Veckans Lag …
Skellefteå AIK

Veckans Lag #22

ANNONS

Vi går in i SHL:s sista vecka, och firar det genom att ta ut Veckans Lag för 22:a gången under säsongen. Vi bjuder bland annat på ett par starka finnar, en ny poängkung, och en oväntat målfarlig back.

Gustaf Wesslau, HV71 (3)
HV71 har de senaste åren haft problem med just målvaktsfrågan i slutspelet. Ända sedan Stefan Livs dagar i klubben har man sökt en målvakt som kan bära dem långt i slutspelet, och känslan är att Wesslau nu kan bli den målvakten. Räddade 83 av 85 skott under veckan som gick, och har kanske toppat formen lagom till slutspelet?

Jere Karalahti, HV71 (2)
Han är en av SHL:s största profiler, och vi kan nog räkna honom till en av seriens främsta spelare också. Veckan som gick nitade han dit ett mål, och låg bakom tre till. Bar ett skadeskjutet HV, och hade till och med ett ”C” på bröstet.

Jonas Junland, Linköping (4)
Linköping känns just i detta nu som den kanske främsta utmanaren till Skellefteå, i kampen om SM-guldet. En stor anledning till det är Jonas Junland, som nu är tillbaka och håller Tre Kronor-klass. Tillsammans med Daniel Rahimi kan Junland bilda ett backpar i VM senare i vår. Noterade 2+1 i veckan.

Derek Ryan, Örebro
Jeff Taffe har stormat mot en poängligatitel, men nu har i stället Örebros Derek Ryan ena handen på titeln. Under veckan som gick var han på nytt stark, och spelade fram till ett mål utöver de två han sköt själv. Står på fenomenala 14+43 för succélaget Örebro, och tillsammans med Marko Anttila bildar han ett glödhett radarpar.

Janne Pesonen, Skellefteå (3)
Vad ska man säga om den finske målmaskinen? Janne Pesonen har blivit en total jackpot för Skellefteå, och sköt tre nya mål den gångna veckan. På 18 matcher för Skellefteå har Pesonen gjort 15 mål. Det kallar jag supersuccé.

Ryan Lasch, Frölunda (2)
Precis som Skellefteå gjorde med Pesonen, hittade Frölunda rätt med Ryan Lasch. Att han höll i SHL visste vi ju om, men att han skulle leverera så här bra med poäng får ses som en överraskning. Står på fenomenala 6+7 efter tio matcher i Frölunda.

Veckans


…#21
Peter Forsberg. Denna ikon i den svenska idrottshistorien. Mannen som vunnit Stanley Cup, VM och OS två gånger om, men som saknar ett SM-guld. I torsdags hyllades i alla fall Peter den store av den klubb, och av de fans, han var så nära att vinna det där SM-guldet med. Det var mäktigt. Det var välförtjänt. Pete Forsberg, en levande legend.

…Avgörande I Skellefteå säkrade seriesegern för tredje året i rad, och är superfavoriter att vinna sitt tredje raka SM-guld. Man är en maskin som bara går, och går, och går. Hans Wallson, Bert Robertsson och Stefan Klockare gör ett fortsatt superjobb med mästarna.

…Avgörande II Marcus Sörensen, vem annars, var den som definitivt säkrade Djurgårdens SHL-plats för kommande säsong. Med ett tjusigt solomål sänkte han Leksand, och i morgon kväll får Djurgården chansen att säkra också niondeplatsen.

…Avgörande III Om det var signifikativt att Marcus Sörensen säkrade Djurgårdens kontrakt, var det också signifikativt att Ponthus Westerholm säkrade Brynäs. Ponthus, och brodern Pathrik, var ordentligt ute i kylan under Tommy Jonssons ledning, men har vaknat till ordentligt sedan Bulan tog över rodret i Brynäs. Det avgörande målet var bara ytterligare ett tecken på tvillingparets uppvaknande.

…Leksand Det har varit en ganska omtumlande säsong i Leksand, med ny VD, ny sportchef, ny assisterande tränare, och nu ny huvudtränare. I dagarna hände det som egentligen inte skulle ske förrän efter säsongen, när Sjur Robert Nilsen klev in som huvudansvarig i stället för Andreas Appelgren. Nu ska han rädda kvar klubben i SHL.

 …SLAGSMÅL Luleå och Djurgården kan mycket väl få mötas i ett stekhet Play-In. Efter Johan Forsberg-incidenten och Mikael Ahlén-incidenten tidigare under säsongen borgar det för en elektrisk serie. Just Ahlén ville hetta upp det ytterligare genom att slåss med Luleås Jonathan Granström. Men när de kastat handskarna och gjort sig redo för slagsmål, kom en domare emellan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL