Sök
Mats Waltin.
Nyheter

Björklöven slår ut i Umeå: ”Utvecklats på ett härligt sätt”

Starten var knackig, men efter hand har Björklöven fått ordning på sitt spel. Just nu är laget formstarkast i hela Hockeyallsvenskan och har lämnat bottenstriden bakom sig.
– Jag vill påstå att nyckeln har varit att inte släppa taget över det som varit bestämt. Vi har målmedvetet jobbat vidare och inte ruckat på principer, säger tränaren Mats Waltin till hockeysverige.se.

Medan klassiska lag som AIK, Timrå och Södertälje slåss för sin existens i Hockeyallsvenskan är det för närvarande ett annat klassiskt lag som är formstarkast i serien. Senast matchen man inte tog poäng i var den 6 januari, då umeålaget föll med 2-3 mot Oskarshamn. Efter det har man raden: Västerås 4-3 efter straffar, Malmö 6-3, Rögle 3-4 efter straffar, Vita Hästen 3-1, Mora 7-2, Södertälje 3-0 och i går besegrade man Karlskrona med 4-2.

Mats Waltin.

Mats Waltin är tränare för Björklöven och vi passade på att fråga honom om hur han skulle beskriva lagets utveckling efter jul.
– Det har varit en positiv utvecklingskurva. Då tänker jag inte bara på poängen utan lika mycket, eller kanske mera, på spelet. Att vi har kunnat flytta fram positionerna i spelet både med och utan puck. Sedan har vi spelare som har utvecklats individuellt på ett härligt sätt.

Inledning av Hockeyallsvenskan var inte lika stark för Björklöven som senaste matchraden har varit. Man tillhörde under en lång tid seriens absoluta bottenskikt, något man idag har lämnat bakom sig.
– Dels hade vi det lite rörigt, något som jag egentligen aldrig vill lyfta fram, med spelare som kanske inte var tillgängliga på det sättet man önskade.
– Dels var det mycket nytt för spelarna på många olika sätt. Det tar alltid lite tid innan man får hjulen att börja snurra på ett bra sätt.

Inte tillgängliga säger du, hur menar du då?
– Vi har under hösten haft en hel del långtidsskador, men samtidigt har jag alltid haft det som ett mantra att egentligen inte kommentera det. Jag tycker det är viktigt att inte nämna skador när det dyker upp utan bara köra på och satsa på det lag man har.
– Det hjälper heller ingenting att prata om skadorna för skadade killarna blir inte friskare av det. Istället måste man känna och visa förtroende för dom man har.

Hur jobbade ni er ur den här negativa inledningen på serien?
– Jag vill påstå att nyckeln har varit att inte släppa taget över det som varit bestämt. Vi har målmedvetet jobbat vidare och inte ruckat på principer.


Stefan Andersson & Mark Hurtubise. Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”GRUPPEN HAR FÖRÄNDRATS JÄTTEMYCKET”

Man talar ofta om tålamod inom idrotten och det här är också något Mats Waltin och hans tränarkollega Patric Wener har jobbat med under hela säsongen. Ett jobb som man delvis kan se resultat av idag.
– Jag tror att det är viktigt att man är väldigt tydlig med vad man vill och att spelarna förstår syftet och varför. Kan man förklara det på ett tydligt sätt så kan jag uppleva att killarna förstår, köper och praktiserar det. Så enkelt kan det nog vara.

Känner du att Patric och du fått den responsen från spelarna?
– Ja, den här gruppen har förändrats mycket och vi är fortfarande på resande fot. Det har hänt väldigt mycket i den här gruppen från dag ett till nu. Det är en ständig rörelse som har gett oss jättemycket energi. Rörelsen har hela tiden varit framåt även då vi har fått fyra förluster på raken. Vi har ändå känt hela tiden att det bara är att fortsätta.

Mats, när du spelade med Södertälje och Djurgården på 1970 och 80-talet var hockeypulsen på topp i Umeå, hur skulle du säga att den är idag?
– Det är minst lika stor. Jag har bott geografiskt nära Södertälje i en herrans massa år och där vet jag hur man engagerar sig på olika sätt. Leksand är också en sådan stad och det finns säkert andra motsvarade orter i Sverige.
– Efter att jag varit i Umeå under sex månader så skulle jag säga att dom ligger i topp ihop med Leksand och SSK vad det gäller engagemang. Jag skulle inte säga att alla vill att det ska gå bra för Björklöven, men man bryr sig om Björklöven.
– Det finns folk som håller andra klubbar, men dom som håller på Löven lider verkligen när det går dåligt. När det går bra är det ännu mer åt andra hållet. Det finns ingenting däremellan, utan det är antingen eller. Det har man blivit påmind om under säsongen och jag tycker att det är väldigt intressant.

Kommer killar som Tore Öqvist, Lasse Karlsson, Patrik Sundström med flera fram och snackar hockey med dig då du är ute och rör på dig på stan?
– Jag har jättedåligt samvete för att jag inte har upplevt Umeå så mycket som jag borde ha gjort. Jag har väldigt sällan varit på stan och det är inget jag är stolt över. Det har bara blivit så och det beror nog på att när jag varit ledig har jag valt en hel annan miljö. Det har blivit mer natur och ensamhet för att koppla av. Då är inte stadskärnan den som jag söker mig, även om jag borde göra det oftare för Umeå är en väldigt trevlig stad.


Kevin Lindskoug. Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”DET ÄR BRANSCHENS VILLKOR, PUNKT”

Björklöven har så här långt använt sig av inte mindre än 41 spelare under säsongen, ett måste när säsongen har sett ut som den gjort för Björklöven menar Mats Waltin.
– Det känns som något vi har varit tvungna till. Den starkaste önskan jag har är att man har en kärntrupp att jobba med. Nu har vi använt väldigt många juniorer i parti och minut och som hjälpt oss jättebra när alla skavanker har kommit.
– Vi har hela tiden försökt hitta vägar och framförallt var hösten väldigt krokig för oss med många långtidsskador som avlöste varandra på något sätt.

Vem eller vilka av juniorerna har klivit fram och överraskat positivt på dig under säsongen?
– Jag vill egentligen inte plocka ut någon eftersom det har gått i lite olika omgångar där vi haft lite olika spelare med oss.
– Ska jag välja en som jag bör nämna i det sammanhanget så är det André Ekström. Han är den som kanske varit med oss mest. André är en högerfattad forward och en frejdig kille som har bra förutsättningar för att bli något bra när han tar beslutet att han ska lägga ner det jobbet som krävs.

Vad betyder förlusten av Emil Lundberg till Djurgården?
– Det jag brukar svara på sådana frågor är ”Det är branschens villkor, punkt”. Sedan har jag gått vidare.
– Jag har alltid tyckte det varit viktigt som tränare och ledare att aldrig kommentera eller göra någon grej av varken skador eller spelare som försvinner. Det är bara av den anledningen att jag tycker att den grupp man har här och nu känner att det är dom och inga andra det handlar om.
– Jag vet att ingen skada läker bara för att jag uttalar mig om den eller att spelare som försvinner. Det hjälper oss ingenting och jag stänger gärna dom dörrarna blixtsnabbt av den anledningen. Det ska handla om vi som ska göra det och ingen annan.
– Det blir lätt annars att man lurar sig själv och hittar fåniga, felaktiga bortförklaringar och utvägar vilket man heller inte får några poäng av. Istället gäller det att hålla lågan som den är och försöker göra den så stor som möjligt.

Björklöven ligger i dag på en sjundeplats i Hockeyallsvenskan, men Mats Waltin är inte speciellt intresserad av att prata om hur långt man kan räcka den här säsongen.
– Vi jobbar på som sjutton och har inget nytt under solen. Vi har hållit fast vid våra principer samtidigt som killarna förstår mer och mer vad som är principerna. Vi jobbar, vi spelar, vi jobbar och så vidare, men var det leder till är nästan omöjligt att säga i det här läget.
– Vi har fått in ett gäng bra med poäng så vi känner att avståndet till dom två lagen där nere har blivit längre och vi har som mål att delta i playoff. Då måste vi sämst bli åtta.
– Jag är alltid orolig att man ska tappa ödmjukheten och det som gjort att man fått framgång. Jag vet att det kan svänga så jäkla snabbt om vi börjar tumma lite på våra principer. Då kan vi snabbt hamna igen där vi får fyra raka förluster.
– Därför känner jag att vi ska fortsätta och vara jäkligt ödmjuka. Vi ska glädjas över att vi får in poäng, men vi ska också ha klart för oss varför vi får in dom för då tror jag att det är lättare att behålla ödmjukheten.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten