MAN-MOT-MAN. Hockeysverige.se ställer Patrik Sylvegård och Anders ”Masken” Carlsson mot väggen inför skånederbyt.
Rögle BK

Ett skånederby med höga insatser: ”Går vi inte till SHL betyder det att vi får skära ner”

ANNONS

Ett skånederby med höga insatser. Ja, när slutspelsserien inleds i kväll är det mycket som står på spel för både Malmö och Rögle. Efter att ha missat chansen att spela till sig en SHL-plats via den allsvenska finalen måste lagen gå den långa vägen om man ska spela i högsta ligan nästa säsong.
– Om vi inte går till SHL skulle väl det betyda för Redhawks att vi får skära ner på vissa saker, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till hockeysverige.se.

Om några timmar är vi igång med kvalet till en kvalplats till SHL. Alltså den kvalserie som ska ta tre lag till matchserier i bäst av sju mot Leksand, Modo och förloraren mellan Västerås och Karlskrona.

Slutspelsserien, som är kvalets officiella namn, inleds med en riktig godbit då Malmö tar emot Rögle på hemmaplan i säsongens sista skånederby. Hockeysverige.se skickade ut fem frågor till Malmös och Rögles sportchefer, Patrik Sylvegård och Anders ”Masken” Carlsson inför nedsläpp.

Vad talar för att era respektive lag tar sig till kvalet upp till SHL?
Sylvegård:
– Att vi är ett bra hockeylag. Det talar väl för oss, skrattar Sylvegård innan han fortsätter utveckla sina tankar kring det:
– Klart att det är en besvikelse att vi inte är topp två och jag tycker att vi är tillräckligt bra för att vara där, men nu har vi misslyckats med det. Vi har ändå många bra spelare som har varit med tidigare och vunnit vilket talar för Malmö.

Carlsson:
– Jag tror att vi har för vana att spela bra på vårarna. Samtidigt har vi bra kvalserieerfarenheter. Vi har också spelare som gillar att spela när det blir kval och det sammantaget gör att det talar för oss.
– När det gäller erfarenheten som jag talar om handlar det om klubben i allmänhet. Man har varit med och spelat i väldigt många kvalserier så man vet vad som gäller. Det är en viktig erfarenhet som man tar med sig, men det är fler lag än oss som varit med mycket i kvalserierna. Men, som sagt var, Rögle har för vana att vara starka på våren vilket också är en styrka då man går in i det här.

Varför lyckades ni inte att ta en plats i den Hockeyallsvenska finalen?
Sylvegård:
– Vi var inte vunnit tillräckligt många matcher helt enkelt. År 2015 tycker jag inte att vi har spelat tillräckligt bra. Vi ledde serien med åtta eller nio poäng ett tag och slarvade bort det. Tabellen ljuger aldrig och det är två lag som varit bättre än oss.

Carlsson:
– Vi vann för få matcher. Vårt mål var att vi skulle kunna vara med och slåss om att kunna ta oss till SHL och det är vi fortfarande. Vi hamnade i serien där det var realistiskt att vi skulle hamna. Vi var inte tippade att hamna bland dom två första utan femma eller sexa i tabellen.
– Förra säsongen slutade vi åtta och höll på att ta oss upp. Nu slutade vi fyra, så jag tycker att vi har tagit steg sakta men säkert framåt. 

Vad skulle det betyda för din klubb att missa en kvalplats till SHL och vidare då en plats i SHL kommande säsong?
Sylvegård:
– Skulle vi komma bland dom tre sista lagen i det här kvalet så hade det varit ett underbetyg så det sjunger om det. Om vi inte går till SHL skulle väl det betyda för Redhawks att vi får skära ner på vissa saker, men samtidigt beror det på hur näringslivet tar emot det. Trots allt är det dom som subventionerar och sponsrar verksamheten.
– Går vi inte upp tror jag att det kommer att bli förändringar i Malmö Redhawks, men självklart kommer vi överleva. Det är inte så att klubben dör om vi inte går upp.

Carlsson:
– För alla klubbar skulle det vara ett bakslag. Man satsar alltid på att vinna och i Hockeyallsvenskan att gå upp. Klart att det är tufft för alla klubbar som inte gör det, men det är bara att gilla läget. Sedan handlar det om att fortsätta jobba hårt och intensivt med det vi håller på med. Då kommer det bli ett bra resultat till slut.

Skånederby i kväll, hur ser ni på era respektive motståndares verksamhet?
Sylvegård:
– Jag har en jättestor respekt för Rögle. Det är ett bra hockeylag som också har värvat in många utlänningar. Dessutom har man många bra unga friska människor i laget precis som vi. Sedan är derbyna alltid derbyn. Det blir nästan alltid på något sätt spännande och det är sällan som det sticker iväg i några matcher.
– Rögle brukar alltid vara bra när det drar ihop sig så dom har också stora chanser att gå hela vägen.

Carlsson:
– Malmö har ett fantastiskt bra lag. Egentligen tycker jag att man är seriens bästa lag. Man ledde serien stort ett tag, men sedan har man haft lite otur då man fått en del skador på vissa spelare.
– Som helhet är det SHL-klass på Malmö. Man har arenan och förutsättningarna för det. Det ska bli en väldigt kul match med derbykaraktär. Det här är en väldigt stor match här nere och det ska bli väldigt roligt att få åka till Malmö.

Vem i ditt lag skulle du inte vilja vara utan nu då kvalserien drar igång?
Sylvegård:
– Det är många spelare, men ska jag välja ut någon så tror jag att det får bli målvakten Niko Hovinen. Han har sett stabil, lugn och sansad ut. Niko tror jag kommer att bli en viktig pjäs för oss första fem matcherna.

Carlsson:
– Det är som att sätta en prislapp på den spelaren huvud så den frågan kommer jag inte att svara på, avslutar ”Masken” med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga