Sebastian Idoff.
Nyheter

Fick sparken av SSK – och bytte upp sig: ”Glad att hitta glädjen igen”

ANNONS

Han fick överraskande sparken av Södertäljes tränare Janne Karlsson i oktober. Nu är Sebastian Idoff, som i dag återfinns i Asplöven, inte ett dugg överraskad över att även Karlsson har fått sparken från den allsvenska jumbon.
– Södertälje behövde antagligen en nytändning, säger Idoff till hockeysverige.se.

Det var ganska turbulent kring det att Sebastian Idoff fick lämna Södertälje SK. Det var den 23 oktober som SSK:s dåvarande tränare, Janne Karlsson, tog in Idoff på ett rum och meddelade att han nu var tredjemålvakt och inte längre tillhörde truppen. Det berättade Idoff i en intervju gjorde med Johan Svensson, Mrmadhawk samma kväll. Idoff sa då även att han tyckte att Karlssons agerande var respektlöst med tanke på att han hade spelat i Södertälje under tre säsonger.
– Jag vet egentligen inte vad som hände. Det var säkert något som han (Janne Karlsson) hade personligen mot mig skulle jag tro. Jag tror inte att det var hockeybaserat i alla fall. Du får fråga han som tog beslutet om vad som var anledningen till att jag inte blev kvar i Södertälje, säger Sebastian Idoff, numera målvakt i Asplöven, till hockeysverige.se.

Hur gick det till då du fick sparken, tog Janne Karlsson bara in dig på ett rum och meddelade att du inte var välkommen där längre?
– Ja, det kan man säga. Det var efter Malmömatchen där vi förlorade. Nu minns jag inte vad resultatet blev, men jag spelade inte den matchen och hade heller inte spelat på fyra omgångar. Efter matchen fick jag beskedet att jag inte var önskvärd längre trots att jag inte hade spelat på länge. Trots allt hade jag tre vinster och tre förluster på sex matcher tidigare den säsongen.
– Jag visste faktiskt inte vad jag gjort honom och vet ännu inte det. Du får fråga honom om varför jag fick lämna.
– Det mest jobbiga både för mig och tjejen var det sociala. Det är aldrig kul att få sparken när man har bott i en stad så länge som jag har gjort. Man skapar kontakter utanför hockeyn och Södertälje kändes som hemma för oss. Det var också det som kändes tyngst när jag fick lämna.

Hade du och Janne Karlsson en dålig relation redan innan du fick sparken?
– Nej, det hade vi verkligen inte. Det var absolut ingenting som vi hade tjafsat om. Allt var jättekonstigt. Det hade varit en sak om jag hade gjort honom någonting, men som sagt var du får fråga han som tog beslutet.
– Vi hade ingen ond relation överhuvudtaget och pratade med varandra precis som alla andra gjorde. Jag vet faktiskt inte vad som hände.

Är du förvånad över att Södertälje ligger sist i Hockeyallsvenskan?
– Jag skulle ljuga om jag svarade nej. Södertälje borde inte ligga där, men det är också vad som är lite av charmen med hockey. Alltså att du kan ha ett bra lag på pappret, men det är på isen som det avgörs.
– Alla vet att Hockeyallsvenskan är en otroligt tuff serie där alla kan slå alla. Hamnar man i en tung motgång går det snabbt.

”INTE FÖRVÅNAD ÖVER ATT JANNE FICK SPARKEN”

Den 2 februari kom ett pressmeddelande från Södertälje SK som inte direkt förvånade Sebastian Idoff. Det meddelade att Janne Karlsson hade fått lämna sitt uppdrag hos tabelljumbon eftersom laget var på väg att göra sin sämsta säsong någonsin, historiskt sett.
”Vi har nått ett läge där vi måste genomföra förändringar på ledarskapssidan för A-laget. Vi känner att vi har ett mycket konkurrenskraftigt lag men att vi inte fått ut den samlade kompetens som finns hos spelarna”
, skrev klubbdirektören Mats Pernhem i ett pressmeddelande.

Idoff:
– Nej, jag är väl egentligen inte förvånad över det. Man behöver göra något när det går dåligt för ett lag och Södertälje har legat sist en tid nu.
– Södertälje behövde antagligen en nytändning och ”Ante” (Anders Karlsson) är en otroligt bra tränare och väldigt sympatisk. Han är en riktigt bra människokännare också och det kanske var så att man kände i Södertälje att man behövde en lite mer jordnära människa som ledde laget. Nu tillhör inte jag längre den föreningen, men det är min spontana gissning.

Sebastian Idoff lämnade ett lag som nu slåss för sin existens i Hockeyallsvenskan. Nu spelar han för Asplöven i Hapranda, en klubb som i sin tur slåss om kvalplatserna till SHL.
– Jag är mest glad över att få spela hockey igen och hitta tillbaka lite till glädjen. Klart att det skiljer sig lite med träningsmöjligheterna och resandet här uppifrån är lite annorlunda jämfört med Södertälje.
– Det här är en bra erfarenhet. Vi har ett ung och väldigt utvecklingsbart lag. Nu har vi också chans på topp åtta så det kommer att bli otroligt viktiga matcher framöver, vilket ger en extra boost.

Hur skulle du beskriva den hockeymiljö som är i Haparanda?
– Det blir många timmar framför tv:n här uppe och man ger sig ut på en del långpromenader eftersom det inte finns speciellt mycket att göra. Då blir det att man lägger all fokus på hockeyn i stället vilket är rätt skönt.

”VI HAR LITE BRÅK MED NORRLÄNNINGARNA”

Blir det en speciell sammanhållning i ett lag som Asplöven som har lite annorlunda förutsättningar jämfört med många andra klubbar?
– Det tycker jag nog. Det blir så när man reser så pass mycket tillsammans samtidigt som alla är hyfsat unga. Det är James (Sixsmith) och Tomas (Larsson) som är lite äldre (30 respektive 27 år). Man kanske umgås lite mer än vad man brukar göra i och med att vi reser så pass mycket.
– Det kanske också är en av anledningarna till att det går så pass bra för Asplöven och lyckas år efter år. Laget binder sig samman på ett annat sätt än vad det gör i andra klubbar.

Du är från Limhamn, är det någon som förstår när du pratar uppe i Haparanda?
– Ja, jag har ju ”Dyken” (Sebastian Dyk). Vi har lite bråk med norrlänningarna om en del ord, men den fighten kommer aldrig att sluta. Vi ger oss aldrig jag och ”Dyken”.
– Det är första gången på jättelänge som jag spelar med en skåning och det är jätteskönt faktiskt att man har lite folk från rätt sida Sverige här uppe, skrattar Sebastian Idoff.

Nu tävlar och jobbar du med Samuel Ward som målvaktskollega, hur har det fungerat?
– Han är en otroligt skicklig målvakt. Dessutom är han en 95:a och har all framtid för sig. Det är kul att få bolla lite idéer med honom ibland och se hur han spelar i vissa situationer.

Hur känner du själv att du utvecklats som målvakt i Asplöven?
– Det handlar mest om det uppstår lite annorlunda situationer i Asplöven som det kanske inte gör i andra lag. Man får lära sig att vara lite mer alert under hela matcherna och ha mer tålamod.
– Nu är man dessutom en av dom äldre i laget och med det också ska du vara lite mer ledare och ta ett ta ett större ansvar, vilket är kul. Dessutom får man mycket förtroende av Per (Kenttä) och Urban (Lahti). Då växer man med uppgiften.
– Problemet här är att man inte har någon målvaktstränare då man är van att ha Janne Öhman en halvtimme varje dag i Södertälje. Man får ändra sina rutiner lite, men det är lite andra förutsättningar här uppe. Klubben gör sitt bästa utefter sina förutsättningar och det tycker jag att man gör riktigt bra.

Sebastian Idoffs kontrakt med Asplöven går ut efter säsongen, men vad som händer då är inget som han funderat speciellt mycket på ännu.
– Jag har inte tänkt så mycket på det utan jag vill fokusera på den här säsongen och att komma topp åtta. Det ser alltid bra ut på cv:n samtidigt som det är stort för Asplöven att kunna vara med och tävla om dom här fina platserna.
– Jag är öppen för alla förslag, men först ska jag ta ett lite break efter säsongen för att få lite distans till det hela. Nu ligger allt fokus på att ta topp åtta platserna och förlänga säsongen lite.

Kan du tänka dig att stanna i Asplöven även nästa säsong?
– Jag lämnar alla dörrar öppna för att se vad som sker. Det jag lärt mig under min karriär är att man aldrig ska säga nej till något. Som sagt var, jag är öppen för alla förslag. Sedan får man bolla förslagen som kommer in emot varandra, avslutar Sebastian Idoff.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL