Veckans Lag …
Veckans Lag

Veckans Lag #21

ANNONS

Ännu en vecka har passerat och slutspelet rycker allt närmare. Så även nedflyttningskvalet som varit centralpunkten för den mediala bevakningen av SHL på slutet. Precis som brukligt är kommer här en summering av det viktigaste som hänt den gångna veckan i en ny upplaga av Veckans Lag.

Målvakt:
Gustaf Wesslau, HV71 (2)
Hade det inte varit för Wesslau hade HV71 inte fått med sig sex poäng från matcherna mot Djurgården och Färjestad. I Karlstad var målvaktsveteranen smålänningarnas stora segervapen i en drabbning som FBK spelmässigt hade greppet om och mot Djurgården var han den som höll kvar Jönköpingslaget i matchen tills dess att de fick ledningen. En nolla och 95,3 i räddningsprocent på tre matcher är starka siffror och kanske börjar 30-åringen närma sig slutspelsformen.

Backar:
Daniel Rahimi, Linköping
Sköt sina två första mål för säsongen borta mot HV71, men var framförallt dominant i defensiven veckan igenom. Loggade tunga minuter när Linköping gick rent i tre raka tillställningar och var med sin fysiska närvaro en klippa framför den egna kassen. Är ovärderlig för östgötarna nu när det drar ihop sig till slutspel.

Cory Murphy, Växjö (4)
Backeleganten fortsätter briljera med sin iskyla med pucken och sina skickliga, snabba uppspel. Var med fyra assist och +4 på tre matcher en av de främsta anledningarna till att Växjö vann tre raka matcher och gick upp på andraplats i tabellen. Spelar helt utan nerver och är med sin erfarenhet en nyckelpjäs för smålänningarna i jakten på deras första SM-finalplats.

Forwards:
Jacob Micflikier, Linköping
Svarade för ett hattrick och veckans enskilt kanske starkaste prestation när Linköping utklassade Modo och var även målskytt i mötet med Brynäs. Är med sin speed, teknik och avslutsförmåga en obehaglig motståndare att ställas emot för de övriga lagen. Kommer att vara en viktig slutspelsjoker för Linköping och kan på egen hand vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Marko Anttila, Örebro
Han har varit ifrågasatt, kritiserad och till och med bänkad, men nu har den finske jätten vaknat på allvar. När tvåmetersmannen är på rätt humör är han i stort sett omöjlig att stoppa och precis så var fallet veckan som var. Anttila nätade i samtliga Örebros tre matcher och hjälpte laget till tre raka trepoängare. Sköt fyra mål och var +3 på de tre framträdandena.

Janne Pesonen, Skellefteå (2)
Den finske veteranen är antagligen den spelare i serien som besitter allra mest spetskompetens och har verkligen visat sig från sin bästa sida redan från start i Västerbotten. Nätade i samtliga veckans tre matcher och samlade på sig fem poäng (4+1) totalt. Har ett poängsnitt ingen annan spelare i ligan är i närheten av och är en riktig lågoddsare när det kommer till vem som ska bli slutspelets poängkung.

Veckans


…vinstmaskiner:
 Växjö, Örebro och Linköping börjar varva upp ordentligt inför SM-slutspelet och plockade alla tre raka vinster veckan som gick. Alla tre lagen har gemensamt att de är riktiga lagmaskiner som är tunga att möta och det skulle inte förvåna om något av lagen kammar hem sitt första SM-guld den här säsongen.

…”40 minuter räcker”: Leksand hade ledningen och såg ut att ha kontroll på matcherna mot Modo och Växjö inför slutperioden. Då tappade masarna helt konceptet och föll igenom. Sex möjliga poäng blev till en och det faktum att nästjumbon inte verkar orka hålla fokus i 60 minuter kan mycket väl vara det som avgör när säsongen ska summeras och två lag får kvala.

…citat: ”Linköping är ett otroligt äckligt lag”. Kan man göra annat än att tycka om Andreas Johanssons öppenhet och ärlighet i denna värld av klyschor? Frustrerad efter förlusten mot LHC beskrev HV-coachen väldigt målande hur östgötarna är ett lag som tjuvar offensivt och därför är svåra att möta. I Roger Melins värld måste Johanssons ord uppfattas som ljuv musik och LHC-coachen skulle nog inte ha något emot om hans lag blev riktiga ärke-äckel under slutspelet.

…tummen upp: Hatten av för Örebro som kopierade Kirunas koncept och spelade i regnbågsfärgade tröjor mot Frölunda. HBTQ-frågorna är viktiga att lyfta inom idrottens värld, inte minst inom hockeyn där machokulturen av många uppfattas som stark.

…”Hudashow”: Vad vore väl en vecka utan en Hudashow? Efter segern mot Frölunda tog Július Hudáček med sig fem lagkamrater in på isen och skakade loss till YMCA. Alltid lika härligt när fler och fler spelare bjuder på sig själva. Se själva showen här nedan:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL