Mora
Nyheter

Ung satsning ska visa vägen i Mora: ”Har visat att vi ger unga spelare förtroende”

Medan vissa lag sliter för fullt på transfermarknaden är Mora i det närmaste klara. 13 nya ansikten är inne och ett till är på ingång i den unga grupp spelare som får chansen till kommande säsong.
– Jag tror att det blir ett lite annorlunda Mora IK i år med en ungdomlig entusiasm, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson till hockeysverige.se.

Hos Moras klubbdirektör Peter Hermodsson har telefonen gått varm de senaste månaderna. Om man räknar bort Patrik Karlkvist och Jacob Johansson, som nu är inlånade men som fanns i klubben också förra säsongen, så har dalaklubben presenterat 13 nya ansikten: nio nyförvärv och fyra lån. Detta trots att Peter Hermodsson efter den gångna säsongens slut sa att han räknade med att ha truppen klar först i början av augusti.
– Det har gått fortare i förhandlingarna vi hade med de spelare vi ville ha och som har valt att skriva på hos oss. Det gick mycket bättre än vad jag trodde. Nu sitter många pusselbitar på plats som vi har jobbat med en längre tid, Linus Johansson är till exempel en spelare som vi har följt sen i januari. Det känns jättebra, ju tidigare desto bättre. Jag tycker att vi har haft ett jädra bra flyt i vårt arbete och verkligen hittat de spelare vi vill ha, säger Peter Hermodsson till hockeysverige.se.

Det är inte heller några panikvärvningar som Mora har vaskat fram. Spelarna har scoutats extremt noga innan kontrakten skrivits på.
– Jag har inte jobbat med någon person under mina fem år inom hockeyn som är mer noggrann än Jeremy (Colliton, tränare). Jag skulle vilja säga att varenda spelare som vi har tagit nu är minutiöst scoutade. Han har sett dem spela matcher, pratat med killarna, pratat med coacher, tagit referenser och sett flertalet matcher. Jag är inte ett dugg orolig för scoutingen, jag har aldrig känt mig så trygg med de spelare vi har tagit hit. Det är nästan så att jag har blivit lite otålig ibland och sagt ”har du inte bestämt dig än” och fått svaret ”nä vi ser någon match till”. Det är detaljer och sådär, säger Peter Hermodsson.

22 AV 26 ÄR 90-TALISTER

Medan somliga lag knappt har skrapat ihop två kedjor är Mora och Björklöven de lag som har kommit längst i sina respektive lagbyggen. Totalt förfogar Peter Hermodsson och tränaren Jeremy Colliton i mitten av maj över en a-lagstrupp med 24 spelare – 26 om man räknar in Mats Hjort och Oscar Bergkvist som är i klubben på try out-kontrakt. Peter Hermodsson menar nu att truppen är klar sånär som på en spelare.
– En äldre back med lite rutin vill vi ha in, det är det vi jobbar med och där är vi beredda att vänta tills vi hittar rätt.

Men bortsett från den kommande värvningen av en äldre, rutinerad spelare så är det en annan strategi som Mora har anammat under transferfönstret. Den som tittar igenom spelartruppen kan lätt förstå – medelåldern i Mora IK ligger på 22,4 år och 22 av de hittills 26 spelarna i truppen är 90-talister.
– Det är inte någon speciell strategi men Jeremy säger att han vill hitta spelare som är på väg uppåt, som är väldigt talangfulla, som har mycket kvar att utveckla, som brinner för det här med hockeyn och som har rätt psyke. Jag tycker att vi har hittat det. Jag vet inte men vi kanske har lägre medelålder än andra lag och det är klart att det finns både för- och nackdelar med det. Jag tror att det kommer skapa ett jädra driv med en bred trupp och en hård konkurrens. Sen måste vi hantera de unga killarna så att de inte ska känna stress, de ska få lugn och ro att komma in i det här. Sen är det billigare också att hitta spelare som kanske inte riktigt fått chansen i andra klubbar men som har mycket kvar att ge, säger Peter Hermodsson.

Ishockey, kval till SHL, Mora - Rögle
Mora-tränaren Jeremy Colliton vet vad han vill ha. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Varför är unga spelare så angelägna att komma till Mora?
– Jag hoppas att vi har visat genom åren att vi ger unga spelare förtroende. Vi var tidiga att släppa upp Mattias Ekholm, vi var tidigt med både Tom Nilsson, Lukas (Bengtsson) och (Mikael) Wikstrand som fick förtroende som 17 år att spela i a-laget. Den resan de har gjort är ett bevis på att vi ger spelare chansen att utvecklas, inte att de får fem minuter här och lyckas de inte så spelar de inte mer. Under året har det varit flera 97:or som fått istid till exempel så jag tror att agenterna tittar på sånt och talar om för sina spelare att här har du chansen att få spela mycket hockey om du är duktig. Lite det ryktet jag hoppas att vi har i hockeysverige, att vi vågar. Det finns fler lag i SHL som också har många duktiga juniorer, jag tycker Skellefteå är duktiga på det, sedan finns det också lag som inte är lika bra på det.

Men trots den unga satsningen finns det bara två Mora IK-produkter i truppen, forwardsduon Alexander Hilmerson och Jonas Westerling. Peter Hermodsson menar att det mycket väl kan se annorlunda ut framöver, då det finns en rad spelare som aspirerar på a-lagsplatser.
– Vi har några 96:or som mycket väl kan ta klivet upp men som inte är aktuella för a-lagskontrakt nu. Sen har vi en hel del 97:or så nästa år igen då tror jag att det blir betydligt fler egna produkter i a-laget. Vi valde en strategi där vi satsade otroligt ungt i J20-laget förra året just för att låta de yngre spelarna utvecklas i juniorhockeyn och jag tror att det kommer bära frukt till säsongen 16/17. Då tror jag att vi kommer ha en fem-sex spelare som är aktuella för a-laget.

”DOM FÅR TA ETT STÖRRE ANSVAR”

I nuläget finns det endast två 30-plussare, Daniel Hermansson och Mora-sonen Jonas Westerling, i laget. Men Peter Hermodsson tror inte att bristande rutin kommer att bli ett problem.
– De får ta ett större ansvar helt klart. Sen kommer det in ytterligare ett par äldre, en back till, så vi kommer kanske att ha tre 30-plussare. Sen är det en hel del spelare runt 25-26 så vi får väl se hur dom svarar på det, men jag tror inte att det behöver vara en nackdel.

Sådana typer av spelare får också större ansvar när det är många nyförvärv som ska svetsas samman och dra åt samma håll.
– Jag tror att det blir en otroligt energifylld grupp som kan skapa och bilda det här laget tillsammans. Det finns inga direkta superstjärnor på förhand, vi har tagit hit många spelare och skrivit med som är otroligt duktiga skridskoåkare så det känns jättespännande. Sen är det klart att det kommer krävas lite mer från spelare som Hermansson och Westerling och såna här killar som har varit med ett tag, att de ser till så att gruppen går åt rätt håll.

Laget är i det närmaste spikat och nu början resan inför nästa säsong. Efter två raka kval hoppas Mora att det ska vara dags att ta ytterligare ett kliv på vägen mot SHL, som de åkte ur efter säsongen 2007/08. Allt hänger på hur den unga konstellationen tar för sig.
– Lyckas gruppen komma ihop bra och får vi bra känsla och allt det här så kan det räcka otroligt långt. Vårt mål är alltid att vara med och kvala till SHL. Det är därför man går till jobbet varje år, även killarna, sen får vi se hur långt det räcker, säger Peter Hermodsson till hockeysverige.se.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten