REDO FÖR NÄSTA STEG. Mats Sundin blir ambassadör för Svenska ishockeyförbundets nya projekt Live Arena Hockey.
Nyheter

Mats Sundins nya ambassadörsroll – ska locka fler ungdomar till sporten

ANNONS

Mats Sundin har hittat en roll för att hjälpa svensk ishockey framåt. Som ambassadör för ishockeyförbundets nya Live Arena-projekt hoppas han kunna bidra till framtida framgångar – och inte minst fler svenska mål.
– Vi har pratat om att vi ska starta en målakademi, en skola där man ska bli bättre på att göra mål, berättar legendaren för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under onsdagen presenterade Svenska Ishockeyförbundet tankarna kring projektet Live Arena Hockey. Vad är Live Arena Hockey? För att sammanfatta projektet i några korta ordalag kan man säga att Svenska Ishockeyförbundet erbjuder klubbarna runt om i landet en kamerautrustning för att kunna sända samtliga av klubbens matcher från knatte- till seniorhockey. Man ska även kunna följa exempelvis förbundets russincamper via plattformen.

Klubben streamar matchen eller eventet som föräldrar, supportrar eller anhöriga som inte är på plats kan ta del av via dator, telefon eller något annan utrustning. Målet för den här säsongen är att man ska finnas med den här utrustningen och tillgängligheten för att kunna sända matcher i 150 klubbar. Målet är att sända 20 000 matcher säsongen 2014/15.

Tommy Boustedt.

Tommy Boustedt, generalsekreterare på Svenska ishockeyförbundet:
– Varför vi gör det här vill jag sammanfatta med tre punkter. Ett är att vi vill göra all hockey mer tillgänglig. Vi har en fantastisk ungdomshockey i Sverige och så här långt har inte alla haft möjlighet att titta på den. Nu har alla möjligheten att göra det framöver.
– Nummer två är att låta alla komma närmare hockeyn, från gräsrotsnivån till toppen. Alltså även att se vad Tre Kronor håller på med ”behind the scenes”. Hockeyn ligger nära svenska folkets hjärta. Nu vill vi komma ännu närmare genom att lyfta fram den här gräsrotshockeyn som också är det viktigaste med Live Arena.
– Jag ser sådana stora möjligheter i det här. Det känns som jag står på stranden, tittar ut över havet och ser horisonten men förstår inte riktigt vad som finns bortom den. Jag ser saker som kan få hockeyn att växa och det är därför som jag är exalterad just nu.

”FLER TJEJER OCH FLER MÄNNISKOR MED ANNAN ETNISK BAKGRUND”

Det finns också ett så kallat ”rekrytera och behålla-perspektiv” som Boustedt också vill framhålla kring projektet.
– Det är alltid idrottens två viktigaste frågor. Rekrytering handlar givetvis om nya spelare till sporten, men även nya ledare. När det gäller att rekrytera är den största utmaningen att få fler tjejer till hockeyn och fler människor med en annan etnisk bakgrund.
– Vi tror att den här rekryteringsbasen kommer att förenklas eftersom vi kommer att synas mer och genom det marknadsföra hockeyn mycket mer. Till exempel kommer vi att kunna visa upp Tre Kronors hockeyskola. När man får en insyn i vad det här är så tror vi att det också kommer att bli lättare att rekrytera.
– Sedan har du nästa bit som är viktig och det är att behålla. Att behålla utövarna i sporten är inte så enkelt alltid. Det här kommer att skapa ett mervärde och det kommer att bli roligt att spela hockey eftersom i stort alla ungdomsmatcher kommer att visas, jag kallar det på TV fast jag vet att det inte riktigt är på TV.

Officiell ambassadör för Live Arena Hockey är ingen mindre än Mats Sundin. Hockeysverige.se fick en pratstund med honom efter presskonferensen och passade på att fråga honom om varför han väljer att jobba med det här projektet i stället för elitverksamheten.
– (Skratt) Det är en bra fråga, men när man har varit på elitnivå inser man någonstans vad som krävs. Jag tror att det då krävs ännu mer som ledare inom elitsport. Sedan jag flyttade hem så har jag inte haft vare sig energin eller kraften att börja jobba på det sättet. Man ska aldrig säga aldrig men just nu kommer det inte bli någon ledarroll inom elithockeyn för min del.
– När jag sedan fick förfrågan om satsningen som Svenska Ishockeyförbundet gör nu så känns det väldigt spännande att kunna vara med och bidra. Min stora reaktion kom när jag såg vad som hänt inom Stockholmshockeyn och min moderklubb (Sollentuna HC) där man inte har lag i vissa årskullar.


Foto: Ronnie Rönnkvist

MÅLET: ”EN MÅLAKADEMI”

– Det är ingen självklarhet längre att barn ska välja ishockey. Jag tror att med hjälp av Live Arena och att man sänder gräsrotshockey att det kommer hjälpa till med rekryteringen inom svensk hockey. Det känns verkligen spännande att hjälpa till på gräsrotsnivå i stället för spetsen. Utan den där botten som är stabil blir det heller ingen bra spets. På det viset känns det rätt för mig att engagera mig.

Vad hoppas du kunna bidra med?
– Jag och Tommy Boustedt pratade bland annat om att vi ska ha en målakademi, en skola där man ska bli bättre på att göra mål, eftersom jag är den som gjort mest mål genom alla tider av alla svenskar i NHL. Det är en sak, men jag vet att Tommy har tusen olika saker där jag kan vara med och bidra, inte minst då i tränarutbildningarna.
– Jag har en otroligt stor erfarenhet av det här steget från juniorhockeyn upp till elitserien, kanske vidare till NHL och sedan steget till att bli en världsstjärna. Där sitter jag på väldigt mycket erfarenhet som jag kan hjälpa dom som utbildar svenska hockeyspelare med.

Du var ambassadör för VM 2013, kan du inte känna att det vore kul att jobba kring Tre Kronor?
– Självklart är det otroligt smickrande, men som jag sa så krävs det en helt annan tid och engagemang än vad jag har i dag för ishockeyn. Jobbar man idag som tränare eller ledare på elitnivå så är det ett dygnet runt jobb. Där är inte jag i dag.

Mats Sundin har i dag kontakt en bra kontakt med sin forna klubb Toronto Maple Leafs, men han kan inte se att man har något motsvarade Live Arena Hockey.
– Självklart har jag kontakt med Toronto Maple Leafs som klubb. Det är en relation som alltid kommer att bestå.
– Jag tror inte att det finns något där liknande Live Arena utan jag tror att Svenska Ishockeyförbundet är först i världen med att göra en sådan satsning. Det som är spännande är precis det som Tommy sa, att det är att se vart det tar vägen. Det dyker hela tiden upp nya saker som man kan använda Live Arena till. När jag växte upp var det självklart vad man skulle hålla på med. Det är inte likadant idag. Med det här behåller hockeyn sin position och även stärks så man kan locka till sig mer barn och ungdomar till sporten.

Hur mycket följer du svensk hockey i dag?
– Jag följer den, fast på avstånd. Ibland ser man det med en lite klarare blick på avstånd.

Hela presskonferensen med bland andra Mats Sundin och Tommy Boustedt kan ni se här: http://sports.livearena.com/Content/Index/24965

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL