IN OCH UT? Stephen Dixon har underpresterat för Lars ”Osten” Bergströms Luleå, som är intresserat av Malte Strömwall.
SHL

Luleå jagar förstärkningar: ”Malte är intressant”

ANNONS

Starten av säsongen indikerade att Luleå skulle bli ett topplag i SHL, men efter en rejäl djupdykning sista tiden har laget i stället hamnat i bottenstriden. Nu jagar klubben förstärkningar och sportchefen Lars ”Osten” Bergström utesluter inte att klubben försöker värva Malte Strömwall.
– Det är en spelare som har en viss form av koppling till Luleå, de är alltid intressanta för oss, säger ”Osten” till hockeysverige.se.

Luleå är mitt uppe i en kräftgång i SHL. Laget har förlorat fyra raka matcher och har 6-17 i målskillnad under den perioden. Det tänkta topplaget ligger på en mindre smickrande niondeplats i tabellen inför kvällens heta derby mot Luleå. Med sju poäng upp till sjätteplatsen och bara fyra poäng ner till Modo på en elfteplats börjar fansen bli otåliga.

Vad är det som inte kuggar i hos Luleå och hur ska man vända trenden? Hockeysverige.se ställde dom frågorna till klubbens sportchef Lars ”Osten” Bergström.
– Vad som inte har kuggat i? Bra fråga och den ställer vi oss själva också naturligtvis. Svaret på den är nog inte ett svar utan det är flera olika bitar som har lite grann sammanfallit, vilket gjort att vi är i en tuffare situation nu.
– Jag tycker att det egentligen började för ett antal matcher sedan när vi spelade väldigt bra och dominerade vissa matcher, men på något underligt sätt lyckades vi tappa dem. Oftast var det i slutet av matcherna. Jag tänker på matcherna mot Frölunda borta, Linköping borta och Djurgården borta. Det var trepoängare som vi hade som i en ask, men på något vis rann det oss ur händerna. Där började den här förlorande trenden och vi har inte fått stopp på den helt enkelt.

Ny tränare för säsongen är Joakim Fagervall som har ersatt Jonas Rönnqvist, men det ska inte ha påverkat själva spelet speciellt mycket enligt Bergström.
– Vi har försökt ta med oss det som är uppbyggt sedan tidigare, det hårda jobbet, den strikta organisationen, arbetsmoralen och disciplinen såklart. Sedan har vi adderat det som ”Jocke” vill ha med.
– Vi försöker hitta en så optimal ishockey som möjligt både att utföra och spela men självklart också att titta på. Den ska vara effektiv och vinstgivande. Just nu är den inte det hos oss, säger Bergström självkritiskt.

”HAR TAPPAT EXTREMT MYCKET SPELARE”

Joakim Fagervall.

Luleå tappade inte bara tränarteamet med Jonas Rönnqvist i spetsen inför säsongen, namn som bland andra Linus Klasen, Niklas Olausson, Daniel Gunnarsson, David Rautio, Anton Hedman, Linus Omark och Linus Persson har även dom lämnat laget. Det här har givetvis påverkat uppbyggnaden av årets lag.
– Vi har tappat extremt mycket spelare och framför allt bra spelare. Vi har haft en stor omsättning plus då att hela ledarstaben slutade.
– Jag tycker ändå att vi på en ganska begränsad spelarmarknad, där vi också har vår budget att förhålla oss till, har fått ihop ett bra gäng och en bra mix när det gäller spelarkvalitet och åldersstruktur. Vi har mycket talang, framtid och utveckling i det här laget. Det tycker jag också att laget har visat. Jag menar att vi är i kvartsfinal i CHL och vi började säsongen på ett fantastiskt bra sätt, men det har blivit lite bakslag nu. Vi har inte varit i vår bästa form mot slutet men vi ska dit igen.

Ett nyförvärv som så här långt har floppat är den kanadensiska forwarden Stephen Dixon som hämtades från Jugra Chanty-Mansijsk. Så här långt har 29-åringen bara svarat för två mål och totalt fyra poäng på 15 matcher. I senaste matcherna har han dessutom varit petad. Lars ”Osten” Bergström är inte speciellt nöjd med vad Dixon presterat så här långt.
– Just nu är vi frustrerade och besvikna på hur vi genomför våra matcher. Där ingår Stephen Dixon. Han är rekryterad för att ha en ledande roll i vårt lag, att vara en prestationsbärande center. Han har inte levt upp till det, så är det.
– Han har omgärdats av ett väldigt gott renommé som var otroligt uppskattad och populär i Finland och i Brynäs. Han fick kanonfina vitsord och det var många klubbar som var ute efter honom. Han har inte kommit rätt och så kan det bli bland.

Hur mycket tålamod har du med Stephen Dixon med tanke på den form han är i nu och vad han har presterat under säsongen?
– Tålamod är viktigt. Det är en sådan kvalité som jag tycker att vi i Luleå har jobbat med. Vi har inte varit någon slit och släng-förening. Vi har litat på att vår proffsiga miljö har hjälpt till förbättringar.
– Vi måste tro på att spelare som kommer till oss kommer att bli bättre. Det tycker jag också att vi visat genom åren att så är fallet. Det är en väldigt viktig och god egenskap.

Du säger att ni jobbar med tålamod i stället för ett slit och släng-metod, men har man råd att ha samma tålamod med en import som med en svensk spelare?
– Vi har ändå försökt jobba väldigt hårt med tålamod och ge tid för att det ska hjälpa oss i Luleå Hockey. Ibland är det nödvändigt att man måste göra förändringar, men då ska det helst vara en positiv lösning för alla parter.
– När det handlar om utländska spelare så är du ofta rekryterad för en viss egenskap. Du är här för att tillföra kompetens och då får man leva med dom förväntningarna och kraven.

”MALTE ÄR INTRESSANT”

Dean Kukan.

Trots att Luleå har haft det tungt mot slutet av serien ser Lars ”Osten” Bergström flera spelare som växt ut som utropstecken i Luleå så här långt under säsongen.
Lucas Wallmark och Daniel Zaar började säsongen på ett fantastiskt sätt. Kristian Näkyvä visste vi var bra, men att han var så bra som han varit periodvis det överraskade oss lite grann.
Dean Kukan, backen, har varit helt lysande i vissa matcher för att sedan inte alls komma till riktigt i andra. Jag tycker också att vår unga målvakt Joel Lassinantti gjort det väldigt bra, med flera, med flera.

Tänker du stärka truppen någonting närmaste tiden?
– Ja, vi har tänkt att stärka truppen genom egen förbättring och det ska ske snabbt.

Kommer ni plocka in spelare utifrån också?
– Vi jobbar årets alla dagar med att följa vad som sker på marknaden. Vi har en scanning, scouting och bevakning på både kort och lång sikt för Luleå Hockey.
– Den där frågan är svår att ge ett bra svar på. Om jag säger något i dag så kanske vi tänker annorlunda i morgon. I grund och botten tycker vi att vi har ett bra lag för SHL och vi ska få den trupp som vi har att spela bra.

Ett namn som det viskas om uppe i Luleå är Malte Strömwall som lämnade Växjö i veckan och så här långt inte gjort klart med någon ny klubb. Pappa Johan Strömwall är som bekant en av klubbens största spelare genom alla tider.
– Det är en spelare som har en viss form av koppling till Luleå och Norrbotten eftersom han är född här uppe. Sådana killar, vilket vi även tidigare har uttryckt, är alltid extra intressanta. Malte är dessutom ganska ung.
– I ett längre perspektiv är han väldigt intressant. Han var kanske missnöjd med sin roll och speltid i Växjö. Då är det viktigt att det i den klubben som han går till blir bättre på den punkten. Han är en ung framtidsspelare som har sin sociala koppling till Luleå, så är det.

Mer än så vill inte Lars ”Osten” Bergström berätta om vad det gäller kontakterna med Malte Strömwall. Det återstår att se i vilken klubb vi kommer att få se 20-åringen framöver.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch