Joakim Hillding.
Växjö Lakers HC

”Färjestad behöver utvecklas som förening”

ANNONS

Efter en tung säsong både personligen och för laget valde Joakim Hillding att lämna Färjestad för en återkomst till Växjö. En stor anledning till att stjärnforwarden valde att flytta ifrån Karlstad är att han anser att värmlänningarna kört fast i gamla hjulspår.
– Det är lite gammalmodigt och konservativt. Färjestad behöver utvecklas som förening, säger Hillding till hockeysverige.se.

Efter att han fått sitt stora genombrott under fjolårssäsongen gick det betydligt tyngre för Joakim Hillding den gångna vintern. Under en säsong som rycktes sönder av skador lyckades aldrig den produktiva skåningen hitta rytmen.
– Jag hade ganska mycket skador och kom aldrig riktigt in i det. Vi fick en dålig start som lag och då blev det mycket press på alla spelare. Det påverkade självförtroendet och man vågade inte på samma sätt ute på isen, säger Hillding till hockeysverige.se.
– Så fort jag började producera lite åkte jag också på en ny skada och då tog det ett tag innan man hittade rytmen igen.

I slutändan landade 26-åringen på 22 poäng (5+17) på 44 matcher, vilket kan jämföras med de 41 poäng (18+23) han producerade säsongen innan. Dessutom tvingades Hillding att skadad se på från sidan när Färjestad missade slutspel för första gången på 21 år.
– Det var hemskt. Det finns inget värre än att sitta och kolla på sitt eget lag från sidan. Allt ser så mycket lättare ut från läktaren också, säger skåningen om att han missade Play In-mötena med Brynäs.

”INGEN FRÅGAR SIG VAD SOM ÄR FEL”

Hillding i Växjö-tröjan. Foto: Bildbyrån

Efter säsongens slut stod det klart att Hillding inte skulle bli kvar i Färjestad. En stor anledning till det är att forwarden anser att klubben inte hänger med i utvecklingen.
– Jag kände att jag behövde en ny miljö efter fyra år i Färjestad. Jag fick stort förtroende och har egentligen ingenting att klaga på, mer än att jag känner att klubben fastnat lite i att hela tiden göra allt på samma sätt.
– Färjestad är en anrik klubb, men man är samtidigt gammalmodiga och konservativa. Man behöver helt enkelt utvecklas som förening.

Känner du alltså att klubben inte hänger med i utvecklingen?
– Både och. Ta det här med att Färjestad år efter år är dåliga under hösten och att alla bara förväntar sig att de sedan kommer pika i slutspelet. I slutändan blir det alldeles för kostsamt och i år missade vi slutspel på grund av det.
– Ingen frågar sig varför det är så och ingen frågar sig vad man kan göra för att ändra på det. Man låter det bara vara.

Känner du att det är något som brister i försäsongsträningen som gör att klubben fått dåliga starter?
– Det kanske det kan vara, men det är inte mitt jobb att analysera det. Det är klubben som får ta ansvar för det, men något fel är det.

”I VÄXJÖ ÄR MAN ALDRIG NÖJDA”

I stället för spel i Karlstad blir det en återkomst till Växjö för Hilldings del. Klubben som han för fyra år sedan lämnade för spel i just Färjestad.
– Det är alltid kul att spela i och bli värvad av ett topplag. Jag känner till staden och föreningen och vet vad jag får.

Vad minns du från din förra sejour i klubben?
– Jag minns att det fanns ett driv i hela föreningen att alltid bli bättre. Man var aldrig nöjda, utan fortsatte bara att tugga på. Det är också precis den miljön man vill vara i som spelare, en miljö där alla jobbar för att bli bättre.

Du lämnade Växjö efter att du varit med och spelat upp klubben i SHL, varför?
– Det var väl mest en personlig anledning. Jag kände att jag kunde utvecklas mer i Färjestad. Jag visste att jag skulle få en ganska liten roll i Växjö och tänkte att jag skulle få svårt att spela till mig ett nytt SHL-kontrakt om jag inte kunde prestera i den undanskymda roll som väntade mig.
– Med Färjestad tänkte jag att det räckte att jag kunde spela till mig en plats för att jag skulle bli kvar i SHL på sikt. Sedan var Jörgen Jönsson där och jag kände att det skulle vara bra för min utveckling och komma till en klubb där jag får spela med sådana spelare.

Trots att han är kritisk mot den väg Färjestad valt att gå sett ur utvecklingssynpunkt är 26-åringen fortfarande tacksam för det Karlstadslaget har gjort för hans karriär.
– Jag har Färjestad att tacka för mycket. Jag har mognat rejält som både spelare och människa under mina år i klubben. Jag har lärt mig att ta ett större ansvar både på och vid sidan av isen. Jag har helt enkelt haft fyra bra år i Karlstad, avslutar Växjös prestigevärvning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL