Kanada blev för svåra, men Danmark hyllades ändå
Nyheter

”Hatten av för Danmark”

ANNONS

Så var sagan slut. Danmark stod som väntat på öronen mot Kanada i kvarstfinalen i JVM och föll till slut med 8-0. Men det är ett danskt lag som charmat alla här i Toronto och satt nationen på hockeykartan.
– Det är en fantastisk inspiration för ungdomar hemma i Danmark, säger Nikolaj Ehlers till hockeysverige.se

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mot alla odds lyckades Danmark ta sig till kvartsfinal i JVM, efter att ha luggat poäng av både Tjeckien och Ryssland och även slagit Schweiz. Men mot hemmanationen Kanada tog det programenligt stopp. Olaf Ellers mannar hade inte mycket att sätta emot när Kanadas superstjärnor satte full fart från första nedsläpp.
– Det blev för mycket för oss att matcha Kanada med deras speed och kunnande. Jag tror kanske vi hade använt våra ledande spelare lite för mycket för att vi skulle orka, och det kanske blev lite för mycket intryck här idag för alla oss i laget, säger Olaf Eller.

Men oavsett reser danskarna hem med en imponerande insats i bagaget. Sällan har ett lag varit så hårt nederlagstippat från början. Nu har de visat både för Danmark och omvärlden att dansk ishockey kan bli att räkna med framöver.
– Det här har en stor betydelse. Jag ser det här laget som en förebild för andra unga spelare, de som valt att sitta där hemma i Danmark och se oss spela över Internet. Vi har visat Danmark att vi ska ta våra hockeylag på allvar, för det gör de här grabbarna. Det tycker jag är läckert, säger lagets storstjärna Nikolaj Ehlers till hockeysverige.se.

”KANADA KOMMER UT SOM BARA FAN I FÖRSTA PERIODEN”

Ehlers själv är van vid uppmärksamheten och de stora scenerna. Han är draftad i första rundan av Winnipeg Jets och är till vardags firad stjärna i Halifax Mooseheads i QMJHL, men de lagkamrater som håller till i Herning, Malmö och Esbjerg har inte samma erfarenheter.
– Jag tror det är en fantastisk upplevelse för dem, det är det ju också för mig. Vi spelar för nästan 20 000 åskådare i dag och jag tror det är en fantastisk inspiration för de ungdomar som spelar hockey i Danmark att veta att de kan komma till att få spela en sådan här turnering, fortsätter Ehlers.

Mads Eller, med ett förflutet i Frölunda, håller med om att den månghövdade hemmapubliken kanske blev lite för mycket.
– I de andra matcherna har vi haft publiken med oss, i dag blir det kanske lite för stora ögon och det blev kanske för mycket för fler av oss i laget när Kanada kommer ut som bara fan i första perioden, säger han till hockeysverige.se.

Ehlers är imponerad av hur lagkamraterna trots uppmärksamheten och den höga nivån klarat att lyfta sig rejält under turneringen.
– Alla har gjort det fantastiskt. Men en jag gärna vill peka på är målvakten George Sörensen. Han håller oss kvar i alla matcher och det finns inte tillräckligt med ord jag kan säga om honom. Jag hoppas att scouterna kan se hur stor han är i förhållande till sin verkliga storlek, säger Ehlers.

Sörensen har matchats mycket sparsamt i Herning i höst, men hans fina spel mot toppmotstånd lär inte ha gått obemärkt förbi. Han borde rimligen ha tilldragit sig en del intresse från klubbar både i och utanför Danmark.
– Det har varit en bra scen för mig att visa upp mig på, jag spelar ju i danska ligan och har inte fått så många matcher i morgon. Vi har ett bra lag i Herning och jag ser fram till att få komma hem och kanske få spela lite mer, sen får vi se vad som händer, säger han.

De stora sifforna till trots är Kanadas coach Benoit Groulx imponerad av danskarnas insats i turneringen, och berömmer sitt eget lag för att de trots den efterhand växande ledningen gjorde en riktigt bra match över hela banan ända till slutminuten.
– Hatten av för Danmark. När den här turneringen började och de skulle möta Ryssland trodde man inte mycket om dem, men de var nära att vinna där och som de sedan spelade mot Schweiz och Tjeckien fick man upp ögonen för dem. Vi var ärligt talat väldigt nervösa, vi hade sett dem spela och visste hur hårt de kämpade och att de hade en väldigt bra förstalina och en jättebra målvakt, säger Groulx.

George Sörensen menar att kvartsfinalplatsen betyder en ny möjlighet för dansk ishockey, inte bara avseende kvalitet utan också popularitet.
– De har gjort ett riktigt bra arbete med ungdomar i dansk ishockey, många samlingar och camper och landslagsverksamhet som börjar redan vid 16 år nu. Man kan märka att hockey blir mer populärt hemma i Danmark och det har varit mycket omkring oss i medierna där hemma under den här turneringen också. Den här matchen visades på TV där hemma. Bara det är ett stort steg, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL