Joffrey Lupul.
Toronto

Toronto-stjärnan motsätter sig total ombyggnation: ”Inget som säger att du blir bättre”

ANNONS

Toronto Maple Leafs initierade nyligen någon form av ombyggnation när man skeppade iväg Mike Santorelli och Cody Franson till Nashville. Många fler antas få gå samma väg men frågar du Joffrey Lupul är det inget han vill veta av.
– Det är inget som säger att du blir bättre och det kan hämma spelarnas utveckling på ett stort sätt, säger Lupul till TSN.

31-årige forwarden Joffrey Lupul har varit med i NHL-svängen ett tag. Han var där när Edmonton Oilers genomled en tuff säsong 2006-07 och hade en usel svit på 18 förluster på 19 matcher. Det var vad som såsmåningom skulle inleda den totala ombyggnation som kallas för en ”scorched earth”-approach där man säljer av allting av värde för att börja från ruta ett med en helt ny kärna.

Den metoden har ännu inte lett fram till några framgångar för Oilers och Lupul varnar nu Toronto för att göra samma sak.
– Du kan inte bara slänga ut ett lag med unga spelare på isen och säga ”Vi kommer att få stryk i år men vi kommer att vara bättre nästa säsong” för det finns inget som säger att du blir bättre och det kan hämma spelarnas utveckling på ett stort sätt, säger Lupul till TSN.

Han utvecklar sitt resonemang:
– Som en ung spelare [i Edmonton] var det enda jag tänkte på att jag måste göra mål. Jag måste visa att jag passar in här, att jag är bra nog för att vara här. Det är annorlunda när du spelar för ett vinnande lag och tar in unga spelare. De skyndar sakta med dem och de behöver inte sätta den pressen på sig själva.

Många fans och media vill se en total ombyggnation med veteraner som Roman Polak och Stephane Robidas och stjärnor som Phil Kessel och Dion Phaneuf bortbytta. Lupul ställer sig frågande till detta synsätt.
– Vad ska vi göra, bara börja om med en helt ny grupp med fyra killar nästa år och bara försöka att sluta sist? Jag har inte pratat med ledningen men jag är säker på att det inte är deras plan.
– Du kan spela en massa unga killar och förlora hela året, men vem säger att de unga killarna kommer att utvecklas? Jag vet inte, jag tror att hela grejen med att starta från scratch är kanske mer av en media-driven grej, ångar 31-åringen på.

Däremot förstår forwarden situationen och att man kommer att trejda bort ett par spelare för att säkra tillgångar och under resten av säsongen kommer att plocka upp lite spelare från farmarlaget Toronto Marlies som får pröva på spel i NHL. Han menar att det är oundvikligt och inte samma sak som att trejda bort alla spelare och börja om på nytt.
– Det som händer nu är oundvikligt. Vi kommer att missa slutspelet och de kommer att vilja göra trejder för tillgångar och se unga spelare spela, men det är annorlunda från idén att vi bara ska starta nästa säsong med ett lag fyllt med unga spelare, avslutar Lupul.

Toronto Maple Leafs ligger femte sist i NHL med 51 inspelade poäng.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL