaminsandan igen, den ska tillbaka.

LÄS ÄVEN:
”Fernholm har fått ett bakslag – det ser inte ljust ut”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL