SHL
Låt oss inte sörja tider som flytt

Ingen kvalserie, ingen Niklas Jihde och en nyutnämnd VD. Det blåser förändringens vindar i Hockeyallsvenskan inför en framtid som på många sätt kan ses som oviss. Men det nya TV-avtalet kan också innebära en möjlighet för svensk elithockey att ta ett viktigt kliv framåt.

Man kan tryggt påstå att maj månad börjat högst intensivt på Hockeyallsvenskans kontor i Enskede. Igår offentliggjordes det att Teracoms Stephan Guiance tar över som VD efter Stefan Bengtsson, och det förefaller såväl merit- som bakgrundsmässigt vara en alldeles utmärkt rekrytering där kandidaterna sannolikt var genomgående starka. Den har också en tämligen pikant side story. Jag har alltid älskat Hockeyallsvenskan för att den i sin roll som uppstickare kunnat kosta på sig att vara betydligt mer rock n’ roll än SHL, och vad passar då bättre än att tillsätta sångaren i ett av landets mest betydelsefulla punkband som VD? 

En stund senare gick flera källor ut med nyheten att Viasat inte förlänger avtalet om sändningsrättigheterna sedan ”parterna inte kunnat mötas”, det sades att de ”värderat produkten olika” och i praktiken betydde det väl att Hockeyallsvenskan AB fått ett antal bud på sändningsrättigheterna och valt det bud som de menar bäst tjänar ligans ägarklubbar för framtiden. Att Kvalserien inte längre finns är naturligtvis ingen rolig utmaning för en aktör som i sex år byggt produkten kring en lång vinters vandring mot just detta explosiva vårklimax. Det bör rimligen ha påverkat förhandlingsläget, och ur ett supporterperspektiv innebar den efterlängtade utökningen till 14 lag ironiskt nog att en mycket omtyckt epok gick i graven både på isen och i TV-rutan

Det var nog ett hyfsat väntat besked för många som följt utvecklingen i ärendet, men det skapade likväl en väldig turbulens i medierna och bland fansen och visade med all önskvärd tydlighet vilken roll Viasats dedikerade arbete haft för ligans fina utveckling under de senaste sex åren. Jag har själv haft äran att få vara med och se Jihdes hockeyteam i aktion på nära håll, och den som menar att det jobbet blott haft marginell betydelse för produktens utveckling har helt fel.

Som hockeytittare och mångårig vän av Hockeyallsvenskan är det därför lätt att sörja. Johan ”Mr Madhawk” Svensson var nog den som bäst sammanfattade våra känslor, i det här inlägget från igår. 

Förändringar gör ont, de svider och är jobbiga och skapar sura miner – men de är förr eller senare helt oundvikliga.

Redan i dag på morgonen nåddes vi av ett pressmeddelande från Hockeyallsvenskan som förkunnade att Cmore sänder samtliga matcher från ligan under de närmaste fyra åren. Huruvida Cmore helt enkelt betalat bättre eller istället utlovat andra mervärden framgår inte.

Jag skulle kunna skriva spalmeter av hyllningar till sex år av störtsköna TV-ögonblick. Men med all respekt för alla fina minnen som kommit ur äktenskapet mellan Viasat och Hockeyallsvenskan och det sätt på vilket de på samma sätt som ett gift gammalt par blivit en sammanhängande, oskiljaktig enhet i våra vardagsrum så väljer jag istället att se framtiden an med fyra anledningar att tänka positivt omkring det nya.

1. Det som är bra idag är inte bra för evigt

Niklas Jihde är i min bok Sveriges bästa, trevligaste och mest dedikerade programledare. Det har vi hockeynördar vetat länge och det blev uppenbart för hela svenska folket i samband med OS förra året. Vid sin sida har han dessutom haft några av landets mest kompetenta och karismatiska experter, reportrar och kommentatorer. Förutom enstaka twittrare som tycker det är löjligt att åka skridskor med mikrofon har jag under mina tre år i branschen inte hört EN ENDA människa säga allvarligt menade onda ord om Niklas Jihde.

Men det finns också en gräns för hur länge man kan upprätthålla engagemanget och orken för att jobba dygnet runt med en produkt på det vis Jihde och teamet på Viasat Hockey har gjort. Till slut har man gjort och testat allt och det blir bara svårare och svårare att pusha sig själv och sina mångåriga kollegor till att för hundrade gången göra det lilla extra av en regnig novemberkväll i Mora.

Viasat lämnar Hockeyallsvenskan med flaggan i topp, efter sex år där de i fas med hela ligan ständigt gjort allt lite, lite bättre. Separationen sätter punkt för ett förhållande som varit en stor succé och satt en ny ribba för hur nära och svettigt äkta en TV-produktion kan vara. Tack för det!

2. Tillgänglighet och paketering

Hur många gånger har ni suttit där hemma i soffan och velat se ert favoritlag spela bortamatch i Haparanda eller Karlskoga och varit hänvisade till S24 eller Hockeyallsvenskans egen webbsändning? Med Cmore kommer alla matcher vara tillgängliga i en och samma plattform och ett årsabonnemang på en och samma tjänst ger supportrarna tillgång till allt material från alla matcher i en bättre fungerande teknisk miljö. Det kommer bli lättare och billigare att följa ett lag genom en säsong i Hockeyallsvenskan nu.

3. Elithockey som samlad TV-produkt

Utifrån perspektivet att glaset är halvfullt snarare än halvtomt har vi nu fått en mediekoncern för vilka hockeyn är det absolut främsta flaggskeppet på sportsidan. Kombon Cmore/TV4 sitter nu på SHL, Hockeyallsvenskan och hockey-VM och rent strategiskt borde det från ledningshåll innebära tydliga direktiv att verkligen bygga hockey som folksport i breda kanaler för att förvalta den här miljardinvesteringen på bästa sätt.

Att landets två högsta hockeyligor nu sänds av samma aktör ger helt andra möjligheter för paketering och sampromotion av dem som den sammanhängande enhet de ju faktiskt är. Profiler och experter ska inte längre koncentrera sig på att bygga ”sin” liga och det förbättrar chanserna för ett riktigt bra redaktionellt helhetsgrep på svensk topphockey med allt vad det innebär av tänkbara galor och hockeyprogram på TV.

Cmore har ett SHL-koncept som också är väldigt bra, full HD på sex matcher i varje omgång och bra redaktion och studio. Men likväl är även deras hockeykoncept i behov av nytändning och nyskapande och en ännu större hockeyredaktion borde ge underlag för det. Redan nu ser vi hur mycket bättre ett hockey-VM i TV4 blir med Cmore-profiler som Sanny Lindström, Björn Oldéen och Petter Rönnqvist i rutan.

4. Marknadssynergier

Att två hockeyligor krigar med varandra om sponsorer och uppmärksamhet har under många år varit väldigt bra, framförallt för Hockeyallsvenskan som i en period av god marknadsutveckling kunnat nyttja sin image som uppstickare och gå från delprofessionell till helprofessionell. Men till slut når man en brytpunkt där positiv växeldragning förvandlas till kannibalisering, och det har jag sett tendenser på de senaste åren.

Ur ett sponsorperspektiv kan en gemensam medial plattform som bygger hela produkten ”elithockey” i breda folklager betinga ett större sponsorvärde än två ligor som säljs var för sig. Hockeyn är redan svårsåld på sina håll, att öka tillgängligheten till den är strategiskt superviktigt och här sitter Hockeyallsvenskan och SHL i samma båt. Blir konceptet framgångsrikt sitter dessutom svensk hockey som helhet i en bra sits rent ekonomiskt, då en gemensam sändningsrättighet har förutsättningar att gå för ett högre pris än 300 + 30 miljoner. Säg att Hockeyallsvenskan uppskattningsvis har hälften så mycket publik och TV-tittare som SHL, men i stort ganska snarlik demografisk målgrupp. Då är det ur ett strikt räckviddsperspektiv inte skrivet i sten att den framöver ska kosta en tiondel så mycket.

Så visst kommer vi sakna Jihde och Södergren och Grankvist. Men det är ju inte heller skrivet i sten att vi sett dem för sista gången i hockeysammanhang. De kommer säkert finnas kvar i våra liv och TV-rutor.

Elithockey på TV går in i en ny epok vare sig vi vill eller inte och vi vet inte riktigt vad vi har att vänta. Men den osäkerheten ligger i framtidens natur, och vi kan inte leva i det som varit. 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten