Sök
HÅRT STRAFFADE. Sam Hallam och hans Växjö är det mest avstängda laget i SHL den här säsongen.
Växjö Lakers HC

SHL:s mest avstängda och bötfällda lag: ”Absolut inte bra”

Sex olika avstängningar har gjort att fem spelare har missat 18 matcher och gemensamt fått böta 46 500 kronor. Med det är Växjö Lakers SHL:s mest avstängda lag efter halva säsongen.
–  Det här är absolut ingenting som vi tycker är bra. Det drabbar spelaren som inte får spela, men det drabbar också hela laget, säger tränaren Sam Hallam till hockeysverige.se.

Det har blåst snålt kring Växjö Lakers under delar av säsongen. Laget har inte bara haft svårt att få resultaten med sig, man har även bestraffats hårdare än något annat SHL-lag när det gäller avstängningar. Och då särskilt i form av respektlösa tacklingar. Senast i dag blev Gustav Rydahl avstängd för sin tackling i huvudet på tidigare lagkamraten David Åslin, som numera återfinns i Leksand.

Sam Hallam, tränare för Växjö, kommer inte med några undanflykter, men anser samtidigt att alla avstängningar inte har varit glasklara fall.
– Det var under en kort period som vi lyckades samla på oss ganska många avstängningar på en gång. Tyvärr är vi tillbaka där nu då vi har två ytterligare avstängningar på kort tid (Rydahl och Teemu Laakso).
– Självklart var det så att under den här första svängen lyfte vi det ordentligt och tittade på situationerna. Vi visade på ansvaret som man har som spelare och respekten man ska visa samtidigt som man sätter sitt lag i en sämre sits. Det här är absolut ingenting som vi tycker är bra. Det drabbar spelaren som inte får spela, men det drabbar också hela laget.
– Vi vill se en fysisk hockey, men vi vill se det inom ramarna för vad regelverket tillåter.

Har det generellt blivit fler ansvarslösa tacklingar i SHL som du upplever det?
– Det finns några av dom som vi i Växjö har stått för som är ansvarslösa. Det finns också några situationer där vi varit inblandade där den här debatten om att så att säga skydda sig själv har varit aktuell.
– Jag tycker att den här senaste situationen med Teemu Laakso och Ted Brithén är en sådan där vi ledare redan på hockeygym-nivå hela vägen SHL har en viktig roll att utbilda. Teemu Laakso ser båda siffrorna på Ted Brithén och går in i en situation när han står en bit från sargen. Där ska vi visa en större respekt ihop med att Ted Brithén vänder sig om och noterar att han har en kille i ryggen och ska vara beredd på tacklingen på ett bättre sätt.
– Det är två fel som leder till en skada och en avstängning. Vår spelare ska inte kliva in när han ser båda siffrorna så tydligt, men jag tycker även att deras spelare ska vara bättre förberedd eftersom han inte heller vill bli skadad. Det handlar också om uppmärksamheten ute på isen. Att vara beredd att skydda sig, då menar jag inte mot klubborna i ansiktet som kommer, att spänna kroppen, att vinkla sig och att göra sig tacklingsbar så att säga. Det är fortfarande en sport där en del är närkampsspelet och kampen.
– Sedan har det varit några situationer där mottagande spelaren inte har någon som helst möjlighet att skydda sig, men om det är mer eller mindre har jag svårt att svara på.

Att få stopp på dom respektlösa tacklingarna handlar med andra ord om att nå ut med information till spelarna?
– Ja, jag tycker att information är viktigt. Dels är det ett ledaransvar men dels handlar det om att alla spelare har ett ansvar när man är på en hockeyplan. När du är puckförare så är du tacklingsbar.
– Sedan ska den tacklingen ske på ett korrekt sätt. Det är också vad jag menar i Laakso och Brithéns fall. Tacklingen är inte utförd korrekt. Nu är det egentligen inte en tackling utan mer en knuff, men den ska inte behöva leda till att Brithén får en hjärnskakning.
– Det jag menar är att det här måste vi jobba med från två håll för att utveckla och utbilda spelare så vi får ner exempelvis antalet hjärnskakningar.

Tycker du att ni får en bra respons kring det här av domarkåren?
– Där vill jag inte uttala mig eftersom mycket av det sker på sportchefsnivå i den formen via dialog och feedback. Säkert mycket via Johan Hemlin som sportchef i SHL. Det är inte riktigt mitt bord.

Jag tänkte närmast på om du upplever att det är en jämn och bra bedömningsnivå kring huvudtacklingar?
– Dom situationerna går alltid till referensgruppen och disciplinnämnden. Det har egentligen ingenting med domarna på isen att göra. Det är andra personer som i lugn och ro kan sitta och bedöma situationerna. Där förutsätter jag att det bedöms på korrekta grunder.


Gustav Rydahl. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”BORDE HA LÅNAT UT MALTE I FJOL”

På förhand var Växjö favoriter till att vinna SM-guld den här säsongen, men laget har inte alls lyckats motsvara förväntningarna och på sistone har det till och med varit tal om kräftgång. Visserligen derbyseger över HV71 för snart en vecka sedan, men efter den vinsten blev det förlust mot tabelljumbon Leksand med 1-5.
– Det handlar egentligen om små grejer, men lägger man ihop många småsaker och gör en sammanfattning så handlar det om att vi behöver vara rejälare, bestämdare och helt enkelt ha ett bättre fokus och jobba hårdare, säger Sam Hallam.
– Sedan kan man leta småsaker och det har också gett sig uttryck på lite olika sätt under matcherna. Vi har det här jobbet långa stunder i matcherna, men vi känner att det kommer tillbaka till fokus och hårt jobb i hela matcherna.

Hårt jobb och fokus är två saker som man kanske kan ta lite för givet, är det här något som oroar dig att ni inte får ordning på?
– Nej, det tar man väl inte för givet och det oroar mig inte. Vi vet att när vi får ett självförtroende som är genuint har vi en kapacitet. Men vi brottas med olika saker precis som alla lag gör. Ligan är en jäkla ”kämpaliga” och vi har ett lag som bitvis har en hel del skicklighet i oss.

Malte Strömwall har lämnat laget av egen vilja och några veckor innan det fick David Åslin lämna klubben. Två talanger som inte riktigt lyckats blomma hos smålänningarna.
– Det är två skilda situationer. Om vi tar Malte så var det han själv som kände att han satt lite fast och där vårt tålamod var större än Maltes eget. Det är på inget sätt någon kritik mot Malte. Han är en ung kille som vill spela mycket hockey.
– Det sker korrigeringar i alla lags trupper under säsongen, men det är två forwardsplatser som lämnat truppen. Sedan har vi tagit in Robin Söderqvist under resan vilket har varit jättebra för oss. Han är en fantastiskt rolig spelare att jobba med, men det är fortfarande en plats kvar att fylla så vi får se vad som händer framöver.

Kunde du göra något annorlunda för att Malte Strömwall och David Åslin skulle utvecklas ytterligare i Växjö?
– Både och. Självklart, är man bara någorlunda ödmjuk så tänker man på vad man kunnat göra annorlunda själv.
– I grund och botten har vi ett ganska starkt lag både förra säsongen och den här. Det är inte så lätt att ta en plats och konkurrera om exempelvis tid i powerplay och sådana bitar. I Maltes fall tycker jag att vi kanske skulle lånat ut honom mer förra säsongen för att få in honom att spela mer seniorhockey eftersom han kom till oss från att bara ha spelat juniorhockey innan. Samtidigt hade han en handskada som gjorde att han var borta en period på fem veckor.

Ett spännande lån som Växjö gjort från BIK Karlskoga är 19-åriga juniorlandslagsmeriterade backen Viktor Lang. Men om han kommer att spela i torsdagens match är fortfarande osäkert.
– Om han kommer spela eller inte kommer att visa sig närmaste dagarna. Vi har Eddie Larsson spelande med BIK Karlskoga mot Rögle. Efter det kommer han ansluta tillbaka till oss i Lakers och träna med oss. Det innebär att han också är tillgänglig.
– Det här handlar mer om att två klubbar drar nytta av varandra i form utav att dom får in Eddie Larsson, en stabil back som gjort det bra under ett par säsonger i SHL och innan det i BIK.
– Viktor är ung kille som fått byta träningsmiljö under en vecka och som förhoppningsvis kommer tillbaka till BIK med hunger och ny inspiration. Däremot kanske Viktor Lang spelar en match med vårt J20 lag ikväll. Han har ju inte spelat J20 SuperElit tidigare så det blir spännande för framförallt honom att se hur han står sig på den nivån.

FAKTA: VÄXJÖS AVSTÄNGNINGAR

* 10 oktober: Gustav Rydahl – Tre matcher och 6 000 kronor i böter för en slew-foot på Emil Djuse, Frölunda.
* 14 oktober: Noah Welch – Två matcher för ett slagsmål med Viktor Mårtensson, Leksand.
* 20 oktober: Alexander Johansson – Tre matcher och 16 000 kronor böter för en tackling mot huvudet på Chris Campoli, HV71.
* 27 oktober: Malte Strömwall – Tre matcher och 6 000 kronor i böter för en tackling i huvudet på Toni Kähkönen, Leksand.
* 6 december: Teemu Laakso – Tre matcher och 12 500 kronor i böter för tackling i ryggen på Ted Brithén, HV71.
* 10 december: Gustav Rydahl – Fyra matcher och 6 000 kronor i böter för en tackling mot huvudet på David Åslin, Leksand.

TOTALT: 18 matcher och 46 500 kronor.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten