VEM BLIR ÅRETS DOMI? I dag startar JVM – ladda upp med att se det senaste avsnittet av PowerPlay.
Nyheter

KANADA TILLBAKA PÅ TRONEN: ”Juniorhockey när den är som bäst”

ANNONS

De hade inte vunnit JVM-guld sedan 2009 och det har pratats om juniorkris hemma i Kanada. I natt såg de kanadensiska juniorlöven till att få ett stopp på guldtorkan. Och det efter en riktigt galen final mot Ryssland.
– Jag antar att det är junior hockey när den är som bäst, säger backen Josh Morrissey till hockeysverige.se efter guldsegern.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hockey är religion i Kanada och JVM ett av de viktigaste budorden, en turnering som miljontals människor följer slaviskt varje år. Efter fem raka turneringar utan kanadensiskt guld var allt annat än en seger på hemmaplan i Air Canada Centre i Toronto ett fiasko.

Spelarna i den rödvitsvarta tröjan har burit en hel nations förväntningar på sin axlar. Och den här gången lyckades de infria dem. I natt bröt Kanada sin guldtorka genom att besegra Ryssland med 5-4 i en final som var så het och känsloladdad att den fick Twitter att slockna för en stund.

Kanada rivstartade finalen och gjorde 1-0 (Anthony Duclair) redan i första bytet och 2-0 (Nick Paul) bara minuter senare. Det tvingade fram ett ryskt målvaktsbyte där Ilja Sorokin ersatte Igor Sjestjorkin.

Ryssland kom tillbaka och reducerade genom backen Dmitrij Judin innan första perioden var över. Men det var i den andra perioden som matchen gav utslag på richterskalan. Kanada gick fram till 5-1 efter mål av Max Domi, Connor McDavid och Sam Reinhart varpå den vilda hemmapubliken självsäkert började skandera ”We want gold!”. Det gav ryssarna extra tändvätska.

TRE RYSKA MÅL PÅ DRYGT TRE MINUTER

Inom loppet av tre minuter och 16 sekunder skapade Ivan Barbasjov, Sergej Toltjinski och Nikolaj Goldobin rejäl nerv i finalen genom att förvandla den säkra kanadensiska 5-1-ledningen till ett betydligt mer fragilt 5-4-övertag.
– Det var en hel del nervösa minuter i den här matchen, det kan säkert fansen här i arenan och framför tv-apparaterna där hemma skriva under på. Det här är en av de galnare matcherna jag har varit med om. Jag antar att det är juniorhockey när den är som bäst, säger Kanadas back Josh Morrissey till hockeysverige.se med ett brett leende.

Han hade anledning att le efter matchen. Kanada lyckades med en hel del möda och visst besvär behålla sin 5-4-ledning ända in i kaklet. När slutsignalen ljöd efter en massiv rysk press i slutminuterna utbröt enorm glädjescener på isen samtidigt som publiken i Air Canada Centre bidrog till en fantastisk ljudkuliss genom att pressa upp decibelnivån till 115.
– Att se klockan komma ned till nollan och att få skrinna över till målvakten är något jag aldrig kommer att glömma. Det var som om tiden stod stilla. Det är så högljutt och på samma gång så tyst, säger Josh Morrissey och skakar på huvudet som om han inte trodde att det som just hade inträffat var på riktigt.
– Man står där med 22 andra killar och flera coacher som man har kämpat med, sida vid sida. Samtidigt ser man sin familj uppe på läktaren. Det är ett känslofyllt ögonblick, något som jag inte riktigt har lyckats få grepp om än, men något jag kommer att vårda under resten av mitt liv.

Du var med i Malmö i fjol när ni gick miste om en medalj. Hur mycket av en motivation har den upplevelsen gett er som fått en andra chans i år?
– Jag och min rumskamrat Madison Bowey pratade faktiskt om det i morse: ”Herregud, det är final i dag”. Det här var min sista chans att få uppleva det här i JVM efter att fjolårets turnering slutat så trist. Jag ville bara att det skulle få ett lyckligt slut den här gången och jag är så stolt över att jag fick uppleva det här.

KANADAS GULDLAG 2015

Målvakter:
1) Eric Comrie
31) Zachary Fucale

Backar:
2) Joe Hicketts
3) Dillon Heatherington
4) Madison Bowey
5) Samuel Morin
6) Shea Théodore
7) Josh Morrissey
25) Darnell Nurse

Forwards:
9) Brayden Point
10) Anthony Duclair
16) Max Domi
17) Connor McDavid
18) Jake Virtanen
19) Nic Petan
20) Nick Paul
21) Nick Ritchie
22) Frédérik Gauthier
23) Sam Reinhart
26) Curtis Lazar
28) Lawson Crouse
29) Robby Fabbri

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch