Linus Persson
SHL

I kväll ska ”Brynäsdödaren” skjuta Färjestad till kvartsfinal: ”Är de här matcherna man vill spela”

ANNONS

För två år sedan hittade han sitt livs form i slutspelet och bar Luleå till SM-final. Nu har Linus Persson återigen hittat storformen, och med fem mål på tre matcher mot Brynäs kan han mycket väl skjuta Färjestad till kvartsfinal i kväll.
– Jag spelar med två bra spelare, så står jag bara på rätt plats kommer lägena till slut, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linus Persson har, om man räknar samman både grundserien och de två inledande play in-matcherna, gjort elva mål för Färjestad under säsongen. Fem av dem har kommit de senaste 17 dagarna – på tre matcher mot Brynäs.

29-åringen från Hagfors har, precis som fallet var för två säsonger sedan i Luleåtröjan, toppat formen till de stora matcherna. Då sköt han åtta mål i slutspelet, och bar Luleå till SM-finalen mot Skellefteå, efter att ”bara” ha gjort nio mål i grundserien. Den här säsongen blev det åtta mål under SHL-säsongen, och redan nu har han hunnit göra tre mål på två matcher i play in-serien mot Brynäs. Linus Persson har tagit rollen som slutspelsexpert, och Brynäsdödare.
– Det är svårt att svara på varför det gått så bra mot just Brynäs för mig… Ska jag vara ärlig känns det mer som en slump än något annat. Något bättre svar har jag inte, säger Persson med ett skratt till hockeysverige.se, direkt efter att Anssi Salmela skjutit Färjestad till seger.

Det är framför allt tre Färjestadsspelare som får journalisternas uppmärksamhet efter 3-2-vinsten. Det är segerskytten Anssi Salmela, den storspelande målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel, och förstås Persson själv. Men uppmärksamheten är ingenting han direkt njuter av.
– Efter en sån här seger som i kväll (Läs: Igår) så tycker jag hela laget förtjänar uppmärksamhet, inte bara vi som gör målen. Alla bidrar precis lika mycket en sån här kväll, för när det är slutspel måste alla leverera. Gör vi det så vet vi att vi är svårslagna, säger den timide värmlänningen, innan han ändå tillägger:
– Men visst är det kul att jag också kan vara med och bidra framåt. Alla lyfter sig av att få sätta dit en puck ibland, så det är bara att hoppas att det kan hålla i sig.

Men det känns ändå som att du lyfter dig, ju viktigare matcherna är.
– Jo, men det är ju dom här matcherna man vill spela. Ju längre in på säsongen man kommer, desto viktigare och roligare blir det. Så är det ju. Och jag tror att det är styrkan i Färjestad i år också, att vi har många matchvinnare som trivs när det hettar till lite.
– Sen ska man komma ihåg att jag spelar med två väldigt bra spelare också. Står jag bara på rätt ställe kommer lägena till slut.

Linus Persson centrar numera den fruktade förstakedjan med Färjestads stora offensiva stjärnor, Toni Rajala och Milan Gulaš. Och det är en roll han trivs med.
– Det är två grymt bra spelare. För min del känns det som att jag bara ska försöka hänga på dom, för då får man ett läge till slut. Dom har en otroligt hög fart och det känns som att dom kan skapa målchanser i varje byte, om dom vill.
– Milan har ju en puck i ribban, och Toni har ett skott i stolpen. Så vi har ju bud på fler mål den här matchen.

persson

Linus Persson har tagit kommandot för Färjestad.

Linus Persson sköt 1-0-målet i det som var Färjestads viktigaste match på mycket länge. En förlust hade inneburit att stormakten missat kvartsfinal för första gången sedan 1994.  Efter kvartsfinalmissen 1994 har man varit i hisnande elva finaler, men Färjestads framgångsrika historia är ingenting som påverkat laget.
– Nej, det känns inte så. Jag hade inte en enda tanke på det inför den här matchen. Jag tycker snarare det var Brynäs som hade all press på sig. Dom skulle bara komma hit och hämta hem den här matchen, och gå vidare till kvarten.
– Det kändes som att folk redan hade räknat ut oss, så jag kände mig väldigt avslappnad faktiskt. Jag såg bara möjligheterna att förstöra för dom, och ge oss själva chansen att få spela på hemmaplan minst en gång till den här säsongen.

Och det är just det man får göra i kväll. Efter två raka förläningsrysare ska serien mellan klassikerlagen Brynäs och Färjestad avgöras, och ”Brynäsdödaren” Linus Persson vet vad som krävs för att man ska gå segrande ur striden.
– Jag tycker vi har chanser att avgöra mycket tidigare än i förlängningen i kväll. Vi behöver bli lite effektivare, jämfört med vad vi varit de två inledande matcherna. Vi har haft möjligheter att stänga båda matcherna, men inte lyckats. Det måste upp ett snäpp.

Men känner ni att ni ändå har ett mentalt övertag på dom nu?
– Det är två jämna lag, och båda matcherna har gått till övertid. Så jag vet inte om man kan säga att vi har ett mentalt övertag på dom, heller. Men jag hoppas verkligen vi gör en bra match hemma, och att vi har de där små marginalerna med oss igen. För jag kan nästan garantera att det kommer bli en jämn match.

Pucken släpps klockan 18:30 i Löfbergs Arena. Det ger knappast några större odds på att matchhjälten i kväll kommer vara en 29-åring från Hagfors…

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL