Veckans Lag

Veckans Lag #12

Det är ny vecka och därmed summerar vi också veckan som gick och listar upp veckans största snackisar och länkar till veckans bästa analys. Och ja, vi har till och med en comeback av Veckans Armanius.

Markus Svensson, Skellefteå (3)
Fantastisk comeback efter tre veckors frånvaro. Höll nollan i första matchen mot Leksand och släppte bara in ett mål – och svarade för en jätteräddning i slutminuten – när Skellefteå slog Frölunda i lördags. Stoppade totalt 45 av 46 skott för 97,83%

Robin Gartner, Leksand
Fick skjuta sitt första SHL-mål för säsongen när han dundrade in 2-0 mot Växjö i lördags. Hade en och en halv minut innan dess fått se Jens Bergenström styra in hans skott till 1-0 och han var minst sagt delaktig i den starka start man fick när man slog smålänningarna med 5-1.

Anssi Salmela, Färjestad
Var en gigant i förarbetet till Färjestads snygga segermål mot Djurgården och sköt dessutom ett mål, som bara var någon minut från att bli ett segermål, i hemmamatchen mot Modo på torsdagen.

Per Ledin, Luleå (2)
Det blev två mål i veckan för veteranen. Båda målen var matchavgörande. Han sköt matchens enda mål mot Frölunda, firade med en klassisk Teemu Selänne-målgest, och gjorde sedan 3-2-målet mot Brynäs. Inte minst var målen viktiga för laget efter att de gick in i veckan med sex raka nollpoängare.

Robert Rosén, Växjö
Hade en lyckoperiod mot HV71 när han var med och vände den där matchen och sparkade igång Växjö så hårt att de lyckades vinna med 3-2.
Han assisterade till 1-1-målet åtta minuter in i perioden och sköt sedan 2-1 med fem och en halv minut kvar.

Rickard Wallin, Färjestad
Ja, han är ju inte riktigt där han var för ett par år sedan. Det vore synd att säga. Men hans sätt att leda Färjestads fjärdekedja med Røymark och Rohdin mot Djurgården var kul att se. Samlade dessutom på sig två assist på veckans två matcher.

Veckans

…. mest överskattade: DET STORA ORDKRIGET mellan Roger Rönnberg och Bert Robertsson. Att svensk media gärna snabbt hoppar på såna här saker och försöker göra dem större än de är. Men efter att i princip ha gäspat mig igenom klippet från presskonferensen undrar jag fortfarande vad som EGENTLIGEN var den stora grejen.
Det var inte pinsamt, det var inte speciellt hett… det var bara en tränare som ville ha en ursäkt och vägrade ge med sig mot en tränare som inte ville be om ursäkt och tyckte att det var larvigt att fortsätta kräva det inför media.
Är vi verkligen så här svältfödda på ‘skandaler’ att det här var SÅ BRA? En tränare som säger att det är respektlöst att kalla spelare för pajas efter förlust och en annan som anser att man i princip får säga vad man vill så länge man inte säger det på en presskonferens, eftersom det är respektlöst?
Att Roger Rönnberg vann diskussionen i sig, där Robertsson på något vis lyckades knocka sig själv genom argumentteknik som ”ameh durå!” och motiveringen att det inte är respektlöst att hånas, men respektlöst att ‘dra upp det i det offentliga rummet’.
Däremot hade Bert Robertsson å sin sida all rätt att vara förbannad efter slutsignal och att han agerade som han gjorde där och då var, enligt min egen analys av situationen som fick bråket att kicka igång på allvar. Han borde fortsatt hålla sig till det och ältat det om och om igen istället för att snurra bort sig i hur respektlöst det är att ta upp kritik offentligt samtidigt som han gav egen kritik offentligt.
(jag inser ironin i att jag lägger ner mest textmängd i att skriva om det som jag anser är det mest överskattade som hänt)

… olycksgubbe: Brynäs Jonas Nordqvist lyckades bomma när han fick vidöppet mål vid 0-1-underläge mot Luleå i lördags. I tredje perioden fick han kliva av matchen med en misstänkt knäskada, även om det sannolikt såg värre ut än vad det var. Spelaren själv tror inte att han blir borta så länge.

… Maskot on Ice: Ja, det är synd att säga att Donald Brashear hänger med bra där ute på isen. Stor han inte och snubblar någon stans så drar han på sig onödiga utvisningar. Mot Färjestad var han helt stillastående mot en spelare som inte var något större hot men valde ändå att åka vattenskidor vid 1-2-underläge och nio minuter kvar.
Mot Örebro hade Modo precis reducerat till 2-4 och jagade ytterligare reducering när Brashear dök upp och slet hjälmen av Viktor Ekbom och fick utvisning med sju minuter kvar.
Men han får åtminstone igång publiken när han är på isen.

… tacklingar: Ja, det har varit en grej under veckan. Vi har bara haft tolv matcher men redan har det stormat hårt runt Ole-Kristian Tollefsens tackling på János Hári (inte ens granskat av DN), på Teemu Laaksos på Ted Brithén /fyra matchers avstängning) och Gustav Rydahls på David Åslin (gissningsvis fem-sex matchers avstängning).
Återkommande tema för allt tycks vara: Blir spelaren skadad, blir motståndaren avstängd. Spelar man vidare är det inget att bry sig om.

… svettigaste: I torsdags hade både Adam Reideborn och Bernhard Starkbaum det riktigt hett om öronen under första perioden i deras matcher mot Färjestad respektive Linköping. Båda två lyckades stoppa 24 av 24 skott och hålla kvar sina lag i matcherna. I båda fallen ledde det dessutom till poäng (straff-förluster för båda).

… citat: AIK:s Robin Kovács blev intervjuad av Uffe Bodin och förklarade det fullt logiska: ”Allsvenskan är bättre än SHL just nu”, med hänvisning till att de allsvenska lagen värvat ”en massa spelare som är riktigt bra”

… straffskytt: Martin Johansson hade inte fått lägga en enda straff under säsongen fram till i fredags. Och då hade Örebro ändå spelat sju straffläggningar tidigare under säsongen.
Mot Djurgården fick han chansen, och gjorde mål. 20 timmar senare, eller så, sköt han det matchavgörande målet mot Modo på straff.

… nördfakta: Sondre Olden sköt sitt första SHL-mål i lördags och blev med det den 37:e Norgefostrade spelaren att göra mål i ligan.

… bästa tacklingsdissekering: Ja, det får bli min egen från Kent McDonells på Kirill Kabanov i CHL-kvarten i tisdags. Det kan vara den bästa som någonsin gjorts i Sverige.
Du kan läsa den här. <— det är en länk där. Klicka på ordet.

…. Armanius: Ja, den är inte ens från gångna veckan, men leveransen är så klen just nu att man får snudda in på föregående vecka om man vill.

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL