HÅRT STRAFFADE. Sam Hallam och hans Växjö är det mest avstängda laget i SHL den här säsongen.
Växjö Lakers HC

SHL:s mest avstängda och bötfällda lag: ”Absolut inte bra”

ANNONS

Sex olika avstängningar har gjort att fem spelare har missat 18 matcher och gemensamt fått böta 46 500 kronor. Med det är Växjö Lakers SHL:s mest avstängda lag efter halva säsongen.
–  Det här är absolut ingenting som vi tycker är bra. Det drabbar spelaren som inte får spela, men det drabbar också hela laget, säger tränaren Sam Hallam till hockeysverige.se.

Det har blåst snålt kring Växjö Lakers under delar av säsongen. Laget har inte bara haft svårt att få resultaten med sig, man har även bestraffats hårdare än något annat SHL-lag när det gäller avstängningar. Och då särskilt i form av respektlösa tacklingar. Senast i dag blev Gustav Rydahl avstängd för sin tackling i huvudet på tidigare lagkamraten David Åslin, som numera återfinns i Leksand.

Sam Hallam, tränare för Växjö, kommer inte med några undanflykter, men anser samtidigt att alla avstängningar inte har varit glasklara fall.
– Det var under en kort period som vi lyckades samla på oss ganska många avstängningar på en gång. Tyvärr är vi tillbaka där nu då vi har två ytterligare avstängningar på kort tid (Rydahl och Teemu Laakso).
– Självklart var det så att under den här första svängen lyfte vi det ordentligt och tittade på situationerna. Vi visade på ansvaret som man har som spelare och respekten man ska visa samtidigt som man sätter sitt lag i en sämre sits. Det här är absolut ingenting som vi tycker är bra. Det drabbar spelaren som inte får spela, men det drabbar också hela laget.
– Vi vill se en fysisk hockey, men vi vill se det inom ramarna för vad regelverket tillåter.

Har det generellt blivit fler ansvarslösa tacklingar i SHL som du upplever det?
– Det finns några av dom som vi i Växjö har stått för som är ansvarslösa. Det finns också några situationer där vi varit inblandade där den här debatten om att så att säga skydda sig själv har varit aktuell.
– Jag tycker att den här senaste situationen med Teemu Laakso och Ted Brithén är en sådan där vi ledare redan på hockeygym-nivå hela vägen SHL har en viktig roll att utbilda. Teemu Laakso ser båda siffrorna på Ted Brithén och går in i en situation när han står en bit från sargen. Där ska vi visa en större respekt ihop med att Ted Brithén vänder sig om och noterar att han har en kille i ryggen och ska vara beredd på tacklingen på ett bättre sätt.
– Det är två fel som leder till en skada och en avstängning. Vår spelare ska inte kliva in när han ser båda siffrorna så tydligt, men jag tycker även att deras spelare ska vara bättre förberedd eftersom han inte heller vill bli skadad. Det handlar också om uppmärksamheten ute på isen. Att vara beredd att skydda sig, då menar jag inte mot klubborna i ansiktet som kommer, att spänna kroppen, att vinkla sig och att göra sig tacklingsbar så att säga. Det är fortfarande en sport där en del är närkampsspelet och kampen.
– Sedan har det varit några situationer där mottagande spelaren inte har någon som helst möjlighet att skydda sig, men om det är mer eller mindre har jag svårt att svara på.

Att få stopp på dom respektlösa tacklingarna handlar med andra ord om att nå ut med information till spelarna?
– Ja, jag tycker att information är viktigt. Dels är det ett ledaransvar men dels handlar det om att alla spelare har ett ansvar när man är på en hockeyplan. När du är puckförare så är du tacklingsbar.
– Sedan ska den tacklingen ske på ett korrekt sätt. Det är också vad jag menar i Laakso och Brithéns fall. Tacklingen är inte utförd korrekt. Nu är det egentligen inte en tackling utan mer en knuff, men den ska inte behöva leda till att Brithén får en hjärnskakning.
– Det jag menar är att det här måste vi jobba med från två håll för att utveckla och utbilda spelare så vi får ner exempelvis antalet hjärnskakningar.

Tycker du att ni får en bra respons kring det här av domarkåren?
– Där vill jag inte uttala mig eftersom mycket av det sker på sportchefsnivå i den formen via dialog och feedback. Säkert mycket via Johan Hemlin som sportchef i SHL. Det är inte riktigt mitt bord.

Jag tänkte närmast på om du upplever att det är en jämn och bra bedömningsnivå kring huvudtacklingar?
– Dom situationerna går alltid till referensgruppen och disciplinnämnden. Det har egentligen ingenting med domarna på isen att göra. Det är andra personer som i lugn och ro kan sitta och bedöma situationerna. Där förutsätter jag att det bedöms på korrekta grunder.


Gustav Rydahl. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”BORDE HA LÅNAT UT MALTE I FJOL”

På förhand var Växjö favoriter till att vinna SM-guld den här säsongen, men laget har inte alls lyckats motsvara förväntningarna och på sistone har det till och med varit tal om kräftgång. Visserligen derbyseger över HV71 för snart en vecka sedan, men efter den vinsten blev det förlust mot tabelljumbon Leksand med 1-5.
– Det handlar egentligen om små grejer, men lägger man ihop många småsaker och gör en sammanfattning så handlar det om att vi behöver vara rejälare, bestämdare och helt enkelt ha ett bättre fokus och jobba hårdare, säger Sam Hallam.
– Sedan kan man leta småsaker och det har också gett sig uttryck på lite olika sätt under matcherna. Vi har det här jobbet långa stunder i matcherna, men vi känner att det kommer tillbaka till fokus och hårt jobb i hela matcherna.

Hårt jobb och fokus är två saker som man kanske kan ta lite för givet, är det här något som oroar dig att ni inte får ordning på?
– Nej, det tar man väl inte för givet och det oroar mig inte. Vi vet att när vi får ett självförtroende som är genuint har vi en kapacitet. Men vi brottas med olika saker precis som alla lag gör. Ligan är en jäkla ”kämpaliga” och vi har ett lag som bitvis har en hel del skicklighet i oss.

Malte Strömwall har lämnat laget av egen vilja och några veckor innan det fick David Åslin lämna klubben. Två talanger som inte riktigt lyckats blomma hos smålänningarna.
– Det är två skilda situationer. Om vi tar Malte så var det han själv som kände att han satt lite fast och där vårt tålamod var större än Maltes eget. Det är på inget sätt någon kritik mot Malte. Han är en ung kille som vill spela mycket hockey.
– Det sker korrigeringar i alla lags trupper under säsongen, men det är två forwardsplatser som lämnat truppen. Sedan har vi tagit in Robin Söderqvist under resan vilket har varit jättebra för oss. Han är en fantastiskt rolig spelare att jobba med, men det är fortfarande en plats kvar att fylla så vi får se vad som händer framöver.

Kunde du göra något annorlunda för att Malte Strömwall och David Åslin skulle utvecklas ytterligare i Växjö?
– Både och. Självklart, är man bara någorlunda ödmjuk så tänker man på vad man kunnat göra annorlunda själv.
– I grund och botten har vi ett ganska starkt lag både förra säsongen och den här. Det är inte så lätt att ta en plats och konkurrera om exempelvis tid i powerplay och sådana bitar. I Maltes fall tycker jag att vi kanske skulle lånat ut honom mer förra säsongen för att få in honom att spela mer seniorhockey eftersom han kom till oss från att bara ha spelat juniorhockey innan. Samtidigt hade han en handskada som gjorde att han var borta en period på fem veckor.

Ett spännande lån som Växjö gjort från BIK Karlskoga är 19-åriga juniorlandslagsmeriterade backen Viktor Lang. Men om han kommer att spela i torsdagens match är fortfarande osäkert.
– Om han kommer spela eller inte kommer att visa sig närmaste dagarna. Vi har Eddie Larsson spelande med BIK Karlskoga mot Rögle. Efter det kommer han ansluta tillbaka till oss i Lakers och träna med oss. Det innebär att han också är tillgänglig.
– Det här handlar mer om att två klubbar drar nytta av varandra i form utav att dom får in Eddie Larsson, en stabil back som gjort det bra under ett par säsonger i SHL och innan det i BIK.
– Viktor är ung kille som fått byta träningsmiljö under en vecka och som förhoppningsvis kommer tillbaka till BIK med hunger och ny inspiration. Däremot kanske Viktor Lang spelar en match med vårt J20 lag ikväll. Han har ju inte spelat J20 SuperElit tidigare så det blir spännande för framförallt honom att se hur han står sig på den nivån.

FAKTA: VÄXJÖS AVSTÄNGNINGAR

* 10 oktober: Gustav Rydahl – Tre matcher och 6 000 kronor i böter för en slew-foot på Emil Djuse, Frölunda.
* 14 oktober: Noah Welch – Två matcher för ett slagsmål med Viktor Mårtensson, Leksand.
* 20 oktober: Alexander Johansson – Tre matcher och 16 000 kronor böter för en tackling mot huvudet på Chris Campoli, HV71.
* 27 oktober: Malte Strömwall – Tre matcher och 6 000 kronor i böter för en tackling i huvudet på Toni Kähkönen, Leksand.
* 6 december: Teemu Laakso – Tre matcher och 12 500 kronor i böter för tackling i ryggen på Ted Brithén, HV71.
* 10 december: Gustav Rydahl – Fyra matcher och 6 000 kronor i böter för en tackling mot huvudet på David Åslin, Leksand.

TOTALT: 18 matcher och 46 500 kronor.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL