SISTA DANSEN? Johan ”Mr Madhawk” Svensson tror att Mats Lusth får svårt att behålla jobbet som tränare om Malmö misslyckas i slutspelsserien.
Nyheter

Inför Malmös stora ödesmatch: ”Hans jobb hänger på en skör tråd”

ANNONS

Inför säsongen var man självutnämnd storfavorit till att vinna Hockeyallsvenskan och ta steget upp i SHL. Nu ser Malmö Redhawks säsong ut att ta slut redan i kvalspelet. Det får den profilstarke bloggaren Johan ”Mr. Madhawk” Svensson att förespråka förändringar. Inte minst på ledarsidan.
– Hans jobb hänger på en skör tråd, säger Svensson till hockeysverige.se om chefstränaren Mats Lusth framtid i klubben.

Malmö valde att inför säsongen gå ut med att målsättningen den här säsongen var att ta laget upp i SHL. Nu är det inte på något sätt klart om man kommer att klara den bedriften eller inte, men jumboplaceringen i slutspelsserien med endast två matcher kvar att spela gör att vägen till ett avancemang ser extremt snårig ut.

En som har följt Malmö på nära håll under många år och inte minst den här säsongen är bloggaren Johan Svensson, mest känd under pseudonymen ”Mr Madhawk”. Hockeysverige.se fick en pratstund med honom under hans bilresa upp mot kvällens match mellan Karlskoga och Malmö.
– Malmö började som bäst. Sedan dippade man lite, men efter det hittade man något i november och december. Då trodde man att ”wow, nu är det på gång”. När man sedan slog Karlskrona just före nyårsafton ledde man serien med sju poäng, då tänkte man ”Ja, ja, nu kan man ta några vinster i januari och sedan kan dom börja träna för att vara som bäst i Hockeyallsvenska finalen.
– Sedan har någonting hänt i januari, februari och mars där laget har varit som sämst, vilket man inte ska vara.

Vad tror du hände med laget när man kom in i januari?
– Jag tror att det har laborerats för mycket med allt möjligt. Exempelvis så har målvaktsfrågan varit på tal under hela säsongen. Man började pilla med tränarna i februari och backsidan har man laborerat med hela hösten. Där har det aldrig funnits någon trygghet.
– Sedan började man pilla med anfallssidan också när man tog in Yanick Lehoux, Eric Himelfarb, Fabian Brunnström och Christoffer Forsberg. Till det fick man skadan på Joey Tenute.
– Det har inte funnits trygghet i en enda lagdel egentligen. Förra säsongen visste man att man hade Daniel Viksten, Joey Tenute och Björn Svensson som en ledande kedja. Dessutom hade man Johan Björk och Jens Olsson som ett stabilt första backpar, men man har inte haft någonting sådant den här säsongen.

Man talar ofta om att omsättningar i spelartruppen inte ska påverka spelarna eftersom man är professionella, hur ser du på det när det gäller Malmö den här säsongen?
– Det har påverkat. Inte då bara gruppdynamiken utan även för att man fått ändra spelsystemet lite. Man har fått anpassa det lite till spelarna man har värvat i stället för att man värvat spelare som passar spelsystemet.
– Tar du en spelare som Lehoux så är inte han alls anpassad för det här hårda jobbet och att ligga som en igel i ögat på motståndarna i byte efter byte. Han saktar snarare ned en hel kedja och det är därför som han är bortplockad.


DEPPIGT. Målvakten Niko Hovinen misströstar efter förlusten mot Björklöven senast.
Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg 

”MALMÖ HAR ALDRIG FUNGERAT UNDER DEN SORTENS PRESS”

Inför säsongen var Malmö, som sagt var, tydliga med att det var SHL som gällde och ingenting annat. Den här pressen klubben satte på spelarna och sig själva som organisation är något som Johan Svensson tycker var onödig.
– Jag sa redan tidigt att det var helt onödigt. Det fanns ingen anledning att gå ut och säga det över huvud taget. Egentligen fattar jag inte varför man gjorde det. Visst, man kan ta på sig ett favoritskap, men man behöver inte säga att vi ska vinna serien och Hockeyallsvenska finalen i tre raka.
– Det fanns ingen anledning att dra på som man gjorde eftersom Malmö historiskt sett aldrig egentligen har fungerat under en den sortens press.
– Jag tyckte då och jag tycker fortfarande att det var onödigt för är det någon liga man ska ha respekt för så är det Hockeyallsvenskan där lagen verkligen kör.

Huvudcoach för Malmö är backikonen Mats Lusth. Johan Svensson har mycket svårt att se honom fortsätta tränarjobbet i klubben om man missar direktkvalet till SHL.
– Hans jobb hänger på en skör tråd. Jag menar att man antagligen misslyckas med det man ska. Man skulle vara topp två och man skulle ta sig till SHL. Var ska han hitta energin för att fortsätta efter det här? Det vet inte jag riktigt.
– Det som talar för att Lusth skulle vara kvar är att han är en ikon i klubben och att Malmö vill ha någon form av kontinuitet. Det är det enda som talar för att Lusth ska få fortsätta. Annars är det ganska naturligt att det blir ett tränarbyte.

Nu har Malmö fortfarande chansen att ta sig till topp tre, hur ser du på den möjligheten?
– Till att börja med måste man vinna sina två matcher som återstår. Bara det känner jag är jättesvårt i dagens läge där spelarna verkar vara totalt mentalt nere. Mattias Persson var ju näst intill gråtfärdig när jag intervjuade honom efter matchen mot Björklöven.
– Nu har Malmö egentligen bara allt att vinna. Det kanske gör att dom släpper loss och verkligen bara kör mot Karlskoga och Mora, men inte ens det kanske räcker. Det måste dessutom bli förluster för Björklöven och Vita Hästen.

Om nu Malmö tar sig vidare så väntar Leksand, hur ser du på ett sådant möte?
– Möter man något lag så blir det Leksand. Det är naturligtvis det tuffaste motståndet eftersom dom näst sist i SHL medan Modo kom sist.
– Klart att Leksand har allt och förlora i en sådan matchserie. Malmö är ändå Malmö och om nu Leksand skulle ställas mot Malmö skulle man nog ha en ganska stor respekt. Ett Malmö som har allt att vinna. I en sådan matchserie tror jag ändå att möjligheten finns, låt oss säga 30-70 eller något åt det hållet.

Är det fiasko om Malmö inte tar sig till direktkvalet till SHL?
– Tar man sig inte till direktkvalet är det absolut ett fiasko. Klarar man sedan inte direktkvalet är det ett misslyckande av stora mått. Det stora misslyckandet ligger egentligen i att man inte tog sig till topp två.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL