Roger Forsberg
Timrå IK

”Jag pratar mer eller mindre dagligen med Dahlén”

ANNONS

För bara två säsonger sedan slogs Timrå med Skellefteå, Frölunda, Brynäs och så vidare i elitserien. Idag ligger man sist i Hockeyallsvenskan med fem poäng upp till närmsta laget ovanför, Oskarshamn. Är ett av svensk hockeys mest klassiska lag på väg ner i Division 1?

Frågorna är många kring Timrås framtid, speciellt eftersom den dåliga ekonomin har blivit en trist följetong i klubben.

Ny tränare i Timrå den här säsongen är Roger Forsberg. Hockeysverige.se frågade honom varför hans Timrå ligger sist i Hockeyallsvenskan.
– Det är många ådror in i den anledningen naturligtvis. Isolerar vi det till senaste tio, tolv matcherna, eftersom det är där vi tappat fästet poängmässigt, och ska analysera det ganska enkelt så har vi ofta spelat två bra perioder. När sedan vår dip har kommit i matcherna har den blivit alldeles för dyrbar för oss och vi har gett upp för enkla mål i matcherna.
– Vi har sårat oss själva många gånger genom att göra enkla misstag och, som jag sa, gett upp för enkla mål. Tittar vi på senaste matcherna är det idel uddamålsförluster om man tar bort målen som gjorts i tom bur i slutet av matcherna, Södertälje borta och Björklöven hemma för att nämna några.
– En av anledningarna till att vi ligger sist är också att vi har haft det oerhört svårt att knyta ihop matcherna trots att vi spelat bra i många av matcherna som vi förlorat.

Hur jobbar du för att grabbarna ska börja knyta ihop matcherna och börja ta trepoängare?
– Vi försöker med alla medel vi har att hjälpa killarna naturligtvis. Vi pratar om gröna glasögon och försöker inte ha så många röda glasögon. När det blir lite skakigt i ett lag, som det ofta blir i ett lag som är i poängbehov, handlar det om att man inte ska tänka så mycket på vad som händer framöver. Jobba byte för byte, våga spela, fortsätt våda pucken och alla dom här klyschorna som vi använder sig av.
– Man gör misstag och misstag händer, men dom andra fyra killarna måste vara beredda på att reda ut det. Vi måste våga spela, men ofta är det olika individuellt hur man tar emot en feedback i dom här lägena.

Assisterande tränare i Timrå är Jens Öhman, men Roger Forsberg gör heller ingen hemlighet av att han använder sin kompis från Östersund, Ulf Dahlén, som lite bollplank till och från.
– Jag och Uffe har känt varandra i hela våra liv. Uffe var i Nordamerika under 17 säsonger. Under alla dom säsongerna pratade vi i telefon minst en gång i veckan. Dessutom har vi spelat trav tillsammans sedan 25 år tillbaka.
– Jag jobbade tillsammans med Uffe i HV 71 förra säsongen. Nu har han hamnat här i Sundsvall genom hans son Jonathan Dahlén som spelar i Timrå. Jag åker till Uffe på ledig tid för att dricka kaffe. Vi pratar då om allt möjligt. Det kan handla om jakt eller skogsmarker, men naturligt vis pratar vi också en massa hockey.
– Uffe är en erfaren tränare och spelare. Det är inget nytt för mig att jag pratar ishockey med honom. Det är en normal situation för mig och jag pratar mer eller mindre dagligen med Uffe. Ibland är det inte om ishockey, men givetvis är det ofta det som vi pratar om.

Men att det skulle vara aktuellt för Ulf Dahlén att kliva in i båset som tränare för Timrå dementerar Roger Forsberg.
– Jag kan ge dig ett hundraprocent ärligt svar på den frågan. Det finns ingenting som tyder på det i dagsläget. Det är i så fall helt skrivet i stjärnorna.
– Det är överhuvudtaget ingen som har diskuterat det med Ulf från vår tränarstab, sportchef eller Timrå IK.

Just nu har Timrå alltså sju poäng upp till Oskarshamn på en 13:e plats, men någon oro över att det ska rinna iväg och att gapet ska bli för stort uppåt känner inte Roger Forsberg.
– Vi är sist i serien och kan inte bli så mycket värre placeringsmässigt. Vi måste mobilisera kraft och hitta ett sätt att börja vinna lite poäng så vi kan täta till luckan. Sedan får vi jobba succesivt. Första steget är att försöka få ett lag bakom oss. I slutändan får vi naturligtvis jobba mot att ha två lag bakom oss. Sedan får vi se hur det ser ut den 28:e februari och vart vi är då.
– Vi tar en match i taget och har som mål att inom en snar framtid ha ett lag bakom oss och sedan tar vi det vidare därifrån.

Hur tar gruppen den här tabellsituationen?
– Man vet att när man hamnar i sådana här situationer, oavsett om det är individuellt eller lagspel, så tror många att det ska vara dålig stämning, uppgivna spelare och alla saker man kan fabricera kring utanför ett omklädningsrum.
– Det här är glada killar som kommer till jobbet varje dag. Det finns ingen här som inte vill vända den här trenden för Timrå IK. Det är bra gry i grabbarna.
– Naturligtvis är det så att när man förlorar en hockeymatch måste det få vara svart några timmar. Ibland är det två timmar svart och ibland är det tio. Om jag inte valt att stänga matchen redan på kvällen är vi dagen efter varit väldigt fokuserade på att stänga matchen efter att vi har tittat med gröna och röda glasögon, att försöka sortera upp det där på bästa sätt och gå vidare därifrån.
– Det finns ingen som hänger med huvudet eller är uppgiven på något sätt. Vi konstaterar dom faktum vi ställs inför. Sedan, efter att vi stängt matcherna, tar vi det vidare.

I kväll möter ni Almtuna på bortaplan, vilka förväntningar har du på den matchen?
– Det vi har pratat om i vårt omklädningsrum är att vi måste fortsätta och titta på det som varit positivt mot Björklöven och bygga vidare på det. Vi måste också sätta på oss dom röda glasögonen och se var vi gjorde mindre bra och göra det bättre.
– Sedan måste vi minimera misstagen och inte ge upp så enkla mål samtidigt som vi måste bli mer strikta i spelet och orkar i 60 minuter. Jag förväntar mig att vi ska lyfta en nivå till mot Almtuna. Klarar vi det så ska vi ha en bra möjlighet att ta poäng i Uppsala i eftermiddag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch