Rikard Grönborg.
Nyheter

American Horror Story – Juniorkronorna föll med tvåsiffrigt

ANNONS

2-5 mot Kanada i den första träningsmatchen inför JVM – 5-10 i baken mot USA i den andra. De svenska Juniorkronorna har både försvars- och målvaktsproblem som heter duga inför annandagens JVM-premiär mot Tjeckien.
– Tio kassar bakåt… Jag har nog aldrig varit med om något liknande, säger förbundskapten Rikard Grönborg till hockeysverige.se efter försvarsdebaclet.

Skador har redan tvingat Juniorkronorna att skicka hem målvakten Jonas Johansson och backen Oliver Kylington. I nattens träningsmatch mot USA kunde inte heller målvakten Linus Söderström komma till spel, i stället tvingades Sverige starta med Samuel Ward mellan stolparna för andra matchen i rad. Dessutom hade inte den inkallade reserven Fredrik Bergvik hunnit ansluta till truppen, vilket tvingade landslagsledningen att låna in en kanadensisk juniorkeeper som avbytare.
– Linus fick feber i går och kunde inte spela, men han är på bättringsvägen nu. Vi lånade in en 98:a från Ottawa eftersom vi var tvungna att ha två målvakter. Vi ville inte dressa någon av utespelarna som målvakt eftersom vi vill ge alla chansen att vara med och slåss om en plats, säger Rikard Grönborg som ska skicka hem en svensk forward på juldagen.

Samuel Ward fick en minst sagt jobbig start på matchen. USA ryckte ifrån till 2-0 tidigt innan Sverige vaknade till liv och kunde gå ikapp via snabba mål av Anton Blidh och Gustav Forsling. Unge Auston Matthews, 17, fick dock sista ordet innan periodpausen när han distinkt sköt 3-2 bakom Ward.
– Vi gör det bra som kommer tillbaka efter deras två snabba mål, men sedan får de det tredje målet och får medvind efter det, säger Grönborg.

Det var i den andra perioden det riktigt stora fallet kom. USA trummade skoningslöst på och utnyttjade Sveriges svaga försvars- och målvaktsspel till fullo. 3-2 förvandlades till 7-2 och inte ens en timeout kunde väcka svenskarna ur sin dvala.

”LAGEN MAN MÅSTE KUNNA MÄTA SIG MED

– Det kändes som allt gick in. Det styrdes via skridskor, klubbor och det blev frilägen. Det var inte några lätta situationer för Samuel, vi gör honom ingen tjänst med hur vi spelar framför honom. Samtidigt måste han i likhet med alla andra upp och spela bättre, säger Grönborg som även passar på att hylla motståndarna.
– USA är ruggigt effektiva. När de får sina lägen smäller det direkt. Vi visste att de har riktigt vassa forwards och som jag ser det är de favoriter att vinna den här turneringen tillsammans med Kanada. Det är de här lagen man måste kunna mäta sig med.

Tredje perioden fortsatte på inslaget spår och puckarna trillade in bakom Ward med jämna mellanrum. Skillnaden nu var att Sverige replikerade med några mål själva. Axel Holmström gjorde 3-8 i powerplay och Andreas Englund sköt 4-9 via en amerikansk klubba. Jens Lööke fastställde sedan slutresultatet till 5-10 i matchens absoluta slutsekunder.
– Tio kassar bakåt… Jag har nog aldrig varit med om något liknande i de här sammanhangen. Det positiva är att vi gör fem mål framåt och det säger något om att vårt offensiva spela fungerar. Powerplay har också sett bra ut i båda de här matcherna, tycker Grönborg.

Det är bara några dagar kvar tills turneringen startar, vad kan ni göra för att få fason på framför allt försvarsspelet?
– Det är det klassiska, att vi måste vinna fifty-fifty-situationer, ligga rätt i skottlinjen och helt enkelt göra skitgörat. Vi kan inte gå in i situationerna till 80 procent utan måste göra det till hundra procent om vi ska gå segrande ur närkamperna.
– Sedan måste vi ta bättre beslut i mittzonen. Nu får vi väldigt många spelvändningar emot oss i framför allt andra perioden eftersom vi inte är tillräckligt bestämda. Vi måste få pucken till en säkrare plats så att vi kan få in den i anfallszonen.

Under julaftonen reser Juniorkronorna till Toronto och installerar sig på hotellet där man ska bo under JVM. Efter det kommer man att fira jul tillsammans. På juldagen återupptar man träningen inför annandagens premiärmatch mot Tjeckien.

Sverige – USA 5-10 (2-3, 0-4, 3-3)
Sverige:
Anton Blidh, Gustav Forsling, Axel Holmström, Andreas Englund, Jens Lööke.
USA: Alex Tuch 3, Auston Matthews 2, Tyler Motte 2, Brandon Carlo, J.T. Compher, Nick Schmaltz.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan