Pelle Hånberg.
Västerås IK

Karlskrona är säkra på sin sak: ”Vi är redo för SHL”

ANNONS

I fjol tog han upp Vita Hästen i Hockeyallsvenskan bara för att tvingas lämna klubben. Nu blev Per Hånbergs olycka i Norrköping i stället Karlskrona HK:s lycka. I kväll kan han föra upp laget i SHL.
– Vi är redo för att spela i SHL, säger Hånberg bestämt till hockeysverige.se.

Blir Karlskrona klara för SHL den i kväll eller blir det så att Västerås vinner kvällens match och tar matchserien till en femte och avgörande match i ABB Arena? Det går inte att säga annat än att den här tiden på säsongen är härlig sätt med hockeyögon med alla kval där frågetecken som rätas ut till utropstecken.

Det som är lite extra spännande med den allsvenska finalen är att det är två – på den här nivån – ganska orutinerade tränare som gör upp om vilket lag som tar sig till SHL. I Västerås heter huvudtränaren Martin Filander och i Karlskrona Per Hånberg. Hockeysverige.se fick en lång pratstund med just Hånberg igår kväll och började med att be honom sammanfatta matchserien så här långt.
– Jag tycker att det spelas både bra och rolig hockey. Det är spännande, tajt, jämt och inget lag som drar iväg målmässigt. Matcherna innehåller det mesta och jag tror att publiken är nöjd med vad man får för entrébiljetten. Det verkar så i alla fall.

Med facit i hand, kan du rent av se en fördel för Karlskrona att Västerås vann den första matchen?
– Det där är alltid svårt att svara på. Vi visste om att ska vi gå till SHL måste vi vinna åtminstone en match på bortaplan. Om det sedan är den första, tredje eller femte var inget som vi lade fokus på.
– Det hade inte varit fel att vinna första borta heller eftersom det hade satt sakerna väldigt på sin spets. Jag har faktiskt inte funderat så mycket på det där utan det är mer att man får ta resultaten som blir och se möjligheterna i dom till nästa match hela tiden. Vi är där vi är och just nu är vi väldigt glada för det.

Vad skiljer Västerås och Karlskrona åt som lag som du ser det?
– Det skiljer på det sättet att det 50 olika individer som har olika kvalitéer, spetskompetenser och saker dom bidrar med. Klart att lagen skiljer sig åt i och med att man har olika spelartyper med olika mentaliteter.
– Som helhet kan jag tycka att vi har haft ganska jämt med prestationer under hela säsongen. Vi har inte haft, vilket jag är väldigt glad för, någon dipp på längre perioder. En gång har vi förlorat tre matcher på raken och några gånger två matcher, men längre är det inte. Jag är tacksam för Miro Zalars jobb som har gjort att spelarna orkar spela på en hög nivå under hela matcherna varje kväll.
– Västerås hade en tuffare start, men har under säsongen byggt upp ett lag där man har bytt ut lite spelare och tagit in lite nytt. Man har fått ordning på grejerna och nu tycker jag att det är två jämna lag.
– I första matchen tycker jag naturligtvis att Västerås hade ett spelövertag på hemmaplan. Sedan lyckades vi vinna på hemmaplan och efter det på bortaplan, vilket var en rysare naturligtvis.

”VI VALDE ATT SATSA PÅ UNGA MÄNNISKOR”

Miro Zalar.

Tidigare stavhopparen Miro Zalar har en viktig roll i Karlskrona ledarstab där han är den som ansvarar för fysträningen.
– En viktig del för en hockeyspelare är den fysiska träningen. Där fyller Miro en funktion på det området. Vi litar helt på honom och han ansvaret helt för den biten. Han är också heltidsanställd och det tycker jag var väl investerade pengar från föreningen.
– Killarna får hela tiden ett kvitto på var man står. Det är en sak att gå och träna, men det är en helt annan sak att träna rätt. Där är Miro jätteduktig. Det finns många bra fystränare i Sverige och vi har en av dom. 
– Samtidigt har vi ett ofantligt förmånligt upplägg där vi tränar fys varje förmiddag i en väldigt bra lokal som Miro förvaltar. Jag uppskattar Miro våldsamt mycket. Han är jätteduktig och jag är tacksam att han finns här. Han har en jättestor del i det här. 

Karlskrona är inte en trupp som bygger på en massa spelare med stjärnstatus. I stället pratar man om karaktärerna i gruppen. Karaktärer som Karlskrona noga handplockat för att få en stark grupp i första hand.
– Det var ju så att jag, Stefan (Bengtzén) och Tobbe (Karlsson) satte oss ner för något år sedan och pratade om vilken identitet ville vi ha i Karlskrona och vilken typ av hockey ska vi spela. Förra säsongen hade man en begränsad ekonomi och väldigt lite resurser att röra sig med. Det blev en ganska jobbig period förra säsongen vilket satte sina spår. Man kunde inte värva dom spelarna man behövde för att spela en skridskostark och fartfylld ishockey. Vår hockey bygger ju på fart och att man ska orka mycket. Det var där vi letade spelare till den här säsongen.
– Nu var det ett antal spelare klara när jag kom, men samtidigt är det viktigt att ha en mix av spelare där det även finns ”prospects” som man ser en framtid i och man hoppas på ska utvecklas som exempelvis Jesper Jensen, Pär Lindholm gjorde säsongen innan den här. När dom försvinner ska det alltid finnas nya spelare som ta platser i sina karriärer.
– Vi valde att satsa på unga människor som hade en ambition, ett driv och som vi såg skulle platsa i den identiteten som Karlskrona vill ha. Vi har naturligtvis en del grovarbetare som jobbar stenhårt och är oerhört jobbiga att möta. Vi har också finurliga spelare som kan göra det här extra.

Ni har chans att gå upp i SHL, men är laget verkligen redo för det?
– Vad ska jag svara på det? Jag fick en förfrågan i januari av styrelsen. Det var så att vi hade ett antal partners som ville gå in och stötta föreningen för att förstärka det här laget inför transferfönstret som stängde. Mitt spontana svar kom blixtsnabbt ”Nej tack, jag vill inte ha några spelare ytterligare”. Jag tror på det här laget och jag ser en positiv utvecklingskurva på det.
– Det här laget är fortfarande i startblocken och spelarna är under en fantastiks utveckling, många av dom i alla fall. Dom här spelarna kommer att nå ännu högre höjder i sina hockeykarriärer oavsett om man spelar i Karlskrona eller andra lag. Det där vet man aldrig, men det här laget har en klar utvecklingspotential som bara har börjat.

Men är ni redo?
– Mitt svar på din fråga är att jag tror att laget är redo för SHL. Samtidigt är det svårt träningsmässigt för allsvenska lag att vara redo för SHL. Man gör vad man kan sportsligt, på kansliet och sådana saker, men man kan inte anställa mer folk om man inte har pengar. Kommer man till SHL får man ändå medel så att man utveckla organisationen. Här har jag fullt förtroende för Rolf (Lindberg) som är vår klubbchef, Tobias (Carlsson) och dom som jobbar med dom frågorna. Det är inga frågor som jag behöver lägga mig i.
– Sportsligt, i varje lag i alla serier i hela Sverige varje säsong kommer det nya spelare och spelare lämnar. Så kommer det säker vara i Karlskrona med. Skulle vi då hamna i SHL, ja, då blir det en häftig utmaning och då får man se över spelartruppen.
– Nu blev det ett lång utläggning på din fråga, men mitt svar är att vi är redo för att spela i SHL, men det är klart att truppen måste förstärkas och bli bredare om man ska spela i SHL. Det är inget konstigt med.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL