Jesper Eriksson.
Skellefteå AIK

Han kan bli nästa stormålvakt från Kiruna

ANNONS

Han stod inför ett spännande genombrott när en kollision med en kanadensare i Ivan Hlinka-turneringen förstörde säsongen. Snart ett och ett halvt år senare håller Skellefteås Jesper Eriksson på att återetablera sig som en av Sveriges bästa 96-målvakter. 
– Jag tror att det är ett bevis på alla år av träning och allt stöd jag har fått, säger den från Kiruna bördige puckmotaren till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det finns aldrig något bra tillfälle att bli skadad som hockeyspelare, men det finns bättre och sämre tajming. Skellefteås målvakt Jesper Eriksson drabbades av det senare när han inför förra säsongen drabbades av varje hockeyspelares mardröm – redan på försäsongen.

Det var under Ivan Hlinka Memorial Tournament i Tjeckien som olyckan var framme under Sveriges möte med Kanada.
– Det kom in en kanadensare från höger sida som skulle bryta in på mål. Då blev han fälld och gled rätt emot mig. Jag hade tänkt hoppa över honom, men då fastnade jag med skridskorna i stolpen. Han körde rätt på mitt högra ben och allt i knäet gick sönder, berättar Jesper Eriksson.

Operation och lång rehabilitering drabbade Eriksson. Läkarna trodde att han skulle bli borta ett drygt halvår. Själv gav han sig fasen på att vara tillbaka snabbare. Det lyckades han med, men missade ändå hela grundserien och hann bara delta i fyra slutspelsmatcher med Skellefteås J18-lag samt ett par landskamper innan säsongen var över.

”PSYKISKT TUNGT”

– Det var mest psykiskt tungt så det krävdes mycket beslutsamhet. Jag satte målet att jag skulle vara med i U18-VM (i april). Nu kom jag inte hela vägen, men jag var med på uttagningen och då kändes det som jag till viss del uppfyllde det. Har man bara ett mål brukar det mesta funka, säger han.

Foto: Uffe Bodin

Nu är han tillbaka i landslaget igen. Under helgen U19-turnering i Göteborg har han startat i två av tre matcher inför söndagens avslutande möte med Tjeckien. Det blev seger både mot Tyskland (8-1) och Finland (5-3) i matcherna som Eriksson har gjort.
– Det är otroligt skönt att det har gått så bra nu när jag har fått komma tillbaka. Men jag tror att det är ett bevis på alla år av träning och allt stöd jag har fått av alla runt omkring mig, menar han.

Skadan är ett minne blott och den här säsongen har han varvat spel i J20-laget med att agera reserv i Skellefteås A-lag. Under Markus Svenssons skadefrånvaro backade han upp Erik Hanses.
– Jag tycker att jag är tillbaka mycket starkare, bättre och snabbare. Jag är mycket bättre fysiskt tränad än förut, säger Jesper Eriksson som tackar målvaktstränaren Krister Holm för mycket av sin utveckling.
– Vi har tagit steg för steg och inte stressat på någonting. Han har tagit det lugnt och sagt att det tar sin tid och det får man acceptera.

FÅR STORT STÖD AV SVENSSON OCH HANSES

A-lagsmålvakterna Svensson och Hanses har också betytt mycket för Eriksson. De fungerar numera som mentorer åt de yngre målvakterna i föreningen, något som är mycket uppskattat.
– Det har nästan blivit som ett mentorskap nu när jag har varit med A-laget. Jag hade bra kontakt med Markus innan, men nu har jag även fått lära känna Erik också. Vi umgås en del utanför isen och de har varit otroligt hjälpsamma och säger vad de tycker. Man får ställa frågor om vad som helst.

Jesper Eriksson är född och uppvuxen i Kiruna, en stad som har producerat en hel del duktiga svenska målvakter genom åren. Eller vad sägs om Lennart ”Klimpen” Häggroth, Göte Wälitalo, Pekka Lindmark och Andreas Hadelöv, för att nämna några.
– Jag vet inte vad det är, men det måste ju bero på att kirunaborna går lite hårdare på mål så att det blir bättre målvaktsspel (skratt).
– Nej, men jag antar att vi har en tradition av bra målvaktstränare. Jag har i alla fall fått en skolning som jag är väldigt nöjd med.

En skolning som fortsatt i Skellefteå och gör att vi på sikt kanske nämner Jesper Erikssons namn tillsammans med kultmålvakterna från Kiruna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch