Pekka Rinne.
San José

Pekka Rinne är tillbaka efter sin skadefrånvaro, och han är det med besked. I natt stod han på huvudet i stormötet med San José, och gjorde några närmast osannolika räddningar i 5-1-vinsten.
– Han gör en otrolig match idag, säger motståndarcoachen Todd McLellan till nhl.com.

Han var borta från spel i närmare en månad, men den femte februari var Pekka Rinne tillbaka i spel igen. Det blev förlust i comebacken mot Anaheim, men därefter har segrarna lagts på hög. Den finske målvaksstjärnan har vunnit fem raka matcher, och bara släppt in sju mål i dessa matcher. Som minst har han haft 93,8 i räddningsprocent.

Matt Irwin öppnade i natt målskyttet för San Josés del redan efter fem minuter spel, men därefter var det stängt i den finska kiosken. Den finske målvaktsfantomen 42 av 43 skott i Nashvilles 5-1-vinst, och stal alla rubriker med sin suveräna räddningssvit i boxplay vid ställningen 4-1 i upptakten av den andra perioden. Han stod för fem räddningar – på bara tre sekunder. Inte ens Joe Pavelski, som sköt efter signal och hade ett närmast öppet mål, lyckades överlista Rinne.
–  Pekka är overklig. Domaren blåser av, och ändå lyckas han ta skottet som kommer efter signalen gått. Han är en tävlingsmänniska, och vill ta varje skott, sa Nashvilles tvåmålsskytt Craig Smith.

Rinne har, trots sin nästan månadslånga frånvaro, vunnit flest matcher av samtliga målvakter i ligan under säsongen. Vezina-favoriten har vunnit 34 av sina 43 matcher.
– Alla kan se hur tuff han var att göra mål på idag. Han gör en otrolig match. De där räddningarna han gör i ett svep i vårt powerplay…exceptionella, sa San Josés coach Todd McLellan efter storförlusten.

Det slutade alltså 5-1 till Nashville. Utöver tvåmålsskytten Smith blev Shea Weber, Paul Gaustad och James Neal målskyttar för Predators. Mattias Ekholm assisterade till Craig Smiths 2-1-mål i den första perioden.

Melker Karlsson assisterade till Matt Irwins 1-0-mål i den första perioden. Karlsson står noterad för 7+9 på de 30 NHL-matcher den tidigare Skellefteåforwarden spelat.