Mats Thelin
Nyheter

AIK-ikonen om klubbens kris: ”Jag vill se inställningen där man går in och bara kör”

Vart är AIK Hockey på väg? Klubben som vunnit sju SM-guld ligger idag på en negativ kvalplats i Hockeyallsvenskan och ställs i kväll mot Södertälje som ligger närmast ovanför AIK i tabellen. Vad har gått fel den här säsongen för AIK? En som följt AIK:s matcher under hela säsongen är klubb-ikonen Mats Thelin.

Mats Thelin, som både vunnit SM-guld med AIK och varit med om att ta upp klubben till elitserien är inte överraskad över att man idag håller till i dom nedre regionerna av Hockeyallsvenskans tabell.
– Grejen är den att när jag satt nere i Afrika i höstas, jag och han jag jobbade med där, tippade vi Hockeyallsvenskan. Efter att vi jämfört alla lagens trupper satte jag AIK som nia trots att jag har ett AIK-hjärta. Den andra killen satte AIK som tia. Överraskad är jag med andra ord inte, säger Mats Thelin till hockeysverige.se och fortsätter med att utveckla varför han inte är överraskad:
– Jag tycker att sporten blivit så att dom lag som har mest stålar oftast ligger i topp. Det räcker att kolla på budgetarna som lagen har så stämmer det ganska bra överens med tabellplaceringen.

Tror du att den svaga ekonomin har gjort att man hamnat i botten av Hockeyallsvenskan eller ser du även andra anledningar till det?

– Spetskompetensen kostar pengar, så är det. Ska du ha en bra första lina som producerar så kostar det en jäkla massa stålar. Dom pengarna finns inte hos alla lag. Då ligger man heller inte i topp även om det också finns undantag som exempelvis Vita Hästen och som har gjort det bra.

AIK valde att rensa på ledarsidan mitt under säsongen. Sportchefen Daniel Rudslätt liksom tränarduon Peter Gradin och Thomas Fröberg fick lämna laget till förmån för Peter Nordström. Det Mats Thelin främst funderar kring är hur man tänkte då man byggde laget inför säsongen.
– Ibland kan man undra vad man tänkte då man komponerade laget, om man tog in folk bara för att man fick tag i dom istället för att ta in spelare för att bygga ett lag.
– Tittar du exempelvis i USA så bygger man ett lag. Behöver man en vänsterfattad spelare till ”PP” så köper man in det. Behöver man en rightare köper man i det, allt för att helheten ska bli bra. Jag vet inte vad tanken var när man byggde det här laget.

Hur ser du på själva lagbygget?
– Det är många speediga killar med spelsinne och så vidare, men det är inte mycket killar som drar på sig grova arbetskläderna och kör. Man hade (Patric) Blomdahl, men han har haft det lite jobbigt den här säsongen. Annars är det inte många andra som går in och gör det här skitjobbet.
– Jag skulle vilja se en lina liknande Hanson Brothers från Slapshot. Inte så att man spelar fult, men jag vill se inställningen där man går in och bara kör. Den karaktern av spelare har man inte idag, men det finns många sådana spelare att hitta om man vill.

Var tränarbytet ett nödvändigt ont som du ser det?
– Nej, det tycker jag inte. Ser man på poängskörden efter bytet så är den ungefär likadan som innan.

Är Peter Nordström rätt tränare att leda AIK?
– Jag känner inte honom överhuvudtaget så jag har ingen aning faktiskt. Oavsett tränare så är jag övertygad om att lagets kvalité speglar vart man hamnar i serien.
– Nu är det jämt i serien mellan plats åtta och sistaplatsen. Det är bara några poäng som skiljer däremellan…

Vad vill du se i AIK för att man ska klara av att klättra upp på exempelvis en åttondeplats?
– AIK:s chans är att man spelar på topp i varje match. Man måste spela på etthundra procent för att vinna matcherna. Skillnaden är att ett lag fyllt med riktigt bra spelare kan göra en halv taskig match och ändå vinna. Har man tio halv taskiga matcher på en säsong som man ändå vinner så blir det en hel del poäng.
– Om man däremot som AIK hela tiden måste spela på topp för att vinna, spelar man inte topp så förlorar man, då blir det skillnad på antalet poäng i slutändan.

Mats Thelin ser inte riktigt vem som ska leda laget på isen, men hans uppfattning om vad som krävs om man ska undvika ett negativt kval är tydlig.
– Folket på läktaren vill se spelare på isen som spelar med hjärtat utanpå tröjan och som verkligen bara kör oavsett. Värderingarna ska inte ligga i om man gör mål eller inte. Värderingarna ska ligga i hur mycket man kämpar på isen.
– Jag menar att behöver jag åka genom sargen för att vinna matcher så ska jag göra det. Det måste vara sådana spelare som tar tag i bitarna och visar att det här är vad som krävs av alla om vi ska vinna.

Då känns det oroande för AIK då du säger att det inte riktigt finns den spelartypen i dagens AIK?
– Det är ont om den spelartypen i alla fall. Dom flesta svänger ju undan bara. Man åker fort som sjutton och skjuter, men sedan svänger man undan.

Med tanke på AIK:s svaga säsong så här långt och med hur du ser på årets lagbygge, hur tänker du kring AIK:s närmaste säsonger framöver?
– Eftersom man måste sanera ekonomin och så vidare ser jag att det skulle vara jättebra om man lyckas hålla sig kvar. Målet måste vara att se till att man håller sig kvar i Hockeyallsvenskan den här säsongen. Sedan bygger man framåt därifrån.

Känner du någon oro för lagets framtid?
– Det är alltid så att har man oflyt och hamnar i ett negativt kval, sådana kval är jättesvåra. Då möter man lag underifrån som har allt att vinna och som bara går ut och kör. Så ett negativt kval ska AIK försöka undvika så mycket man nu kan.
– Sedan kan jag tycka att dom två lag som hamnar sist i Hockeyallsvenskan är bättre än topplagen i Division 1. Så är det oftast. Förra säsongen gick Hästen upp och Troja åkte ur, sådant händer trots allt ibland.

I kväll möte AIK Södertälje i AXA Sport Center. Även om det på pappret känns som en ”kniven mot strupen” match vill Mats Thelin tona ner betydelsen av just bara den här matchen.
– Båda lagen suktar efter framgång och för att få lite medflyt. Den som vinner kommer att känna en väldig lättnad när man åker hem.
– Det är för många matcher kvar för att den ska avgöra säsongen. Även om man förlorar är man inte så pass mycket efter att man inte kan ta i fatt det. Nu har du dessutom Oskarshamn som inte går bra. Inte heller Björklöven går speciellt bra. Timrå har ryckt upp sig lite på slutet, men som helhet har inte dom heller varit bra.

Mats Thelin kan i höstas ut boken ”Mördarn”. Boken kan du beställa här: http://shop.eliteprospects.com/mordarn.html

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 12 augusti
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten