Leif Boork.
Nyheter

Svajiga i fjol – starkare i år: ”Vi har blivit bättre på att hantera pressen”

ANNONS

Det ska mycket till för att Damkronorna ska missa att ta sig till kvartsfinal i VM. Vinst mot tabelljumbon Tyskland i kväll räcker, men det kan vara klart redan innan matchen om turneringens sensationslag, Japan, besegrar Schweiz.
– En viss press känner tjejerna, men det vi har blivit bättre på är att hantera den pressen. Förra säsongen upplevde jag det som att det var mycket mer svajigt i laget mentalt, säger Leif Boork till hockeysverige.se.

I går eftermiddag hade Damkronorna ledigt och passade bland annat på att gå och se Malmö besegra Leksand i Malmö Arena. Men förbundskaptenen Leif Boork tog sig tid för en pratstund med hockeysverige.se under måndagseftermiddagen.
– Jag tycker att inledningen av turneringen är godkänd. Jag tycker också att den är smått stigande. Min personliga uppfattning är att matchen mot Japan inte är så dålig som kanske folk tycker. Japan är en bättre nation än vad folk känner till, säger Leif Boork till hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan tror jag att när man förknippar Japan med ishockey så har man inte så stora tankar i den vanliga supporterskaran. Inom damishockeyn, i vart fall, så är det en nation som är på väg från B till A-gruppen. Nu slog man dessutom Tyskland med 2-0.
– Japan är en disciplinerad, vältränad och bra grupp med en spelidé som man genomför konsekvent. Därför blir Japan en utmanande motståndare för vår del i alla fall.

Det var också en stor besvikelse i laget efter att man hade förlorat mot Japan efter straffar.
– Det var tyst som i graven efter matchen och vid middagen. Jag tror att man var mer besvikna på att man inte levde upp till det här att folket förväntade sig att man skulle vinna då det var på hemmaplan. Tjejerna förstår samma sak som jag och ledarstaben förstår, det jag sa om japansk damhockey.
– Vi har mött Japan i OS där vi vann med 1-0. Japan slog ut Tjeckien i kvalet och då ska man komma att Tjeckien är en nation som är på väg upp och satsar väldigt hårt.
– Spelarna respekterar nog japanskornas hockeykunskap, men var nog mest besvikna över att man inte levde upp till folks förväntningar. Jag tycker att den mentala balansen i laget, att vi vet var vi står, är mycket bättre den här säsongen mot hur den var i fjol.

Upplevde du en annan glöd hos tjejerna inför mötet med Schweiz?
– Nej, egentligen inte. Jag tror att det var så att många hade haft ett speluppehåll och inte spelat en tävlingsmatch på länge, vi möter Japan max en gång om året och förväntningarna fanns där, men glöden och insatsen var lika stor. Sedan kan den hämmas lite grann av att det var en premiärmatch på hemmaplan med förväntningar och media.
– Insatsen och förberedelserna var lika bra som i vilken annan match som helst.


Annie Svedin och Erika Grahm. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

 

MISSNÖJD MED BRISTEN PÅ DISCIPLIN

Sverige gör en stabil och bra insats mot Schweiz i 56 minuter, men då tappar man plötsligt en solklar 3-0-ledning till 3-2, mycket beroende på onödiga utvisningar, enligt Leif Boork.
– Vi går på fyra backar sista fjorton minuterna. Tre av dom backarna blir utvisade och Schweiz tar ut målvakten. Då blir det sex mot tre.
– Klart att när dom öser på, chansar och lägger in puckar på mål får dom ett numerärt överläge framför mål. Vi räknade att andra pucken studsade sex gånger på benskydd, klubbor och stolpen innan dom rafsade in den.
– Spelet runt kassen kanske inte är vår starkaste sida ännu, men det har förbättrats betydligt i båda ändarna. Samtidigt kan vi bli bättre på det spelet. Jag känner ändå inte att det ska skymma utsikten för insatsen vi gjorde. Det är snarare så att vi måste hålla oss kallare och inte dra på oss dom här utvisningarna. Det var lite oprofessionellt av oss att göra det.
– Det gäller att hålla deras spelare utanför sig och inte skapa så mycket närkamper ute vid sargerna. Det var ändå det vi gjorde. Annie Svedin åkte ut för en fasthållning, Johanna Olofsson gjorde ett yxhugg över en av deras klubbor och Emilia (Andersson) gick ut så där aggressivt som hon alltid gör. Man måste spela lite mer på resultatet och hur situationen i matchen är. Det var lite orutinerat och till nästa gång vi hamnar i den situationen ska vi ha förbättrat oss.

I går hade laget ledigt på eftermiddagen och fick i stället njuta av staden Malmö.
– Vi tränade i dag (läs: igår), men lite olika. Sara Grahn och Anna Borgqvist rehabiliterade sig. Anna har en lite knäskada som hon fick precis innan turneringen. Det är ingen fara för henne, men hon fick en liten rehab-dag. Sara har spelat två matcher så vi tränade lite mer med Valentina (Lizana Wallner) och Kim (Martin Hasson) på is. Sedan var det lite mer differentierad träning. Dom som har spelat mycket tränade inte lika tung skridskoåkning som vi gjorde med dom som hade spelat lite mindre.

Hur går dina tankar inför kvällens match mot Tyskland?
– Tankarna är att vi ska spela hem kvartsfinalplatsen. Nästa tanke är att fokusera på vad vi ska göra, spelidén och matchupplägget. Tyskland ska respekteras och vi måste ha en gameplan som spelarna kan fokusera mot och hålla sig till så man inte funderar för mycket hur det kan gå utan mer på vad man ska göra.

Spelar Tyskland en liknande hockey som den Japan eller Schweiz spelar?
– Nej, egentligen inte. Schweiz spelar mycket aggressivare och med högre försvar och forechecking. Sedan har man några centrala spelare som (Stefanie) Marty, (Lara) Stalder och någon till som är väldigt duktiga. Det var också jätteviktigt att vi fick hål på (Florence) Schelling i målet tidigt. Hon kan fullständigt stänga igen och är kanske världens bästa målvakt.
– Japan spelar konsekvent, disciplinerat och väldigt tätt framför eget mål. Tyskorna spelar också defensivt, men mer utspritt och aggressivt. Men man spelar ett försvars- och kontringsinriktat spel. Japanskorna gör i viss mån också det men på ett annat sätt.

Förlust kan betyda nedflyttningsmatch och så vidare, tror du tjejerna känner någon press över just det faktumet?
– I en kort turnering som det är i ett VM är enstaka matcher så ini helsicke viktiga. Klart att man alltid känner en viss press innan man går ut och spelar. Skulle man inte säga det när det är ett mästerskap så tror jag att man skulle ljuga. Att konsekvenserna blir så stora är det som skiljer en mästerskapsturnering från andra turneringar.
– En viss press känner tjejerna, men det vi har blivit bättre på är att hantera den pressen. Förra säsongen upplevde jag det som att det var mycket mer svajigt i laget mentalt. Det är något vi har jobbat med och pratat om ganska mycket.
– Ett bra exempel är matchen mot Schweiz. Hade vi förlorat den hade vi inte heller gått vidare. Det var alltså samma utgångsläge som vi har mot Tyskland.

Hur ser skadeläget ut inför kvällens match?
– Inga skador bortsett från att Michelle är lite förkyld och inte tränar på is. Annars är det ingenting.

Enligt uppgifter till SVT vaktar Sara Grahn Sveriges mål medan Hanna Olsson tar sjuka Michelle Löwenhielms plats som center i förstakedjan med Pernilla Winberg och Jenni Asserholt.

       
  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 27 november
18:00 Brynäs - Modo SDHL
19:00 Tingsryd - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kalmar Hockeyallsvenskan
tisdag 28 november
01:00 New York Rangers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
03:00 Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
04:30 San Jose Sharks - Washington Capitals NHL
17:30 SaiPa - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - HPK Liiga
17:30 Ilves - JYP Liiga
19:00 Linköping - Frölunda SHL
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Örebro - Luleå SHL
19:00 Timrå - Rögle SHL
onsdag 29 november
01:00 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Winnipeg Jets - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Seattle Kraken NHL
03:00 Arizona Coyotes - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
17:30 Jukurit - Helsingfors IFK Liiga
17:30 Tappara - Kärpät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - Vaasan Sport Liiga
17:30 KooKoo - Ässät Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Frölunda SDHL
torsdag 30 november
01:00 Columbus Blue Jackets - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Rangers - Detroit Red Wings NHL
04:30 Los Angeles Kings - Washington Capitals NHL
17:30 HPK - Ilves Liiga
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Linköping - Modo SHL
19:00 Rögle - Frölunda SHL
19:00 Malmö - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Timrå SHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Växjö - Leksand SHL
fredag 01 december
01:00 Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Seattle Kraken NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
01:00 Boston Bruins - San Jose Sharks NHL
01:00 Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
02:00 St Louis Blues - Buffalo Sabres NHL
02:00 Nashville Predators - Minnesota Wild NHL
02:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
03:00 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Anaheim Ducks - Washington Capitals NHL
17:30 KalPa - Tappara Liiga
17:30 Vaasan Sport - SaiPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Kärpät Liiga
17:30 Ilves - TPS Åbo Liiga
17:30 Ässät - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Jukurit Liiga
18:00 Linköping - Luleå SDHL
18:00 AIK - Leksand SDHL
19:00 SDE - Brynäs SDHL
19:00 Brynäs - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 02 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
01:00 New Jersey Devils - San Jose Sharks NHL
15:15 Leksand - Linköping SHL
15:15 Rögle - Modo SHL
15:15 Oskarshamn - Frölunda SHL
16:00 Ässät - SaiPa Liiga
16:00 Djurgården - Modo SDHL
16:00 Jukurit - KalPa Liiga
16:00 Tappara - Vaasan Sport Liiga
16:00 Lukko - TPS Åbo Liiga
16:00 Pelicans - JYP Liiga
16:00 Kärpät - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Färjestad - HV 71 SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Timrå - Malmö SHL
18:00 Luleå - Växjö SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
20:00 Dallas Stars - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks NHL
22:30 Nashville Predators - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
söndag 03 december
01:00 Carolina Hurricanes - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Seattle Kraken NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
03:00 Arizona Coyotes - St Louis Blues NHL
04:00 Calgary Flames - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Washington Capitals NHL
12:00 AIK - Brynäs SDHL
12:00 Djurgården - Luleå SDHL
12:05 Linköping - Modo SDHL
15:00 HV 71 - Frölunda SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
20:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL