Sök
SHL
Hjärnspöket

Snacket inför första kvartsfinalen mellan Växjö och Örebro handlade mycket om gästernas mentala övertag, efter stor dominans i lagens inbördes möten under säsongen. Hjärnspöket växte ett par meter i omfång och har nu Växjö som i en liten ask. 

Den 2 oktober 2014 möte ett guldtippat Växjö ett bottentippat Örebro i Vida Arena och körde gästerna fullständigt sönder och samman i två perioder, ledde med 2-0 och såg ut att ha total kontroll på händelserna. 20 spelminuter senare hade Örebro tråcklat in en slumppuck, tagit över den berömda taktpinnen, kvitterat och av bara farten vunnit matchen med 3-2 sedan Daniel Viksten smällt upp en puck i krysset sent i tredje perioden.

Ring a bell?

Växjö mottog flest guldtips av alla lag i höstas, började sedan med en svacka men har antagligen varit SHL:s bästa och mest sevärda lag under andra halvan av säsongen. En tredjeplats efter Skellefteå och Frölunda summerade en utifrån målsättningarna godkänd säsong och en alldeles utmärkt position inför slutspelet, med gott självförtroende i laget och många inledande frågetecken utraderade. Sedan någon månad tillbaka har tongångarna bland Växjös anhängare gått ungefär i stil med att ”Det ska nog gå bra. Om vi bara slipper Örebro”.

Örebro. Den enda egentliga akilleshälen för Växjö. Fyra torskar, ingen trepoängare.

Grundserien och slutspelet är helt olika saker och vi vet att det som händer från september till februari inte behöver betyda ett smack i mars. Men statistik lag emellan är en sak, beteendemönster en helt annan. Fyra gånger den här säsongen har jag bevittnat hur Örebro gång på gång slagit Växjö och det bringar onekligen en del klarhet i hemmafansens oro inför den här matchserien.

En halvtimme innan matchen i Vida Arena började fick jag frågan av en branschkollega vad jag trodde om den här serien. Eftersom jag är kass på att tippa (faktiskt helt jävla fläskusel på att tippa!) så valde jag istället att leverera ett lite lagom orimligt och svävande resonemang.

– Jag tror Växjö är bättre på att spela hockey, men Örebro är bättre på att vinna hockeymatcher, sa jag.

Det var ju ungefär det som hände.

Växjö kontrollerade matchen totalt, gjorde 2-0 i andra perioden och borde kanske ha haft ytterligare ett eller två mål att gå på inför slutakten. Men så en spelvändning, en skakig insats vid den egna kassen och Örebro fick kontakt.

Det var bara en reducering, men redan där gick en ström av kalla kårar genom hallen och på något märkligt sätt kändes det som om bortalaget redan vunnit matchen.

Pressläktaren började susa och brusa. Publiken, som eldats igång av ett mäktigt intro med akrobater och rockband och flygande raketer gick plötsligt från övertänd slutspelsfeber till mansförkyld influensa. Den självklara pondus med vilken Växjö som både lag och klubb agerat i så gott som varje moment var plötsligt förbytt mot en förlamande ängslan.

När Örebro gjorde 3-2 reste sig flera hundra åskådare och gick hem, trots att det återstod nästan en minut.

Det var som om hela Växjö förvandlades från Glenn Hysén på Wembley -88 till Glenn Hysén på Arlanda -90 och ba: -Det är ju kuken.

Ett sent avgörande som det i kväll är mycket mindre skräckinjagande att bevaka när det är hemmalaget som står för det. Då är det lite tjo och tjim och både funktionärer och lokalpress och tjänstemän är återhållsamt överlyckliga. Men korridorerna i Vida Arena påminde snarare om Globen efter Sveriges förlust mot Tjeckien i VM-kvarten 2012. Laddade och fulla av rå, jävla ilska, men likväl väldigt dämpade eftersom alla som jobbar där ändå är proffs.

Bortalaget höll också en rätt låg profil.

Matchhjälten Daniel Viksten var glad, men såg fortfarande nästan lite överrumplad ut av det faktum att han tilläts avgöra det här med bara 50 sekunder kvar på klockan.

– Det brukar vara rätt stängt med minuten kvar, men vi fick ett läge där och jag var förvånad att jag fick så bra träff, sa Viksten.

– Vi var inte nöjda med spelet, men hade med oss det inför tredje att vi har gjort starka vändningar här tidigare och hade positiva bilder trots att vi inte spelade särskilt bra, sa Viksten.

Assisterande tränaren Johan Tornberg har efter sin comeback från TV-svängen pekats ut som en av flera viktiga faktorer bakom Örebros förvandling från en ihålig nykomling till seriens mest effektiva lag.

Förra säsongen kuskade vi runt en hel del tillsammans, Tornberg och jag. Men nu har jag inte träffat honom på länge och jag har aldrig i något sammanhang intervjuat honom. Det första som slår mig är att livet som hockeyreporter vore enklare om fler tränare var skolade TV-experter.

Man behöver liksom inte intervjua dem, utan bara sätta fram en mikrofon och ge ett nyckelord så levererar de en analys som om de vände sig till tusentals TV-tittare och inte en ensam journalist.

– Johan, ni vänder och slår Växjö igen? Sitter det i skallen på dem? frågade jag.

– Det har ju pratats en del om det mentala i att vi slagit dem ofta i år. Det finns ju såklart där, vi har ju sett det i landslagssammanhang mellan Sverige och Finland till exempel. Vi har gjort starka vändningar och matcher här förr och vi vet att om vi bara får det här målet så är vi med, då är det alltid någon eller några hos dom som börjar tänka att ”vafan, ska de göra det igen?” och så blev det nu, sa Tornberg.

Det var många som darrade i Växjö efter det målet.

Reduceringen som tog Örebro tillbaka in i matchen kom sedan Christopher Nihlstorp tappat pucken i en ganska slumpartad situation. Daniel Vikstens 3-2 är ett mycket bra skott, men ska man verkligen få göra mål där helt oskymd i det läget av matchen? Vid första anblicken är det lätt att peka på Nihlstorp som något slags syndabock, för ska man vinna en matchserie i ett SM-slutspel duger det faktiskt inte att släppa in tre mål på 17 skott på hemmaplan.

Men Örebro är också SHL:s mest effektiva lag den här säsongen och det beror inte på att alla målvakter haft sina dåliga dagar just mot dem.

Johan Tornberg borde ju veta en del om effektivitet. Mig veterligen är han den enda människa i hockeyhistorien som blivit ensam målskytt i en VM-final som avgjorts över två matcher.

– Vi vet när vi kommer till Växjö att vi kanske bara får fem-sex chanser och då gäller det att acceptera att vi får chippa ut och få luft i långa perioder, kanske tio eller tolv minuter. Det kändes att de var så mycket starkare. De har en snabbhet och en tyngd och många skickliga spelare och det är en mentalitet som måste in ibland, att vi måste tänka att vi spelar boxplay även om det är fem mot fem.

Inget dåligt recept.

På söndag smäller det igen i Örebro. I sina bästa stunder och utan hjärnspöken är Växjö ett förtvivlat skickligt hockeylag, vilket de långa stunder visade upp ikväll.

Men hjärnspöket från Närke har knappast blivit mindre skräckinjagande nu.

 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten