Mats Waltin.
Nyheter

Björklöven slår ut i Umeå: ”Utvecklats på ett härligt sätt”

ANNONS

Starten var knackig, men efter hand har Björklöven fått ordning på sitt spel. Just nu är laget formstarkast i hela Hockeyallsvenskan och har lämnat bottenstriden bakom sig.
– Jag vill påstå att nyckeln har varit att inte släppa taget över det som varit bestämt. Vi har målmedvetet jobbat vidare och inte ruckat på principer, säger tränaren Mats Waltin till hockeysverige.se.

Medan klassiska lag som AIK, Timrå och Södertälje slåss för sin existens i Hockeyallsvenskan är det för närvarande ett annat klassiskt lag som är formstarkast i serien. Senast matchen man inte tog poäng i var den 6 januari, då umeålaget föll med 2-3 mot Oskarshamn. Efter det har man raden: Västerås 4-3 efter straffar, Malmö 6-3, Rögle 3-4 efter straffar, Vita Hästen 3-1, Mora 7-2, Södertälje 3-0 och i går besegrade man Karlskrona med 4-2.

Mats Waltin.

Mats Waltin är tränare för Björklöven och vi passade på att fråga honom om hur han skulle beskriva lagets utveckling efter jul.
– Det har varit en positiv utvecklingskurva. Då tänker jag inte bara på poängen utan lika mycket, eller kanske mera, på spelet. Att vi har kunnat flytta fram positionerna i spelet både med och utan puck. Sedan har vi spelare som har utvecklats individuellt på ett härligt sätt.

Inledning av Hockeyallsvenskan var inte lika stark för Björklöven som senaste matchraden har varit. Man tillhörde under en lång tid seriens absoluta bottenskikt, något man idag har lämnat bakom sig.
– Dels hade vi det lite rörigt, något som jag egentligen aldrig vill lyfta fram, med spelare som kanske inte var tillgängliga på det sättet man önskade.
– Dels var det mycket nytt för spelarna på många olika sätt. Det tar alltid lite tid innan man får hjulen att börja snurra på ett bra sätt.

Inte tillgängliga säger du, hur menar du då?
– Vi har under hösten haft en hel del långtidsskador, men samtidigt har jag alltid haft det som ett mantra att egentligen inte kommentera det. Jag tycker det är viktigt att inte nämna skador när det dyker upp utan bara köra på och satsa på det lag man har.
– Det hjälper heller ingenting att prata om skadorna för skadade killarna blir inte friskare av det. Istället måste man känna och visa förtroende för dom man har.

Hur jobbade ni er ur den här negativa inledningen på serien?
– Jag vill påstå att nyckeln har varit att inte släppa taget över det som varit bestämt. Vi har målmedvetet jobbat vidare och inte ruckat på principer.


Stefan Andersson & Mark Hurtubise. Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”GRUPPEN HAR FÖRÄNDRATS JÄTTEMYCKET”

Man talar ofta om tålamod inom idrotten och det här är också något Mats Waltin och hans tränarkollega Patric Wener har jobbat med under hela säsongen. Ett jobb som man delvis kan se resultat av idag.
– Jag tror att det är viktigt att man är väldigt tydlig med vad man vill och att spelarna förstår syftet och varför. Kan man förklara det på ett tydligt sätt så kan jag uppleva att killarna förstår, köper och praktiserar det. Så enkelt kan det nog vara.

Känner du att Patric och du fått den responsen från spelarna?
– Ja, den här gruppen har förändrats mycket och vi är fortfarande på resande fot. Det har hänt väldigt mycket i den här gruppen från dag ett till nu. Det är en ständig rörelse som har gett oss jättemycket energi. Rörelsen har hela tiden varit framåt även då vi har fått fyra förluster på raken. Vi har ändå känt hela tiden att det bara är att fortsätta.

Mats, när du spelade med Södertälje och Djurgården på 1970 och 80-talet var hockeypulsen på topp i Umeå, hur skulle du säga att den är idag?
– Det är minst lika stor. Jag har bott geografiskt nära Södertälje i en herrans massa år och där vet jag hur man engagerar sig på olika sätt. Leksand är också en sådan stad och det finns säkert andra motsvarade orter i Sverige.
– Efter att jag varit i Umeå under sex månader så skulle jag säga att dom ligger i topp ihop med Leksand och SSK vad det gäller engagemang. Jag skulle inte säga att alla vill att det ska gå bra för Björklöven, men man bryr sig om Björklöven.
– Det finns folk som håller andra klubbar, men dom som håller på Löven lider verkligen när det går dåligt. När det går bra är det ännu mer åt andra hållet. Det finns ingenting däremellan, utan det är antingen eller. Det har man blivit påmind om under säsongen och jag tycker att det är väldigt intressant.

Kommer killar som Tore Öqvist, Lasse Karlsson, Patrik Sundström med flera fram och snackar hockey med dig då du är ute och rör på dig på stan?
– Jag har jättedåligt samvete för att jag inte har upplevt Umeå så mycket som jag borde ha gjort. Jag har väldigt sällan varit på stan och det är inget jag är stolt över. Det har bara blivit så och det beror nog på att när jag varit ledig har jag valt en hel annan miljö. Det har blivit mer natur och ensamhet för att koppla av. Då är inte stadskärnan den som jag söker mig, även om jag borde göra det oftare för Umeå är en väldigt trevlig stad.


Kevin Lindskoug. Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”DET ÄR BRANSCHENS VILLKOR, PUNKT”

Björklöven har så här långt använt sig av inte mindre än 41 spelare under säsongen, ett måste när säsongen har sett ut som den gjort för Björklöven menar Mats Waltin.
– Det känns som något vi har varit tvungna till. Den starkaste önskan jag har är att man har en kärntrupp att jobba med. Nu har vi använt väldigt många juniorer i parti och minut och som hjälpt oss jättebra när alla skavanker har kommit.
– Vi har hela tiden försökt hitta vägar och framförallt var hösten väldigt krokig för oss med många långtidsskador som avlöste varandra på något sätt.

Vem eller vilka av juniorerna har klivit fram och överraskat positivt på dig under säsongen?
– Jag vill egentligen inte plocka ut någon eftersom det har gått i lite olika omgångar där vi haft lite olika spelare med oss.
– Ska jag välja en som jag bör nämna i det sammanhanget så är det André Ekström. Han är den som kanske varit med oss mest. André är en högerfattad forward och en frejdig kille som har bra förutsättningar för att bli något bra när han tar beslutet att han ska lägga ner det jobbet som krävs.

Vad betyder förlusten av Emil Lundberg till Djurgården?
– Det jag brukar svara på sådana frågor är ”Det är branschens villkor, punkt”. Sedan har jag gått vidare.
– Jag har alltid tyckte det varit viktigt som tränare och ledare att aldrig kommentera eller göra någon grej av varken skador eller spelare som försvinner. Det är bara av den anledningen att jag tycker att den grupp man har här och nu känner att det är dom och inga andra det handlar om.
– Jag vet att ingen skada läker bara för att jag uttalar mig om den eller att spelare som försvinner. Det hjälper oss ingenting och jag stänger gärna dom dörrarna blixtsnabbt av den anledningen. Det ska handla om vi som ska göra det och ingen annan.
– Det blir lätt annars att man lurar sig själv och hittar fåniga, felaktiga bortförklaringar och utvägar vilket man heller inte får några poäng av. Istället gäller det att hålla lågan som den är och försöker göra den så stor som möjligt.

Björklöven ligger i dag på en sjundeplats i Hockeyallsvenskan, men Mats Waltin är inte speciellt intresserad av att prata om hur långt man kan räcka den här säsongen.
– Vi jobbar på som sjutton och har inget nytt under solen. Vi har hållit fast vid våra principer samtidigt som killarna förstår mer och mer vad som är principerna. Vi jobbar, vi spelar, vi jobbar och så vidare, men var det leder till är nästan omöjligt att säga i det här läget.
– Vi har fått in ett gäng bra med poäng så vi känner att avståndet till dom två lagen där nere har blivit längre och vi har som mål att delta i playoff. Då måste vi sämst bli åtta.
– Jag är alltid orolig att man ska tappa ödmjukheten och det som gjort att man fått framgång. Jag vet att det kan svänga så jäkla snabbt om vi börjar tumma lite på våra principer. Då kan vi snabbt hamna igen där vi får fyra raka förluster.
– Därför känner jag att vi ska fortsätta och vara jäkligt ödmjuka. Vi ska glädjas över att vi får in poäng, men vi ska också ha klart för oss varför vi får in dom för då tror jag att det är lättare att behålla ödmjukheten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan