Mats Thelin
Nyheter

AIK-ikonen om klubbens kris: ”Jag vill se inställningen där man går in och bara kör”

ANNONS

Vart är AIK Hockey på väg? Klubben som vunnit sju SM-guld ligger idag på en negativ kvalplats i Hockeyallsvenskan och ställs i kväll mot Södertälje som ligger närmast ovanför AIK i tabellen. Vad har gått fel den här säsongen för AIK? En som följt AIK:s matcher under hela säsongen är klubb-ikonen Mats Thelin.

Mats Thelin, som både vunnit SM-guld med AIK och varit med om att ta upp klubben till elitserien är inte överraskad över att man idag håller till i dom nedre regionerna av Hockeyallsvenskans tabell.
– Grejen är den att när jag satt nere i Afrika i höstas, jag och han jag jobbade med där, tippade vi Hockeyallsvenskan. Efter att vi jämfört alla lagens trupper satte jag AIK som nia trots att jag har ett AIK-hjärta. Den andra killen satte AIK som tia. Överraskad är jag med andra ord inte, säger Mats Thelin till hockeysverige.se och fortsätter med att utveckla varför han inte är överraskad:
– Jag tycker att sporten blivit så att dom lag som har mest stålar oftast ligger i topp. Det räcker att kolla på budgetarna som lagen har så stämmer det ganska bra överens med tabellplaceringen.

Tror du att den svaga ekonomin har gjort att man hamnat i botten av Hockeyallsvenskan eller ser du även andra anledningar till det?

– Spetskompetensen kostar pengar, så är det. Ska du ha en bra första lina som producerar så kostar det en jäkla massa stålar. Dom pengarna finns inte hos alla lag. Då ligger man heller inte i topp även om det också finns undantag som exempelvis Vita Hästen och som har gjort det bra.

AIK valde att rensa på ledarsidan mitt under säsongen. Sportchefen Daniel Rudslätt liksom tränarduon Peter Gradin och Thomas Fröberg fick lämna laget till förmån för Peter Nordström. Det Mats Thelin främst funderar kring är hur man tänkte då man byggde laget inför säsongen.
– Ibland kan man undra vad man tänkte då man komponerade laget, om man tog in folk bara för att man fick tag i dom istället för att ta in spelare för att bygga ett lag.
– Tittar du exempelvis i USA så bygger man ett lag. Behöver man en vänsterfattad spelare till ”PP” så köper man in det. Behöver man en rightare köper man i det, allt för att helheten ska bli bra. Jag vet inte vad tanken var när man byggde det här laget.

Hur ser du på själva lagbygget?
– Det är många speediga killar med spelsinne och så vidare, men det är inte mycket killar som drar på sig grova arbetskläderna och kör. Man hade (Patric) Blomdahl, men han har haft det lite jobbigt den här säsongen. Annars är det inte många andra som går in och gör det här skitjobbet.
– Jag skulle vilja se en lina liknande Hanson Brothers från Slapshot. Inte så att man spelar fult, men jag vill se inställningen där man går in och bara kör. Den karaktern av spelare har man inte idag, men det finns många sådana spelare att hitta om man vill.

Var tränarbytet ett nödvändigt ont som du ser det?
– Nej, det tycker jag inte. Ser man på poängskörden efter bytet så är den ungefär likadan som innan.

Är Peter Nordström rätt tränare att leda AIK?
– Jag känner inte honom överhuvudtaget så jag har ingen aning faktiskt. Oavsett tränare så är jag övertygad om att lagets kvalité speglar vart man hamnar i serien.
– Nu är det jämt i serien mellan plats åtta och sistaplatsen. Det är bara några poäng som skiljer däremellan…

Vad vill du se i AIK för att man ska klara av att klättra upp på exempelvis en åttondeplats?
– AIK:s chans är att man spelar på topp i varje match. Man måste spela på etthundra procent för att vinna matcherna. Skillnaden är att ett lag fyllt med riktigt bra spelare kan göra en halv taskig match och ändå vinna. Har man tio halv taskiga matcher på en säsong som man ändå vinner så blir det en hel del poäng.
– Om man däremot som AIK hela tiden måste spela på topp för att vinna, spelar man inte topp så förlorar man, då blir det skillnad på antalet poäng i slutändan.

Mats Thelin ser inte riktigt vem som ska leda laget på isen, men hans uppfattning om vad som krävs om man ska undvika ett negativt kval är tydlig.
– Folket på läktaren vill se spelare på isen som spelar med hjärtat utanpå tröjan och som verkligen bara kör oavsett. Värderingarna ska inte ligga i om man gör mål eller inte. Värderingarna ska ligga i hur mycket man kämpar på isen.
– Jag menar att behöver jag åka genom sargen för att vinna matcher så ska jag göra det. Det måste vara sådana spelare som tar tag i bitarna och visar att det här är vad som krävs av alla om vi ska vinna.

Då känns det oroande för AIK då du säger att det inte riktigt finns den spelartypen i dagens AIK?
– Det är ont om den spelartypen i alla fall. Dom flesta svänger ju undan bara. Man åker fort som sjutton och skjuter, men sedan svänger man undan.

Med tanke på AIK:s svaga säsong så här långt och med hur du ser på årets lagbygge, hur tänker du kring AIK:s närmaste säsonger framöver?
– Eftersom man måste sanera ekonomin och så vidare ser jag att det skulle vara jättebra om man lyckas hålla sig kvar. Målet måste vara att se till att man håller sig kvar i Hockeyallsvenskan den här säsongen. Sedan bygger man framåt därifrån.

Känner du någon oro för lagets framtid?
– Det är alltid så att har man oflyt och hamnar i ett negativt kval, sådana kval är jättesvåra. Då möter man lag underifrån som har allt att vinna och som bara går ut och kör. Så ett negativt kval ska AIK försöka undvika så mycket man nu kan.
– Sedan kan jag tycka att dom två lag som hamnar sist i Hockeyallsvenskan är bättre än topplagen i Division 1. Så är det oftast. Förra säsongen gick Hästen upp och Troja åkte ur, sådant händer trots allt ibland.

I kväll möte AIK Södertälje i AXA Sport Center. Även om det på pappret känns som en ”kniven mot strupen” match vill Mats Thelin tona ner betydelsen av just bara den här matchen.
– Båda lagen suktar efter framgång och för att få lite medflyt. Den som vinner kommer att känna en väldig lättnad när man åker hem.
– Det är för många matcher kvar för att den ska avgöra säsongen. Även om man förlorar är man inte så pass mycket efter att man inte kan ta i fatt det. Nu har du dessutom Oskarshamn som inte går bra. Inte heller Björklöven går speciellt bra. Timrå har ryckt upp sig lite på slutet, men som helhet har inte dom heller varit bra.

Mats Thelin kan i höstas ut boken ”Mördarn”. Boken kan du beställa här: http://shop.eliteprospects.com/mordarn.html

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL