Samuel Ward.
Nyheter

”Vi har spelare som kommer käka puck om det behövs”

ANNONS

Han är den målvakt som har levererat bäst resultat i U20-landslaget den här säsongen. Asplövens Samuel Wards genombrott har tagit honom ända till JVM och där tror han på guld.
– Vi har alla delar som behövs för att gå hela vägen och vi har alltid tidigare då jag varit med i landslaget haft en bra grupp, säger den från Luleå utlånade målvakten till hockeysverige.se.

Tre spelare från Hockeyallsvenskan  kom med i den JVM-trupp som Rikard Grönborg presenterade under måndagen. Alla tre dessutom utlånade från lag i SHL. Det handlar om målvakterna Linus Söderström, Södertälje, som är utlånad av Djurgården, och Samuel Ward, Asplöven, utlånad av Luleå, samt AIK:s Oliver Kylington, utlånad av AIK.

Bland målvakterna blev Brynäs Jonas Johansson också med medan Frölundas Fredrik Bergvik får stanna hemma.
– Nog har det legat och gnagt lite grann ändå under säsongen. Framför allt när man haft några matcher som inte har fungerat har man funderat över hur det här påverkar om jag får åka med till JVM eller inte. Klart att det varit svårt att inte tänka på JVM det ska jag villigt erkänna, berättar Samuel Ward för hockeysverige.se.

När Samuel Ward sedan fick beskedet att han var uttagen kände han stor glädje.
– Man blev upprymd och jag känner fortfarande att det är svårt att tro att det är sant. Det är ändå det här som man spelar hockey för, i alla fall senaste åren. Det har varit ett mål och givetvis en dröm att få vara med.

Vilka egenskaper gör dig till en JVM-målvakt som du ser det?
– Jag har jobbat på och har haft tålamodet. Sedan jag flyttade till Luleå för fyra år sedan har jag ständigt gnuggat samtidigt som jag har haft tur att få vara frisk och skadefri.
– Nu har jag inte spelat så jättemycket på slutet här i Asplöven, men överlag under dom här fyra åren har jag fått mycket speltid. Det känner jag har hjälpt mig mycket.


Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

KONKURRENTERNA: ”TVÅ JÄTTEHÄRLIGA KILLAR”

Det blir alltså Linus Söderström och Jonas Johansson som Samuel Ward kommer att slåss om målvaktsposten med under JVM. Två målvakter som Ward inte tror att det kommer bli några problem att jobba med, tvärtom ser han det som något roligt.
– Det är två jättehärliga killar. Linus känner jag inte så jättebra. Det är mer som så att jag har stött på honom redan under U13-tiden då han spelade i Värmdö och jag i Nyköping. Han var bra redan då och faktiskt ganska liten, men i dag är han stor, bra mycket större än jag.
– Jonas träffade jag på första gången under regionscamperna innan U17-VM. Sedan har vi träffats på landslagssamlingar. Det har funkat väldigt bra och han är en jäkligt härlig kille. Det kommer absolut inte bli något problem att umgås med dom två.
– Jag ser det inte som att jag tycker illa om någon av dom bara för att vi är konkurrenter. Vi är ett lag. Får man spela så är det kul annars får man glädjas åt laget.

Vad är styrkan i det här JVM-laget?
– Som alltid så har vi en jäkla bredd i Sverige och det är många otroligt bra spelare som har lämnats utanför truppen.
– Jag tror att vi har fått ihop ett lag som har den allra yttersta spetskvalitén. Sedan har vi spelare som är väldigt bra framför mål. Jag tänker då på exempelvis Anton Blidh. Vi har även spelare som kommer att käka upp pucken om det behövs. Dessutom har vi yttersta världsklasspelare som ska göra målen framåt.
– Vi har alla delar som behövs för att gå hela vägen och vi har alltid tidigare då jag varit med i landslaget haft en bra grupp. Det är i princip samma killar som är med nu och jag vet att alla dom killarna funkar bra tillsammans. Det tror jag är väldigt viktigt för att man ska lyckas.

Det är ganska tufft framför målen som målvakt internationellt och här tror Ward att han har haft mycket nytta av att ha fått en hel del speltid med Asplöven i Hockeyallsvenskan.
– Man märker att spelare är större och skickligare framför mål i Hockeyallsvenskan. Du får jobba mer för att se pucken eftersom både försvarsspelare och motståndare tar plats där framför. Jag känner att matcherna jag fått i Hockeyallsvenskan har hjälpt mig väldigt mycket.
– Jag var och spelade en match med Luleås J20 förra veckan och då kände man vilken skillnad det var att komma ner dit. Det gick inte speciellt bra och vi förlorade mot Skellefteå med 6-5 efter straffar. Ändå kunde jag känna att jag haft en väldig nytta av att ha spelat med Asplöven.

”HAR INTE BRÅTTOM ATT SLÅ MIG IN I LULEÅ”

Någon besvikelse över att inte få chansen med Luleå i SHL känner inte Samuel Ward. Han var inställd på att det skulle bli så redan innan säsongen.
– Nej, det känner jag absolut inte. Det har varit klart hela tiden att jag ska vara i Asplöven. Jag är positivt överraskad över att jag har fått spela så pass mycket som jag gjort. Även om matcherna varit lite tokigt utspridda så har jag ändå fått spela 17 matcher så här långt, alltså har jag spelat mer eller mindre varannan match under hela säsongen fram till nu.
– Jag trivs väldigt bra med att fått spela så pass mycket och jag har egentligen inte bråttom med att slå mig in i Luleå. Det får bli ett av mina framtida mål helt enkelt.

Vad är det som gör Haparanda och Asplöven till ett så speciellt ställe att bo och spela på som hockeyspelare?
– Det är jäkligt speciellt. Det ligger precis på gränsen till Finland och man kan gå över dit för att ta en fika eller käka.
– Sedan är vårt lag speciellt också. Vi är väldigt många unga och hungriga killar som inte fått tillräckligt mycket plats och utrymme för att utvecklas i sina tidigare klubbar. Då är Haparanda en väldigt bra lösning och en bra hållplats i karriären.

Är just sammanhållningen det som är unikt med Asplöven?
– Ja, det skulle jag absolut säga. Vi gör väldigt mycket tillsammans och många bor i samma hyreshus i Haparanda. Vi umgås en hel del utanför hockeyn och vi reser mycket tillsammans.
– Sedan har vi två ungdomliga tränare (Per Kenttä och Urban Lahti) som hänger med och jag skulle säga att vi är ett väldigt bra kollektiv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch