Johan Motin.
SHL

Örebros succéback hyllar Tornberg efter lyftet: ”Han är väldigt driven”

ANNONS

Det har varit en lång, och inte helt smärtfri, resa dit. Men nu har den forne supertalangen Johan Motin blommat ut till att bli en nyckelspelare i succélaget Örebro. Nyckelfaktorn har varit en god kemi med backkollegan Viktor Ekbom och assisterande tränaren Johan Tornberg.
– Förtroendet vi har fått har lyft oss jättemycket, säger Motin till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Johan Motin har haft en ganska lång resa till att bli den nyckelspelare han är för Örebro idag. Redan som 17-åring slog han igenom i Färjestad, och efter ett par tuffa år i Nordamerika vände han tillbaka till Sverige i november 2011. Då blev Timrå ny klubbadress.

Nu gör Johan Motin sin tredje säsong i Örebro, och trots att det känns som att han varit med precis hur länge som helst är han bara 25 år. Och efter det stora genombrottet som tonåring har han fått ett nytt i Örebro. Sanny Lindström skrev tidigare i veckan en text på sin blogg på Expressen, där han förklarade att Motin tillsammans med Viktor Ekbom utgör hela SHL:s mest underskattade backpar.

Ishockey, SHL, FŠrjestad - …rebro

Foto: Bildbyrån.

Förklaringen? En fin kemi mellan Motin och Ekbom – och Örebros nya assisterande tränare, den välmeriterade backen Johan Tornberg.
– Det har verkligen funkat bra mellan mig, Viktor och Johan. Jag och Viktor pratade redan förra säsongen om att vi trodde vi skulle passa väldigt bra ihop, men vi fick inte chansen att spela ihop så ofta då, säger Johan Motin till hockeysverige.se och fortsätter:
– I år har vi fått det, och har fått mycket speltid av Kenta och Tornberg också, Det har lyft oss väldigt mycket.

Hur mycket har Johan Tornbergs intåg betytt för er?
– Mycket. Han är en väldigt driven ledare, som är intresserad av att lära sig nya saker och verkligen försöka utveckla laget hela tiden. Han är oerhört duktig på detaljnivå, och hjälper oss att bli bättre.

Viktor Ekbom

Viktor Ekbom tar hand om Marcus Sörensen.

Precis som Johan Motin har hans backkollega Viktor Ekbom haft en något snårig resa till där han är idag. Ekbom slog också han igenom tidigt och fick chansen att spela junior-VM, innan några år med lite mer anonym tillvaro följde.
– Vi kompletterar varandra väldigt bra, jag och Viktor. Ingen av oss är väl någon stjärna, varken offensivt eller defensivt, men vi hjälper varandra och har en jäkla bra inställning också.

Motin fick SHL-debutera redan som 17-åring i Färjestad, och många trodde nog att backtalangen nu skulle vara en firad stjärna i Nordamerika. Men när han som 20-åring tog klivet över till Nordamerika, för att försöka slå sig in i Edmonton Oilers, ställdes han inför en något obehaglig överraskning.
– När jag fick börja spela i AHL med Springfield blev jag väldigt förvånad när jag upptäckte att alla, mer eller mindre, spelade för sig själva. Jag har ju blivit upplärd till att alltid se till lagets bästa, och lite grann rätta mig in i ledet, men så var det inte där. Där handlade det om att visa upp sig själv, för att bli uppkallad till NHL. Det blev en väldigt svår omställning för mig.
– Och nu i efterhand tänker jag att jag kanske borde varit mer förberedd på det.

Tror du att du hade haft större chans att etablera dig där borta om du haft den vetskapen när du åkte över?
– Det vet jag inte. Alltså, det handlade inte bara om inställningen och att jag hade fel mentalitet. Jag var helt enkelt inte tillräckligt bra då för att ta klivet upp till NHL. Så det är svårt att säga, faktiskt.

Motin står noterad för en NHL-match med Edmonton. Och värmlänningen har inte gett upp hoppet om att det kan bli fler.
– Självklart finns den drömmen kvar. Jag har som mål att utvecklas och bli bättre för varje säsong, och blir jag det så vet jag att chansen kommer finnas. Jag är ändå hyfsat ung fortfarande, så jag ska fortsätta göra det så bra jag kan här i Örebro. Sen får vi se efter det vilka möjligheter jag har då.

Säsongen 2010/2011 var skadefylld för Johan, och efter en lång frånvaro fick han också testa på det något mindre glamorösa livet som hockeyspelare i ”farmarligans farmarliga”, den ökända ECHL.
– Haha, ja…Vad ska man säga om det egentligen? Jag var skadad i två månader, och när jag kom tillbaka tyckte de att jag skulle åka till Stockton för att få mycket speltid och komma igång direkt, och…ja, det var ju fighter varje match och man märkte direkt att det var en väldigt speciell liga.
– Nu var jag där en väldigt kort tid (15 matcher), men det var inte direkt jätteroligt.

Det blev lite drygt två år i Nordamerika, innan flyttlasset gick hem till Sverige för spel med Timrå. Men trots att tiden på andra sidan Atlanten inte blev så framgångsrik som han hoppats, ser han ändå tillbaka på perioden som lyckad.
– Jag lärde mig jättemycket där borta. Jag ser det inte som något misslyckande att jag åkte hem, utan jag tyckte det kändes rätt då att åka över och testa om jag kunde slå mig in i NHL.

Känner du i efterhand att du tog rätt beslut?
– Det är klart man kan fundera kring det, men jag känner som sagt att jag lärde mig jättemycket och jag ville ge mig chansen att försöka ta en plats där borta.
– Jag kände också att det tog lite stopp under sista tiden i Färjestad. Jag behövde något nytt, och ville se något med nya ögon. Det spelade också in i mitt beslut.

Johan Motin

Jo, han är där under gallret.

Och nu har han alltså tagit en nyckelroll i succélaget Örebro.  Ett lag han själv var med och spelade upp i SHL för snart två år sedan. Men 25-åringen medger att det tagit längre tid än han trodde att ta det här klivet i utvecklingen.
– Det är klart att det är så. När jag slog igenom i Färjestad gick allt med mig, och jag kanske borde ha haft annat folk runtomkring mig då. Jag fick en väldigt begränsad roll och fick kanske inte det förtroendet som jag behövde då.
– Det blev att man åkte runt och bara försökte att inte göra misstag. Nu känner jag att jag vågar göra misstag och ändå ha ett starkt stöd bakom mig. Det gör väldigt mycket, och speciellt när man är så ung som jag var då.

Örebro går mot en succésäsong och ligger i skrivande stund femma i SHL-tabellen. Och ett lag som, inför säsongen, hade som mål att undvika kval börjar nu sikta högre.
– Nu är det topp sex som gäller, det finns egentligen inget annat. Inför säsongen hade vi nog tagit en sjundeplats om vi fått chansen, men när man är i det läget vi är nu så vore det tungt att missa topp-sex. Så de matcherna som kommer den här veckan är väldigt viktiga för oss.

Ni har seriens kanske främsta målvakt (Július Hudáček), och den kanske allra främsta förstakedja (Martin Johansson, Derek Ryan och Daniel Viksten), när alla är skadefria. Det kan man komma långt på.
– Ja, vi har verkligen många av de ingredienserna man behöver i ett lag för att gå långt. Men först och främst ska vi säkra en plats i slutspelet. När vi lyckats med det känns det faktiskt som att precis vad som helst kan hända.

Så det kan bli en lång hockeyvår i Örebro att vänta?
– Det vore väldigt, väldigt välkommet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL