Kristofer Ottosson.
SHL

Experten positiv till Play In: ”Bra att säsongen förlängs”

ANNONS

Play In-formatet har diskuterats flitigt i media de senaste veckorna. En som ställer sig positiv till det är Radiosportens expert Kristofer Ottosson.
– Det är bra att säsongen förlängs och att det går att göra så mycket spänning som möjligt, samt att lagen får spela längre, säger Ottosson till hockeysverige.se.

I eftermiddag drar det så kallade Play In igång med matcher mellan Färjestad och Brynäs och Luleå och Djurgården. Men hur hett är Play In och är det rätt att det lag som slutar tia i SHL har möjligheten att vinna SM-guld?

Hockeysverige.se ringde upp Radiosportens Kristofer Ottosson för att bland annat få hans syn på den frågan.
– Jag tänker nog att det är ganska avlägset att det lag som slutar tia i SHL kommer att vinna SM-guld. Det ska mycket till för att lag tio till sju ska ha möjligheten att gå hela vägen. Man ska komma ihåg att det är en väldigt lång väg till att vinna SM-guld.
– Däremot är det bra att säsongen förlängs och att det går att göra så mycket spänning som möjligt, samt att lagen får spela längre. Det tycker jag är en positiv sak.

Vilka fördelar, förutom kanske främst det ekonomiska, ser du i att lag som gjort en halvknackig säsong och kommer nia eller tia i SHL får förlänga sin säsong ytterligare?
– Av egen erfarenhet så vet jag att när säsongen tar slut så avslutas dom flesta lags verksamheter. Alltså man har ingen mer gemensam träning. Det är svårt att motivera sig och man kanske har ett litet brejk på några veckor. Sedan börjar man träna gemensamt igen.
– För att skjuta det på framtiden och förkorta sommarträningen är det skönt att få spela så lång tid som möjligt. Att spela viktiga matcher är också den bästa träningen och utbildningen. Kan man göra det så långt som möjligt under mars och april så tycker jag att det är bra.

Hur minns du tillbaka på förra säsongens Play In?
– Där tog sig Linköping hela vägen till semifinal från Play In i alla fall. Möjligheten finns för dom här lagen, men att se en vinnare där är för mig väldigt långsökt. Jag ser det mera som att skapa spänning kring flera platser i serien.

Har vi det optimala SM-slutspelet i dag eller hur skulle du vilja att det såg ut?
– Jag tycker att det är helt okej som det är just nu. Det har varit väldigt länge att det är dom åtta första lagen som går till slutspel. Sedan har det varit ett litet ingenmansland.
– Om det som är i dag är idealiskt vet jag inte och jag skulle vilja ge Play In lite mer tid innan jag svarar på den frågan. Nu vet vi dessutom inte hur SM-slutspelet och Play In kommer att se ut kommande säsong.

Är svensk elithockey rätt ute när vi pratar i termer som att hallstorlek och antalet sittplatser är en viktigare ingrediens än det sportsliga då det gäller att få vara med och spela i SHL?
– Nja. Det sportsliga ska ligga till grund, tycker jag i alla fall, för att spela i SHL och ha en bra verksamhet som innebär att du kan avancera i seriesystemet. Den möjligheten kan vi aldrig ta bort från svensk ishockey.
– Däremot, för att om möjligt hjälpa klubbar att ha ordning på sin ekonomi på sikt, kan jag gissa att dom här styrmedlen kommer upp med hallar och så vidare, för att se till att det finns utrymme för publik så att klubbarna går runt ekonomiskt. Tanken förstår jag i alla fall.

Man talar ofta om att ligan och lagen i SHL måste kunna konkurrera med andra ligor och lag i Europa. Tror du vi stirrar oss lite för blinda på det här i stället för att värna och utveckla den produkt vi redan har?
– Det är så att pengarna styr väldigt, väldigt mycket. Som i dom flesta branscher går arbetstagarna dit det är bäst betalt. Det här gäller även ishockeyn.
– Jag tror att det är svårt i dagsläget för SHL att konkurrera med topplönerna och många övriga löner i KHL och även i tyska och schweiziska ligan. Det gäller att hitta en annan väg för att ha en bra produkt. Nu tycker jag att produkten SHL är bra och svensk hockey står sig helt okej jämfört med övriga Europa. Det såg vi om inte annat i Europa Leauge som spelades parallellt med SHL.
– Det är ett långsiktigt arbete att utveckla spelare och man kanske inte i första hand ska ha ambitionen att konkurrera med KHL.

Hur ser du på de ekonomiska kraven som SHL ställer på klubbarna?
– Det fyller väl också sitt syfte så att inte klubbar ska kunna hamna i dom här situationerna som en del gjort senaste åren. Då menar jag både i SHL och seriesystemen längre ner. Det här slår tillbaka på folk som jobbar inom föreningarna. Man får banta ner antalet spelare och personal som jobbar runt klubben, så syftet tycker jag är gott då det gäller att undvika den typen av incidenter.

Vilka två lag tar sig vidare till SM-slutspelet?
– Jag har tippat att Luleå och Brynäs går vidare. Luleå baserar jag på att jag tror att Djurgården känner sig nöjda med att stanna kvar i SHL. Det kan bli svårt att ladda om, vilket kan tala till Luleås fördel. Jag tror också Luleå har lite högre ambitioner.
– Brynäs tror jag kan få en liten kick av att nu ha klarat sig kvar. Jag vet att man hade högre ambitioner. Nu får man ytterligare en chans och det tror jag kan ge Brynäs lite mer energi. Jag tycker att Färjestad är lite ojämna och jag vet inte om dom är lika hungriga längre när det är slutspel. Därför varnar jag lite extra för Brynäs.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL