VILL SE MER. Brynäsprofilen Lars-Göran Nilsson och leksandsprofilen Christer Abris är inte nöjda med respektive klubbs insats.
SHL

Legendarerna inför livsviktiga derbyt – missnöjda med lagens prestationer

ANNONS

Brynäs och Leksand är två anrika klubbar som har en tuff SHL-säsong bakom sig. Inför kvällens heta derby lät vi två av klubbarnas legendarer recensera insatsen. Möt Lars-Göran Nilsson och Christer Abris, som båda är kritiska till lagens spel den här säsongen.

Det börjar likna ödesderbyn är Brynäs och Leksand möts numera. Inför kvällens match mellan de båda lagen ligger Brynäs på en elfteplats med Leksand ligger tia. Som bekant får elvan och tolvan efter att serien är färdigspelad kvala nedåt.

Två av föreningarnas tidigare storspelare är Lars-Göran Nilsson, 70, och Christer Abris, 67 (tidigare Abrahamsson). Nilsson har åtta SM-guld med sitt Brynäs och Abris tre med Leksand. Hockeysverige.se fick några ord med de båda storheterna inför kvällens Gästrike-daladerby.

Lars-Göran Nilsson

Vad är ditt starkaste minne från derbyna mellan Brynäs och Leksand då du själv spelade?
– Det var alltid bra matcher och spännande när man mötte Leksand. Bägge lagen ville ju verkligen alltid vinna och det är svårt att bara plocka ut en match när det gäller derbyn. Jag tycker att vi hade många bra derbyn mot varandra och det var alltid en härlig stämning mellan lagen.

Hur ser du på Brynäs säsong så här långt?
– Nu har Brynäs visserligen haft lite skador, men det drabbar ju alla lag. Man har inte alls levt upp till förväntningarna. Däremot, senaste matcherna efter att man har bytt tränare (från Tommy Jonsson till Thomas Berglund) har det blivit en jäkla fart på killarna. Nu kan man i alla fall inte klaga på grabbarna, skrattar Lars-Göran Nilsson.
– Man bytte absolut tränare för sent. Jag menar att man hade fått stryk elva eller tolv matcher i rad på bortaplan. Det går ju givetvis inte. Dessutom såg man också att det inte var någon riktig fart på matcherna, men man märken en otrolig skillnad nu.

Vem ser du som Brynäs utropstecken den här säsongen?
– Amerikanerna (Tim Wallace och Bill Sweatt), kanadensaren (Greg Scott) och Anton Rödin. Dom har jobbat hårt och överraskat på mig och varit dom bästa i snitt sett över hela säsongen.

Vad kommer att avgöra kvällens match?
– Mycket kommer det hänga på vem som har den hetaste viljan. Man får lite mer gratis när man har den där rätta viljan. Jag tror att det blir stenhårt eftersom bägge lagen har mycket att spela för. Brynäs kommer från en spelmässigt bättre trend och tog också poäng uppe i Skellefteå senast.
– Leksand kommer till matchen efter tre förluster på rad. Samtidigt är nog Leksand revanschsugna så det blir en otroligt spännande match ikväll. Dessutom är det utsålt så det kommer att bli ett väldigt tryck.

Hur slutar kvällens match mellan Brynäs och Leksand?
– Jag måste hålla på mitt Brynäs så jag säger att vi vinner med 3-2.

Christer Abris

Vad är ditt bästa minne från derbyna mellan Brynäs och Leksand då du själv spelade?
– Den totala inramningen. Jag fick dessutom vara med och vinna ett av mina SM-guld i just Gävle. Det måste ha varit 1973 (Leksand vinner med 5-4 mot Brynäs och säkrar SM-guldet för Södertälje). Oavsett om matcherna mellan Brynäs och Leksand har spelats i Gävle eller här hemma så har det alltid varit speciella matcher.
– I kväll gäller det lite mer än vanligt. Som jag ser det så är det nästan lite SM-final över den här matchen.

Hur ser du på Leksands säsong så här långt?
– Det har varit väldigt ojämnt och man har blandat upp och ner. Lika var det mot Färjestad där (Johan) Ryno tar en riktigt jäkla tokig utvisning helt i onödan vilket gav 3-1 till Färjestad. Efter det är matchen avgjord. Man måste få bort det där och bli jämnare.

Vem ser du som lagets utropstecken den här säsongen?
– Det har varit blandat även där, skrattar Christer Abris.
– Stora utropstecknet? Jag tycker alltid om när juniorerna får chansen. Exempelvis som när (Oskar) Lang kom med före jul. Sedan har jag inte sett röken av honom. Jag vet inte varför, men där har Leksand en framtidsman bland många. Jag förstår bara inte varför man inte släpper fram juniorerna.

Vad kommer att avgöra kvällens match?
– Som vanligt, målvaktsspelet. Oscar Alsenfelt och Bernhard Starkbaum har två olika spelstilar för det första. Även om Alsenfelt var lite ojämn senast så gör han det bra i match efter match. Utan honom hade vi inte ens varit där vi är idag. Så pass viktig är en målvakt och så pass viktig har han varit, även om han inte har nått upp till samma status som förra säsongen men det kan man inte begära.
– Nu vet inte jag om det är Starkbaum eller Johan Holmqvist som står i Brynäs, men Starkbaum står nästan alla matcher för Brynäs och gör det bra.

Hur slutar kvällens match mellan Brynäs och Leksand?
– (Skratt) Bra fråga, men bägge lagen är piskade att vinna. Förloraren får det inte lätt i resten av serien. Det slutar 2-2 efter full tid. Sedan kan det sluta hur som helst.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL