KARRIÄREN ÖVER? Nathan Hortons karriär är hotad av de ryggproblem han dras med.
Nyheter

NHL-stjärnans svåra val: ett liv av smärta eller en avslutad karriär

ANNONS

Nathan Horton har inte spelat en enda match den här säsongen och det är oklart om han någonsin kommer att spela igen. En kroniskt dålig rygg ställer honom inför det tuffa valet att fortsätta spela och leva resten av livet i enorm smärta eller operera sig och tvingas avsluta karriären.
– Jag är som en 75-årig man, så långsam och så stel, säger 29-åringen till Columbus Dispatch i sin första intervju om sina ryggproblem.

Sommaren 2013 skrev Nathan Horton ett sjuårskontrakt värt 37,1 miljoner dollar med Columbus Blue Jackets. Klubbens förhoppning var att den storvuxne powerforwarden, som var en av Boston Bruins bästa spelare under resan till Stanley Cup-finalen 2013, skulle ge dem en pålitlig målgörare och poängproducent under många år framöver.

Men snart ett och ett halvt år efter att Horton undertecknade monsterkontraktet har han fortfarande bara spelat 36 matcher för klubben. Just nu är den stora frågan om det blir några fler matcher över huvud taget. En dålig rygg riskerar nämligen att beröva honom på ett värdigt slut på NHL-karriären.

Det började när han rehabiliterade sig efter den axeloperation han genomgick sommaren 2013. Nathan Horton kände sig stel i ryggen, men ignorerade signalerna och körde på som vanligt när han gjorde comeback efter sin axelskada i januari i år. Det visade sig vara ett misstag. Problemen förvärrades snabbt och började inverka på hans vardag.
– Jag kunde inte få på mig strumporna, jag kunde knappt knyta skridskorna själv. Men det är sådant som jag har spelat mig igenom under hela min karriär, så jag körde på, berättar han för Columbus Dispatchs reporter Aaron Portzline i sin första intervju om sina allvarliga ryggproblem.

”JAG KAN INTE LEKA MED MINA BARN”

Ryggbesvären gick sedermera ut över Hortons skridskoåkning som förändrades till den grad att han drabbades av en allvarlig ljumskskada. I april tvingades han operera den.
– Efter att jag hade rehabiliterat ljumsken kom ryggsmärtorna tillbaka och de har inte försvunnit sedan dess. Jag begav mig till Florida i maj för att rehabilitera ryggen och började med en enkel joggingtur, 25 minuter. Efter det kunde jag inte röra mig på flera dagar, berättar han.
– Nu kan jag inte så upp som en normal person, jag kan inte böja mig framåt. Jag kan inte springa, kan inte leka med mina barn. Och när jag ska ta mig in eller ut ur bilen är jag som en 75-årig man, så långsam och så stel. Jag kan inte sova om nätterna. Jag lägger mig ned och hela ryggen börjar krampa och jag kan inte röra mig. Det gör att jag blir till en zombie under dagtid.

I dag har Nathan Horton hunnit testa det mesta för att bli kvitt sina kroniska ryggbesvär. Men smärtan är densamma och högerforwarden ställs nu inför ett av sitt livs tuffaste val. Antingen fortsätter han att jaga en comeback och kommer att få betala priset i form av ryggsmärtor under återstående delen av sitt liv. Eller så tackar han ja till den operation som Columbus läkare har erbjudit, en operation som kommer att tvinga honom att sluta.
– Jag vill inte genomgå operationen på grund av vad det skulle innebära. Jag vill inte leva med smärtan heller, men jag vill inte behöva ta det här beslutet. Det är svårt för mig att säga att jag är slut som 29-åring. Det låter inte klokt, säger Nathan Horton till Columbus Dispatch.

Tills vidare är han fast besluten att fortsätta försöka hitta en lösning som gör det möjligt för honom att återuppta karriären.
– Bortsett från min rygg känner jag mig fortfarande ung. Så länge jag inte behöver genomgå operationen känns det som det finns en chans. En chans för ett mirakel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL